MLECZNE SŁODKO?CI

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
jagat
Posty: 36
Rejestracja: 23 lis 2006, 15:22

MLECZNE SŁODKO?CI

Post autor: jagat » 03 sty 2007, 14:51

Barfi (berfi, burfi)

Składniki:

- 3,5 szkl./ 45 dag mleka w proszku (niegranulowanego)
- 1,5 szkl. mleka / ?mietany
- 0,5 kostki masła
- 0,75 szkl. cukru
- bakalie (wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy)


1. W szerokim garnku o grubym dnie, roztopić masło i wsypać cukier ( cukier powinien się rozpu?cić).

2. Wlać mleko, jednocze?nie przy tym mieszaj?c, wsypać mleko w proszku, (wszysto należy robić na bardzo małym ogniu), dokładnie wymieszać przy pomocy miksera / trzepaczki.

3. Podgrzewać powoli, mieszaj?c łopatk? po dnie garnka, aż powstanie gęsta masa ( 25- 40 min).

4. Dodać bakalie (orzechy dobrze jest wcze?niej podprażyć "na sucho " w piekarniku), można dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

5. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki ( na około godzinę), pokroić w kwadraty lub też, ulepić kulki.

jagat
Posty: 36
Rejestracja: 23 lis 2006, 15:22

Re: MLECZNE SŁODKO?CI

Post autor: jagat » 03 sty 2007, 15:34

Barfi karmelowe

Składniki:

- 1 kg mleka w proszku
- 70 dag cukru
- 40 dag masła
- 0,6 l zimnej wody
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej


W naczyniu z wod? rozmieszać mleko w proszku, przy pomocy miksera. W garnku o grubym dnie, rozpu?cić masło, dodać cukier i delikatnie go skarmelizować, wsypać sproszkowan? gałkę i wlać masę mleczn?. Cało?ć zagotować i odparowywać wodę, gotuj?c na wolnym ogniu, ci?gle mieszaj?c (do ok. 1 godz.). Odstawić do ostygnięcia, ulepić kulki lub pokroić w kostki.

Awatar użytkownika
dagi
Posty: 9
Rejestracja: 09 sty 2007, 12:37

Post autor: dagi » 09 sty 2007, 17:59

ja wlasnie zabieram sie za robienie :):):) . dam znac jak wyjdzie .

Witam wszystkich . To moj pierwszy post tutaj - skrocilam sobie vrindowego nicka z Dagmarka na Dagi :) ale to caly czas ja ;)

naturalbeat

Post autor: naturalbeat » 09 sty 2007, 18:03

dagi pisze:Witam wszystkich . To moj pierwszy post tutaj - skrocilam sobie vrindowego nicka z Dagmarka na Dagi :) ale to caly czas ja ;)
domyslilem sie
i witamy u nas :D

Awatar użytkownika
dagi
Posty: 9
Rejestracja: 09 sty 2007, 12:37

Post autor: dagi » 16 sty 2007, 17:53

Zrobilam i wiekszosc zjadlam sama :oops: :oops: . maz po grypie jelitowej nadal dietkuje , cora slodycze je umiarkowanie a ja :roll:
Powiem jedno - przepyszne
Hare Krsna

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

;)

Post autor: Indulekha » 23 sty 2007, 17:58

ostatnio zrobiłam berfi karobowe z dodatkiem ?liwki "kali"fornijskiej
jak dla mnie pychota :D

naturalbeat

Post autor: naturalbeat » 23 sty 2007, 22:56

a skoro o mlecznych slodkosciach mowa to ciekawe czy jest ktos kto nie wie co to żółwik ?

jagat
Posty: 36
Rejestracja: 23 lis 2006, 15:22

Post autor: jagat » 26 sty 2007, 13:06

naturalbeat pisze:a skoro o mlecznych slodkosciach mowa to ciekawe czy jest ktos kto nie wie co to żółwik ?
Obrazek my?lę, że pewnie jest to metoda pozyskiwania pewnego rodzaju słodyczy, poprzez długotrwałe gotowanie skondensowanego (słodzonego) mleka w puszce, celem otrzymania gęstej, słodkiej, karmelowej masy. :D :lol:

jagat
Posty: 36
Rejestracja: 23 lis 2006, 15:22

Post autor: jagat » 26 sty 2007, 13:45

KARAMEL

Składniki:
  • 0,5 kg mleka w proszku
    0,5 litra mleka pełnego
    1 szkl. cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego


Do naczynia z zimnym mlekiem wsypujemy mleko w proszku, roztrzepuj?c jednocze?nie przy tym mikserem, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, cało?ć mieszamy i przelewamy do słoika, który zakręcamy ale nie dokręcamy zakrętki do końca.
Wkładamy słoik do garnka z wod?, przykrywamy pokrywk?. Aby uchronić garnek przed pęknięńciem - pod dno słoika podkładamy drawnian? podkładkę.
Gotujemy cało?ć około 2 godz. Po wyjęciu z wody - gor?c? zawarto?ć słoika przekładamy na płask? tackę celem ostygnięcia, lub też po uprzednim ostudzeniu, słoik wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż utworzy się kremowa masa.

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Gulaby

Post autor: Indulekha » 29 sty 2007, 19:44

Gulab Dżameny
Smażone kulki mleczne w syropie

Przygotowanie: 30 min.

Smażenie: 5-10 minut

Trudno?ć: łatwy


Składniki

• 3l wody (do syropu)

• 4 szklanki cukru (do syropu)

• 1 łyżka wody różanej lub kilka kropel esencji różanej (do syropu)

• 500g mleka w proszku (do ciasta)

• 2 łyżeczki sody oczyszczonej (do ciasta)

• 1 łyżeczka mielonego kardamonu (do ciasta)

• 250ml mleka lub wody (do ciasta)

• 50ml stopionego masła (do ciasta)


Etapy przygotowania

Przepis pochodzi z kuchni Kryszny
1. W dużej misce wymieszać razem mleko w proszku, sodę i mielony kardamon. Dodać masło i wyrobić palcami.

2. Mleko lub wodę podgrzać na małym ogniu. Powoli wlewać do mieszanki z mleka w proszku. Zagniatać tak, aby otrzymać jędrne, lecz plastyczne ciasto.

3. Z ciasta uformować 25-30 kulek o ?rednicy 2.5cm. Toczyć je między wyprostowanymi dłońmi. Je?li ciasto przykleja się trochę do dłoni to dobrze. Je?li ciasto trochę wysycha, można dodać odrobinę mleka.

4. W rondlu rozgrzać tłuszcz (jak do frytek czy normalnych p?czków) na bardzo małym ogniu. Delikatnie wkładać kulki. Na pocz?tku pójd? na dno (trzeba je wtedy obracać aby się nie przypaliły), po czym wypłyn? na powierzchnię. Co 30 sekund należy je obracać aby się równo smażyły. Smażyć aż do osi?gnięcia ładnego, br?zowego koloru. Aby sprawdzić czy kulki s? dobrze usmażone, można wyj?ć jedn? z tłuszczu i nacisn?ć palcem. Powinna odzyskać kształt. Inn? metod? na sprawdzenie jest włożenie kulki na 3 minuty do syropu. Je?li jej ?cianki się nie zapadaj? to jest OK.

5. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty do jego rozpuszczenia. Odstawić z ognia i dodać wodę/esencję różan? (?wietnie smakuje też z cukrem waniliowym)

6. Usmażone kulki wkładać do syropu. Powinny tam leżeć od 30 minut do 2 dni. Podawać w temp. pokojowej.

ODPOWIEDZ