Strona 1 z 1

(NAD)produkcja żywności

: 23 cze 2010, 09:25
autor: Green_lake
Obecnie w Europie mamy do czynienia z nadprodukcją żywności, a z drugiej strony zamiast promować rolnictwo ekologiczne, nie wiedzieć czemu forsuje się GMO, które w rzeczy samej ma na celu zwiększenie produkcji!
Rosliny GMO są bowiem większe i odporniejsze niż zwykłe gatunki, natomiast produkcja ekologiczna przeważnie jest mniejsza, gdyż rośliny naturalnie hodowane są podatniejsze na szkodniki i choroby a stosowanie nawozów naturalnych nie jest w stanie zapewnić tak obfitych zbiorów jak rośliny hodowane na nawozach sztucznych.
Ponadto, UE dopłaca rolnikom od hektara w żywej gotówce i wprowadza limity na określone gatunki.

Czy nie można by było zamiast rolnikom zabraniać produkować i płacić za nieprodukowanie żywności, odbierać od rolnika nadwyżki i wysyłać np do Afryki gdzie miliony cierpią głód?

Ta polityka żywnościowa UE jest wręcz kuriozalna!

A z rzeczy miłych, wczoraj oglądałem program rolniczy i wielu zakładom przetwórstwa mięsnego grozi likwidacja, gdyż mają problemy ze zbytem, a hurtownie mięsa mają pełne magazyny.
Czyżby jakieś masowe przechodzenie na wegatarianizm?

Re: (NAD)produkcja żywności

: 23 cze 2010, 13:55
autor: yogamaya
Green_lake pisze:A z rzeczy miłych, wczoraj oglądałem program rolniczy i wielu zakładom przetwórstwa mięsnego grozi likwidacja, gdyż mają problemy ze zbytem, a hurtownie mięsa mają pełne magazyny.
Czyżby jakieś masowe przechodzenie na wegetarianizm?
Raczej masowe wymieranie - nie ma co wymieniać na jakie choroby bo wszystko można by było podpiąć, łącznie ze stylem życia - żarcie trupów to nic zdrowego ani miłego.

: 24 cze 2010, 18:53
autor: John
To tylko spowoduje, że mięso będzie jeszcze tańsze. Sam się spotkałem z wieprzowiną z Chin. Jakaś paranoja. To wszystko na sterydach chodowane.