SŁODYCZE
-
- Posty: 4936
- Rejestracja: 23 lis 2006, 17:43
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
SŁODYCZE
Słodycze, nie mleczne. Mleczne wpisujemy w temacie : Mleczne słodko?ci
LADDU
Laddu
Besan laddu wg. Adiraja dasa:
350 g masła
400 g m?ki z grochu włoskiego
2 Ł posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 Ł wiórków kokosowych
1/2 ł ?wieżo zmielonych nasion kardamonu lub 1 ł mielonego cynamonu
250 g cukru pudru
Na małym ogniu stopić w garnku masło. Wsypać m?kę z grochu włoskiego i smażyć mieszaj?c. Po 15 minutach m?ka powinna być na tyle podprażona, że zacznie wydzielać orzechowy zapach. Teraz dodać wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, ci?gle mieszaj?c. Zdj?ć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszać dokładnie widelcem, aby rozbić grudki i dobrze poł?czyć wszystkie składniki. Odstawić na kilka minut, by mieszanka ostygła.
Po ostygnięciu uformować z niej 12-15 kulek wielko?ci orzecha włoskiego lub rozprowadzić równo na tacy i pokroić na małe kwadraty lub diamenciki.
Besan laddu wg. Adiraja dasa:
350 g masła
400 g m?ki z grochu włoskiego
2 Ł posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 Ł wiórków kokosowych
1/2 ł ?wieżo zmielonych nasion kardamonu lub 1 ł mielonego cynamonu
250 g cukru pudru
Na małym ogniu stopić w garnku masło. Wsypać m?kę z grochu włoskiego i smażyć mieszaj?c. Po 15 minutach m?ka powinna być na tyle podprażona, że zacznie wydzielać orzechowy zapach. Teraz dodać wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, ci?gle mieszaj?c. Zdj?ć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszać dokładnie widelcem, aby rozbić grudki i dobrze poł?czyć wszystkie składniki. Odstawić na kilka minut, by mieszanka ostygła.
Po ostygnięciu uformować z niej 12-15 kulek wielko?ci orzecha włoskiego lub rozprowadzić równo na tacy i pokroić na małe kwadraty lub diamenciki.
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: LADDU
Bardzo prosze o dokladny przepis na latwe paczki! Robilam z babcia jak bylam mala, ale z jajkami. Moj maz lubi paczki i szybko sie musze nauczyc.
http://actinidia.wordpress.com/
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Ciasto
Ulubione ciasto mojego meza i przyjaciol, przepis dostalam od Madzi z Lodzi.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Ciasto:
2.5 szklanki maki
1 maslo
2 lyzeczki plaskie sody
½ szklanki cukru
½ szklanki jogurtu
½ kg truskawek (lub innych owocow)
Kruszonka: 2L masla + 2L cukru + 4L maki
Roztopic maslo, w misce wymiesac make, sode, cukier, dodac maslo i jogurt, wyrobic ciasto i wstawic do wysmarowanej tluszczem blaszki. Na to wylozyc truskawki (lub inne owoce, ja czesto robie z jablkami i sliwkami), mozna posypac cynamonem czy cukrem waniliowym. Zrobic kruszonke i posypac owoce. Wstawic do piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180C. Podawac z bita smietana
Alternatywnie mozna zrobic mase makowa:
Masa makowa:
2.5 dkg zmielonego w mlynku maku
½ l mleka
1 budyn
1L masla
1L maki
2/3 szklanki cukru
½ szkl rodzynek
Mak zagotowac z 1/3l mleka (reszte polaczyc budyniem, maka i cukrem). Na gotujacy sie mak wlac budyniowa mieszanke dodac maslo i rodzynki. Ostudzic i polozyc na ciasto i piec w ten sam sposob jak wyzej.
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Ciasto:
2.5 szklanki maki
1 maslo
2 lyzeczki plaskie sody
½ szklanki cukru
½ szklanki jogurtu
½ kg truskawek (lub innych owocow)
Kruszonka: 2L masla + 2L cukru + 4L maki
Roztopic maslo, w misce wymiesac make, sode, cukier, dodac maslo i jogurt, wyrobic ciasto i wstawic do wysmarowanej tluszczem blaszki. Na to wylozyc truskawki (lub inne owoce, ja czesto robie z jablkami i sliwkami), mozna posypac cynamonem czy cukrem waniliowym. Zrobic kruszonke i posypac owoce. Wstawic do piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180C. Podawac z bita smietana
Alternatywnie mozna zrobic mase makowa:
Masa makowa:
2.5 dkg zmielonego w mlynku maku
½ l mleka
1 budyn
1L masla
1L maki
2/3 szklanki cukru
½ szkl rodzynek
Mak zagotowac z 1/3l mleka (reszte polaczyc budyniem, maka i cukrem). Na gotujacy sie mak wlac budyniowa mieszanke dodac maslo i rodzynki. Ostudzic i polozyc na ciasto i piec w ten sam sposob jak wyzej.
