Strona 1 z 1

(Nie)ludzki ryż

: 11 cze 2007, 15:50
autor: Vaisnava-Krpa
(Nie)ludzki ryż

Dodano: środa, 06 czerwca 2007 - 10:54 Strona do wydruku
„The Independent” informuje, że złamana została kolejna bariera: rozpoczęły się komercyjne uprawy ryżu zmodyfikowanego genetycznie w kierunku produkcji białek ludzkiego mleka.
Ryż, produkowany przez kalifornijską firmę Ventria Biosciences, posiada ludzkie geny, dzięki czemu ma produkować dwie proteiny. Firma tłumaczy, że jej wynalazek znajdzie zastosowanie w mleku w proszku oraz napojach wykorzystywanych przy łagodzeniu skutków biegunki, dzięki czemu będzie zbawieniem dla dzieci w Trzecim Świecie. Sceptycy zwracają uwagę, że w dokumentach firmy mowa jest raczej o jogurtach oraz batonikach müesli.

Ekolodzy zwracają uwagę, że poza dwuznacznym zastosowaniem ludzkich genów w produkcji żywności, nowa odmiana ryżu zwiastuje nadejście nowego rodzaju leków, wytwarzanych przez rośliny. Oznacza to poważne ryzyko przypadkowego spożycia medykamentów przez osoby, w przypadku których może to być bardzo niebezpieczne. Clare Oxborrow z Friends of the Earth komentuje, że tego typu eksperymenty są nie tylko niebezpieczne, ale i całkowicie zbędne. – „Rozwiązania problemu biegunki już istnieją i do ich zastosowania nie potrzeba genetycznie modyfikowanych produktów, zwłaszcza potencjalnie groźnych dla zdrowia publicznego”.

Więcej na temat wspomnianego ryżu znaleźć można na http://centerforfoodsafety.org/.

Jeśli interesują Cię inne zagrożenia związane z GMO - kliknij tutaj


Źródło: http://www.obywatel.org.pl/index.php?na ... e&sid=7930