No problem! Problem natomiast jest taki, ze przepis ten mam z zeszycika Puspa Sary (skserowanego od kogos innego chyba) i jeszcze go nie probowalam. Moze ktos jest chetny na eksperyment?Indulekha pisze:Wielkie dzięki Raska
SŁODYCZE
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
-
- Posty: 59
- Rejestracja: 04 kwie 2008, 14:24
Re: SŁODYCZE
Arkadiusz pisze:Słodycze, nie mleczne. Mleczne wpisujemy w temacie : Mleczne słodko?ci
SEZAMKI TUDZIEŻ ICHNIOPODOBNE WIKTUAŁY
"Kopiąc" po forum - dopiero teraz dotarłem do Twojego tematu, Arkadiuszu. Może więc dopiszę się przepisem na sezamki. Potrzebujemy ok.:
300g ziaren sezamu (wg upodobań można wcześniej prażyć na sucho na patelni i poczekać na przestygnięcie)
300g cukru
łyżkę miodu
łyżkę wody (lub dwie) i do dzieła:
Cukier do gara, dodajemy wodę - całość karmelizujemy na średniomałym ogniu do jasnego brązu, potem dodajemy miód (dosłownie na chwilkę, wg ayurvedy smażony miód jest toksyczny) i zaraz potem sezam. Całość mieszamy i z pomocą łyzki wypakowujemy na arkusz pergaminu (rozłożony na blaszce do pieczenia - temperatura!) lub papier sniadaniowy do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na grubość jaka nam odpowiada. powstałą substancyję zostawiamy do przestygnięcia i jeszcze ciepłą kroimy na kawałki. Voila! o wariacjach dyniowo-słonecznikowo-orzechowych nie wspomnę: każdy ma jakąś fantazję. Powodzenia w szorowaniu gara z pozostałosci - najprościej zalać wodą i poczekać z godzinkę. Panu Krysznie życzymy smacznego
- Draupadi dd
- Posty: 100
- Rejestracja: 05 cze 2008, 18:25
Hare Krishna;
podaje przepis na kulki z orzechow-nie z ziemnych:
40-50dkg pistacji lub włoskich albo nerkowcow-najlepsze laskowe(waga bez skorupek), zmielić w młynku do kawy; cukier trzcinowy(może być buraczany ciemny) 30-50dkg, 2p. wanilinowego, masło 1 kostke, wiórki kokosowe 20dkg, rodzynki; przyprawy to zmielony kardamon, cynamon trochę imbiru
rozpuscic masło w garnku na małym ogniu, wsypać przyprawy, cukry ; mieszać, aby się nie przypaliło dodać wiórki i zmielone orzechy potem rodzynki, jak kto lubi i w trakcie dodawania mieszać, mozna dolać trochę maślanki. Aż do zgęstnienia masy-przy mieszaniu masa powinna odchodzić od dna.
Po wystygnieciu można zrobic kulki i obtoczyc wiórkami. Albo masę przelożyc do formy i pokroić w kostki. Smacznego!
podaje przepis na kulki z orzechow-nie z ziemnych:
40-50dkg pistacji lub włoskich albo nerkowcow-najlepsze laskowe(waga bez skorupek), zmielić w młynku do kawy; cukier trzcinowy(może być buraczany ciemny) 30-50dkg, 2p. wanilinowego, masło 1 kostke, wiórki kokosowe 20dkg, rodzynki; przyprawy to zmielony kardamon, cynamon trochę imbiru
rozpuscic masło w garnku na małym ogniu, wsypać przyprawy, cukry ; mieszać, aby się nie przypaliło dodać wiórki i zmielone orzechy potem rodzynki, jak kto lubi i w trakcie dodawania mieszać, mozna dolać trochę maślanki. Aż do zgęstnienia masy-przy mieszaniu masa powinna odchodzić od dna.
Po wystygnieciu można zrobic kulki i obtoczyc wiórkami. Albo masę przelożyc do formy i pokroić w kostki. Smacznego!
Tarta truskawkowa:
ciasto:
1szkl maki jeczmiennej
1 szkl maki pszennejc (moze byc sama pszenna)
2 lyzki fruktozy
szczpta soli
pól kubeczka margaryny provamel (moze byc 1/3 szkl oleju )[wersja dla wegetarian może być z masłem]
masa:
kostka tofu naturalnego
cukier waniliowy (sa takie z trzyciny cukrowej fajne)
2 lyzki fruktozy
2 lyzki suropu kukurydzianego
200ml mleka kokosowego (najlepiej jesli jest takie geste)
budyn waniliowy
polewa:
uzylam polewy czerwonej do tortow firmy bio vegan. do rozrobienia zamiast wody uzylam soku.
ciasto zagniesc, wstawic do lodowki na godzinke.nastepnie uzlozyc je w blaszce. skladniki na mase zmiksowac i postawic na sredni ogien. podgrzewac lekko dopoki nie zacznie sie robic konsystencja budyniowa. po ostudzeniu wykladamy na upieczone ciasto. nastepnie ukladamy truskawki i polewamy polewa.smacznego.
ciasto wyglada tak:
ciasto:
1szkl maki jeczmiennej
1 szkl maki pszennejc (moze byc sama pszenna)
2 lyzki fruktozy
szczpta soli
pól kubeczka margaryny provamel (moze byc 1/3 szkl oleju )[wersja dla wegetarian może być z masłem]
masa:
kostka tofu naturalnego
cukier waniliowy (sa takie z trzyciny cukrowej fajne)
2 lyzki fruktozy
2 lyzki suropu kukurydzianego
200ml mleka kokosowego (najlepiej jesli jest takie geste)
budyn waniliowy
polewa:
uzylam polewy czerwonej do tortow firmy bio vegan. do rozrobienia zamiast wody uzylam soku.
ciasto zagniesc, wstawic do lodowki na godzinke.nastepnie uzlozyc je w blaszce. skladniki na mase zmiksowac i postawic na sredni ogien. podgrzewac lekko dopoki nie zacznie sie robic konsystencja budyniowa. po ostudzeniu wykladamy na upieczone ciasto. nastepnie ukladamy truskawki i polewamy polewa.smacznego.
ciasto wyglada tak:
SEZAMKI - super extra prosty przepis:
100g sezamu uprażyć na patelni.następnie dodać 2 łyżki syropu daktylowego.wymieszać- zacznie gęstnieć. chwilę tak potrzymać na patelni.masę wyłożyć na papier do pieczenia ciast i nakryć kolejną warstwą papieru. rozwałkować wałkiem do ciasta na płasko. pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. nie można zostawiać na bardzo długo bo potem ten papier z góry ciężko odkleić. ...odkleić papier i pokroić.gotowe.smacznego!
ps. i nie trzeba nic szorować
ps2. można to zrobić również z ryżem dmuchanym i innymi bakaliowymi gadżetami.
100g sezamu uprażyć na patelni.następnie dodać 2 łyżki syropu daktylowego.wymieszać- zacznie gęstnieć. chwilę tak potrzymać na patelni.masę wyłożyć na papier do pieczenia ciast i nakryć kolejną warstwą papieru. rozwałkować wałkiem do ciasta na płasko. pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. nie można zostawiać na bardzo długo bo potem ten papier z góry ciężko odkleić. ...odkleić papier i pokroić.gotowe.smacznego!
ps. i nie trzeba nic szorować
ps2. można to zrobić również z ryżem dmuchanym i innymi bakaliowymi gadżetami.