http://actinidia.wordpress.com/
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Cisto drozdzowe - tez przepisu Madzi
CIASTO DROZDZOWE
Zaczyn:
2L cukru
¼ szkl cielego nleka
3 dkg drozdzy
2.3 L maki
Ciasto:
¾ kg maki +1/2 szkl jagurtu
½ szkl cieplego mleka
4L cukru
3L masla
Kruszonka:
2L masla, 2L cukru, 4L maki
Najpierw zrobic zaczyn. Rozpuscic drozdze w cieplym mleku z cukrem i maka, zosawic do wystygniecia.W czasie gdy zaczyn rosnie, przygotowac skladniki na ciasto. Mieszamy je ze soba i od razu dodajemy zaczyn. Odstawiamy na ½ godz w cieple miejsce. Potem wkladamy do foemki i na ciescie mozemy polozyc owoce sezonowe. I posypujemy kruszonka z cukrem waniliowym – bedzie lepsze niz na zwyklym. Odstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180C .
Zaczyn:
2L cukru
¼ szkl cielego nleka
3 dkg drozdzy
2.3 L maki
Ciasto:
¾ kg maki +1/2 szkl jagurtu
½ szkl cieplego mleka
4L cukru
3L masla
Kruszonka:
2L masla, 2L cukru, 4L maki
Najpierw zrobic zaczyn. Rozpuscic drozdze w cieplym mleku z cukrem i maka, zosawic do wystygniecia.W czasie gdy zaczyn rosnie, przygotowac skladniki na ciasto. Mieszamy je ze soba i od razu dodajemy zaczyn. Odstawiamy na ½ godz w cieple miejsce. Potem wkladamy do foemki i na ciescie mozemy polozyc owoce sezonowe. I posypujemy kruszonka z cukrem waniliowym – bedzie lepsze niz na zwyklym. Odstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180C .
http://actinidia.wordpress.com/
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: Cisto drozdzowe - tez przepisu Madzi
Na vrindzie bylo pytanie o klremowki i napoleonke - czy ktos tutaj cos takiego robil? Bardzo bym chciala upiec dla meza!
http://actinidia.wordpress.com/
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: kremówki
Mam tu taki przepis:
Napoleonki
Ciasto:
40 dak maki
10 dag masla
10-15 dag cukru
1 L smietany
1-2 L mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
Utrzec maslo z cukrem i smietana na gladka mase. Zmieszac proszek z maka, dodac do utartego masla. Jesli ciasto sie nie zlepia dodac 1-2 L mleka. Rozwalkowaac i upiec dwa placki. Przelozyc budyniem i posypac cukrem pudrem.
Masa budyniowa:
1 budyn
1.5 szkl mleka ugotowac i wystudzic
2 L cukru
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy rozetrzec
1 kostka masla
Dodawac budyn i wymieszac.
Kruche ciasto na napoleonki (alternatywa):
40 dag maki
125 dag masla
½ - 2/3 szklanki kwasne gestej smietany
Wyrobic ciasto z powyzszych skladnikow i schlodzic w lodowce przez okolo 30 min. Podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac na grubosc okolo 0.5 cm, nakluc widelcem i upiec. Przelozyc budyniem
Napoleonki
Ciasto:
40 dak maki
10 dag masla
10-15 dag cukru
1 L smietany
1-2 L mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia
Utrzec maslo z cukrem i smietana na gladka mase. Zmieszac proszek z maka, dodac do utartego masla. Jesli ciasto sie nie zlepia dodac 1-2 L mleka. Rozwalkowaac i upiec dwa placki. Przelozyc budyniem i posypac cukrem pudrem.
Masa budyniowa:
1 budyn
1.5 szkl mleka ugotowac i wystudzic
2 L cukru
1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy rozetrzec
1 kostka masla
Dodawac budyn i wymieszac.
Kruche ciasto na napoleonki (alternatywa):
40 dag maki
125 dag masla
½ - 2/3 szklanki kwasne gestej smietany
Wyrobic ciasto z powyzszych skladnikow i schlodzic w lodowce przez okolo 30 min. Podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac na grubosc okolo 0.5 cm, nakluc widelcem i upiec. Przelozyc budyniem
http://actinidia.wordpress.com/