Przy okazji tej dyskusji, warto może zadać sobie pytanie, czy mleko oferowane przez przemysł mleczarski, to mleko, czy produkt mleko podobny?
Kryszna lubi mleko i jego przetwory, ale to co sprzedawane jest w sklepach pod nazwą mleko, mlekiem jest raczej tylko z nazwy. Prahladananda Swami nie chce aby gotować mu mleko ze sklepu. Akceptuje tylko mleko bezpośrednio od gospodarza. Czy zatem, zgodnie z powyższą dyskusją, odbiera tym przemysłowym krowom szansę na wykonywanie służby dla Kryszny? Może i tak, ale tym samym chroni swoje ciało od skutków picia takiego mleko podobnego tworu.
Mleko UHT to zwykła trutka.
Mleko pasteryzowane
Mleko pasteryzowane jest niebezpieczne i niezdrowe?
Tak – twierdzi Dr Joseph Mercola, lekarz, autor i współautor wielu publikacji oraz bestsellerów na liście New York Times, który występował w największych mediach w USA, m. in. TIME magazine, CNN, Fox News, ABC News.
Jak tłumaczy w jednym ze swoich artykułów: „Nie polecam picia pasteryzowanego mleka żadnego rodzaju – nigdy”.
Jak tłumaczy dalej, mleko pasteryzowane jest w większym lub mniejszym stopniu „martwe” i oferuje mało rzeczywistych wartości odżywczych dla kogokolwiek – nie ważne, czy u danej osoby występuje nietolerancja na mleko, czy też nie.
Przede wszystkim musimy sobie uświadomić, czym jest pasteryzacja.
Pasteryzacja ma dwa cele: zniszczenie zarazków chorobotwórczych oraz zapobieganie zakwaszeniu mleka. W procesie pasteryzacji mleko jest podgrzewane do 65-85 st Celsjusza i utrzymywane w takiej temperaturze przez co najmniej pół godziny lub do 100 stopni Celsjusza w ciągu 1 minuty – kompletnie zmieniając strukturę protein mleka w coś, co jest dalekie od zdrowego [mleka] (jak zauważa dr Mercola).
Pasteryzacja – konsekwencje
Nie ma żadnych wątpliwości, że korzyścią jest zniszczenie niebezpiecznych zarazków, ale pasteryzacja robi więcej niż to – zabija ona również nieszkodliwe i zarazem pożyteczne zarazki oraz przez utrzymywanie mleka w wysokiej temperaturze niszczy niektóre składniki odżywcze.
Wartościowe enzymy zostają zniszczone, ilość witamin takich jak A, C, B6 oraz B12 zostaje zmniejszona. Z kolei delikatne proteiny mleka drastycznie przemieniają się ze zdrowych, w nienaturalne konfiguracje aminokwasów, które w rzeczywistości mogą pogorszyć zdrowie. Co więcej, likwidacja korzystnych bakterii w procesie pasteryzacji w rzeczywistości stwarza korzystne warunki dla patogenów.
Zapobieganie zakwaszeniu mleka
Surowe kwaśne mleko jest szeroko stosowne. Jak tłumaczy dr Mercola, m. in. jest łatwo przyswajalne oraz ma właściwości przeczyszczające. Jednak w procesie pasteryzacji pałeczki kwasu mlekowego zostają zabite. W konsekwencji mleko nie może stać się kwaśne i szybko ulega rozkładowi, podczas gdy niepożądane zarazki bardzo szybko się mnożą.
Jak stwierdza dr Mercola – popularyzowanie pasteryzacji, wspierane przez jej zwolenników, jest oparte na przekonaniu, że gruźlica występująca u dzieci jest wywoływana przez szkodliwe zarazki znajdujące się w surowym mleku. Naukowcy przebadali już tysiące próbek mleka i dokonano setek eksperymentów na zwierzętach, aby poznać problem przenoszenia chorób w ten sposób, poprzez mleko. Pomijano jednak jeden zasadniczy fakt. Mianowicie to, że wskazane do spożywania przez ludzi jest surowe i przede wszystkim czyste mleko. Jak stwierdza dalej dr Mercola, jeśli to może być zagwarantowane, żaden inny pokarm nie powinien zająć miejsca mleka w pożywieniu dla dzieci. Zanieczyszczone mleko, oczywiście jak każde inne zanieczyszczone jedzenie, może być niebezpieczne.
Krowie pasteryzowane mleko jest na pierwszym miejscu na liście pokarmów wywołujących alergię w Stanach Zjednoczonych.
Zostało ponadto powiązane z wieloma objawami i chorobami, takimi jak:
biegunka, skurcze, wzdęcia i gazy
osteoporoza
artretyzm
choroby serca
nowotwory
powtarzające się infekcje ucha oraz kolka u niemowląt i dzieci
cukrzyca typu I
reumatoidalne zapalenie stawów
bezpłodność
białaczka
autyzm
Zdrową alternatywą dla pasteryzowanego mleka jest surowe, czyste mleko. Surowe mleko nie jest zazwyczaj powiązane z problemami zdrowotnymi, do których prowadzi mleko pasteryzowane. Nawet osoby, które przez lata miały alergię na pasteryzowane mleko mogą zazwyczaj spożywać mleko surowe i dobrze się po nim czuć, chociaż są również osoby, które mogą doświadczać różnych alergii i problemów po wypiciu mleka surowego – podsumowuje dr Mercola.
http://faktydlazdrowia.pl/mleko-pastery ... niezdrowe/
W książce "Tao zdrowia" Danie Reid przedstawił dowody na szkodliwość spożywania mleka pasteryzowanego. Poza innymi, jest ono odpowiedzialne za bezpłodność, która to stała się problemem w USA, gdzie pasteryzacje wprowadzono wcześniej niż u nas. Problem bezpłodności dotyka już teraz coraz to więcej Polaków, więc cóż będzie za jakiś czas?
Mleko i jego przetwory są dobre, ale niekoniecznie te ze sklepu. Jeśli nie ma się dostępu do mleka nieprzetworzonego, to lepiej się zastanowić czy ofiarowywać Krysznie, a potem samemu zjadać to coś z kartoników.