MLECZNE SŁODKO?CI
MLECZNE SŁODKO?CI
Barfi (berfi, burfi)
Składniki:
- 3,5 szkl./ 45 dag mleka w proszku (niegranulowanego)
- 1,5 szkl. mleka / ?mietany
- 0,5 kostki masła
- 0,75 szkl. cukru
- bakalie (wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy)
1. W szerokim garnku o grubym dnie, roztopić masło i wsypać cukier ( cukier powinien się rozpu?cić).
2. Wlać mleko, jednocze?nie przy tym mieszaj?c, wsypać mleko w proszku, (wszysto należy robić na bardzo małym ogniu), dokładnie wymieszać przy pomocy miksera / trzepaczki.
3. Podgrzewać powoli, mieszaj?c łopatk? po dnie garnka, aż powstanie gęsta masa ( 25- 40 min).
4. Dodać bakalie (orzechy dobrze jest wcze?niej podprażyć "na sucho " w piekarniku), można dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
5. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki ( na około godzinę), pokroić w kwadraty lub też, ulepić kulki.
Składniki:
- 3,5 szkl./ 45 dag mleka w proszku (niegranulowanego)
- 1,5 szkl. mleka / ?mietany
- 0,5 kostki masła
- 0,75 szkl. cukru
- bakalie (wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczy)
1. W szerokim garnku o grubym dnie, roztopić masło i wsypać cukier ( cukier powinien się rozpu?cić).
2. Wlać mleko, jednocze?nie przy tym mieszaj?c, wsypać mleko w proszku, (wszysto należy robić na bardzo małym ogniu), dokładnie wymieszać przy pomocy miksera / trzepaczki.
3. Podgrzewać powoli, mieszaj?c łopatk? po dnie garnka, aż powstanie gęsta masa ( 25- 40 min).
4. Dodać bakalie (orzechy dobrze jest wcze?niej podprażyć "na sucho " w piekarniku), można dodać rozgniecionego widelcem banana, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
5. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki ( na około godzinę), pokroić w kwadraty lub też, ulepić kulki.
Re: MLECZNE SŁODKO?CI
Barfi karmelowe
Składniki:
- 1 kg mleka w proszku
- 70 dag cukru
- 40 dag masła
- 0,6 l zimnej wody
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
W naczyniu z wod? rozmieszać mleko w proszku, przy pomocy miksera. W garnku o grubym dnie, rozpu?cić masło, dodać cukier i delikatnie go skarmelizować, wsypać sproszkowan? gałkę i wlać masę mleczn?. Cało?ć zagotować i odparowywać wodę, gotuj?c na wolnym ogniu, ci?gle mieszaj?c (do ok. 1 godz.). Odstawić do ostygnięcia, ulepić kulki lub pokroić w kostki.
Składniki:
- 1 kg mleka w proszku
- 70 dag cukru
- 40 dag masła
- 0,6 l zimnej wody
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
W naczyniu z wod? rozmieszać mleko w proszku, przy pomocy miksera. W garnku o grubym dnie, rozpu?cić masło, dodać cukier i delikatnie go skarmelizować, wsypać sproszkowan? gałkę i wlać masę mleczn?. Cało?ć zagotować i odparowywać wodę, gotuj?c na wolnym ogniu, ci?gle mieszaj?c (do ok. 1 godz.). Odstawić do ostygnięcia, ulepić kulki lub pokroić w kostki.
my?lę, że pewnie jest to metoda pozyskiwania pewnego rodzaju słodyczy, poprzez długotrwałe gotowanie skondensowanego (słodzonego) mleka w puszce, celem otrzymania gęstej, słodkiej, karmelowej masy.naturalbeat pisze:a skoro o mlecznych slodkosciach mowa to ciekawe czy jest ktos kto nie wie co to żółwik ?
KARAMEL
Składniki:
Do naczynia z zimnym mlekiem wsypujemy mleko w proszku, roztrzepuj?c jednocze?nie przy tym mikserem, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, cało?ć mieszamy i przelewamy do słoika, który zakręcamy ale nie dokręcamy zakrętki do końca.
Wkładamy słoik do garnka z wod?, przykrywamy pokrywk?. Aby uchronić garnek przed pęknięńciem - pod dno słoika podkładamy drawnian? podkładkę.
Gotujemy cało?ć około 2 godz. Po wyjęciu z wody - gor?c? zawarto?ć słoika przekładamy na płask? tackę celem ostygnięcia, lub też po uprzednim ostudzeniu, słoik wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż utworzy się kremowa masa.
Składniki:
- 0,5 kg mleka w proszku
0,5 litra mleka pełnego
1 szkl. cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
Do naczynia z zimnym mlekiem wsypujemy mleko w proszku, roztrzepuj?c jednocze?nie przy tym mikserem, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, cało?ć mieszamy i przelewamy do słoika, który zakręcamy ale nie dokręcamy zakrętki do końca.
Wkładamy słoik do garnka z wod?, przykrywamy pokrywk?. Aby uchronić garnek przed pęknięńciem - pod dno słoika podkładamy drawnian? podkładkę.
Gotujemy cało?ć około 2 godz. Po wyjęciu z wody - gor?c? zawarto?ć słoika przekładamy na płask? tackę celem ostygnięcia, lub też po uprzednim ostudzeniu, słoik wkładamy na kilka godzin do lodówki, aż utworzy się kremowa masa.
Gulaby
Gulab Dżameny
Smażone kulki mleczne w syropie
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 5-10 minut
Trudno?ć: łatwy
Składniki
• 3l wody (do syropu)
• 4 szklanki cukru (do syropu)
• 1 łyżka wody różanej lub kilka kropel esencji różanej (do syropu)
• 500g mleka w proszku (do ciasta)
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej (do ciasta)
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu (do ciasta)
• 250ml mleka lub wody (do ciasta)
• 50ml stopionego masła (do ciasta)
Etapy przygotowania
Przepis pochodzi z kuchni Kryszny
1. W dużej misce wymieszać razem mleko w proszku, sodę i mielony kardamon. Dodać masło i wyrobić palcami.
2. Mleko lub wodę podgrzać na małym ogniu. Powoli wlewać do mieszanki z mleka w proszku. Zagniatać tak, aby otrzymać jędrne, lecz plastyczne ciasto.
3. Z ciasta uformować 25-30 kulek o ?rednicy 2.5cm. Toczyć je między wyprostowanymi dłońmi. Je?li ciasto przykleja się trochę do dłoni to dobrze. Je?li ciasto trochę wysycha, można dodać odrobinę mleka.
4. W rondlu rozgrzać tłuszcz (jak do frytek czy normalnych p?czków) na bardzo małym ogniu. Delikatnie wkładać kulki. Na pocz?tku pójd? na dno (trzeba je wtedy obracać aby się nie przypaliły), po czym wypłyn? na powierzchnię. Co 30 sekund należy je obracać aby się równo smażyły. Smażyć aż do osi?gnięcia ładnego, br?zowego koloru. Aby sprawdzić czy kulki s? dobrze usmażone, można wyj?ć jedn? z tłuszczu i nacisn?ć palcem. Powinna odzyskać kształt. Inn? metod? na sprawdzenie jest włożenie kulki na 3 minuty do syropu. Je?li jej ?cianki się nie zapadaj? to jest OK.
5. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty do jego rozpuszczenia. Odstawić z ognia i dodać wodę/esencję różan? (?wietnie smakuje też z cukrem waniliowym)
6. Usmażone kulki wkładać do syropu. Powinny tam leżeć od 30 minut do 2 dni. Podawać w temp. pokojowej.
Smażone kulki mleczne w syropie
Przygotowanie: 30 min.
Smażenie: 5-10 minut
Trudno?ć: łatwy
Składniki
• 3l wody (do syropu)
• 4 szklanki cukru (do syropu)
• 1 łyżka wody różanej lub kilka kropel esencji różanej (do syropu)
• 500g mleka w proszku (do ciasta)
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej (do ciasta)
• 1 łyżeczka mielonego kardamonu (do ciasta)
• 250ml mleka lub wody (do ciasta)
• 50ml stopionego masła (do ciasta)
Etapy przygotowania
Przepis pochodzi z kuchni Kryszny
1. W dużej misce wymieszać razem mleko w proszku, sodę i mielony kardamon. Dodać masło i wyrobić palcami.
2. Mleko lub wodę podgrzać na małym ogniu. Powoli wlewać do mieszanki z mleka w proszku. Zagniatać tak, aby otrzymać jędrne, lecz plastyczne ciasto.
3. Z ciasta uformować 25-30 kulek o ?rednicy 2.5cm. Toczyć je między wyprostowanymi dłońmi. Je?li ciasto przykleja się trochę do dłoni to dobrze. Je?li ciasto trochę wysycha, można dodać odrobinę mleka.
4. W rondlu rozgrzać tłuszcz (jak do frytek czy normalnych p?czków) na bardzo małym ogniu. Delikatnie wkładać kulki. Na pocz?tku pójd? na dno (trzeba je wtedy obracać aby się nie przypaliły), po czym wypłyn? na powierzchnię. Co 30 sekund należy je obracać aby się równo smażyły. Smażyć aż do osi?gnięcia ładnego, br?zowego koloru. Aby sprawdzić czy kulki s? dobrze usmażone, można wyj?ć jedn? z tłuszczu i nacisn?ć palcem. Powinna odzyskać kształt. Inn? metod? na sprawdzenie jest włożenie kulki na 3 minuty do syropu. Je?li jej ?cianki się nie zapadaj? to jest OK.
5. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier i gotować jeszcze 3 minuty do jego rozpuszczenia. Odstawić z ognia i dodać wodę/esencję różan? (?wietnie smakuje też z cukrem waniliowym)
6. Usmażone kulki wkładać do syropu. Powinny tam leżeć od 30 minut do 2 dni. Podawać w temp. pokojowej.