SOK Z KURKUMY – INDYJSKIEGO SZAFRANU
Kurkuma
Tę roślinę z rodziny imbirowatych powszechnie stosuje się jako przyprawę w południowo-wschodniej Azji. Jej zdolności do oczyszczania organizmu znane są tam od wieków. W medycynie ajurwedyjskiej kurkuma uznawana jest za królową przypraw. Ta gorzka przyprawa pomaga oczyścić wątrobę i krew oraz usprawnia działanie narządów układów trawienia i wydalania. Ma silne działanie przeciwzapalne, ale, w odróżnieniu od leków przeciwzapalnych, nie powoduje nieprzyjemnych skutków ubocznych. Używa się jej do oczyszczania skóry, wzmacniania koloru oraz konserwowania żywności. Kurkuma jest przyprawą powszechnie stosowaną w Indiach w gotowaniu różnego rodzaju curry. Była również stosowana od czasów starożytnych w tradycyjnej medycynie, a także do pielęgnacji urody.
Kurkuma w medycynie „wschodniej”
W systemie medycyny ajurwedyjskiej, jest to ważny lek ziołowy przewidziany dla różnych dolegliwości. Jest bardzo często używana w całych Indiach jako dodatek do tradycyjnych zabiegów kosmetycznych.
Głównym zastosowaniem soku z kurkumy jest używanie jako oczyszczacza krwi. W tym kontekście, uważa się, że poprawia stan zdrowia całego organizmu.
Kurkuma jest używana w ajurwedzie na dwa sposoby: świeżo wyciśniętego soku z kurkumy, który przyjmuje się doustnie, a pasta z kurkumy używana jest do nałożenia na skórę.
Ajurweda to System holistycznej medycyny, która jest nieodłączna i powszechnie praktykowana w Indiach. Słowo Ajurweda to sanskryckie słowo oznaczające „Nauka życia”. Aju oznacza „życie” lub „życie codzienne” a Weda oznacza „wiedza”. Ajurweda jest nauką życia, która pomaga nam w zrównoważeniu zasad zdrowia.
W ajurwedzie kurkuma jest postrzegana jako doskonały antybiotyk naturalny, który jednocześnie wzmacnia trawienie i pomaga chronić florę jelitową. Jako taka jest dobra dla osób przewlekle słabych i chorych. Nie tylko oczyszcza krew ale także ogrzewa ją i stymuluje tworzenie nowej tkanki krwi. Ma kojące działanie na choroby układu oddechowego takie jak kaszel i astma. Tradycyjnie kurkuma była wykorzystywana do wspierania czynności wątroby i leczeniu żółtaczki w obu medycynach: ajurwedyjskiej i chińskiej. Jest to również starożytne zioło na problemy trawienne, takie jak zapalenie żołądka i kwasowości, przyczyniając się do zwiększenia produkcji śluzu i chroni błonę śluzową żołądka.
Kurkuma w medycynie „zachodniej”
Kurkuma zawiera wiele substancji bioaktywnych zwanych curcuminoidami. Badania pokazują, że kurkuma i jej curcuminoidy mają wiele korzystnych właściwości.
1) dobre działanie antyoksydacyjne, porównywane z witminą C i E i dysmutazą ponadtlenkową
2) działanie przeciwzapalne, które jest porównywane z lekami steroidowymi i niesteroidowymi
3) właściwości przeciwnowotworowe wpływające na wszystkie etapy powstawania raka
4) chroni układ krążenia obniżając poziom cholesterolu i hamując agregację płytek
5) chroni wątrobę przez kilka mechanizmów
6) w In vitro i In vivo wskazują że curcuminoidy mogą pomóc w HIV na wiele sposobów, w tym działając w charakterze modyfikatorów odpowiedzi biologicznej, w wyniku znacznego wzrostu CD-4 oraz CD-8.
Aktywne składniki kurkumy curcuminoidy, zwiększają przepływ żółci do jelit. To może wyjaśnić jego właściwości obniżające cholesterol. Curcuminoidy mają właściwości przeciwzapalne ze względu na ich zdolność do hamowania syntezy prostaglandyn. Wykazano również że curcuminoidy hamują syntazy tlenku azotu. Tlenek azotu bierze udział w procesach zapalnych i raka, terapeutyczne właściwości kurkuminy to nieocenione narzędzie zapobiegawcze.
Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem rodnika ponadtlenkowego i innych wolnych rodników. Badania naukowe wykazują, że kurkuma posiada antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwzapalne-grzybicze właściwości. Kiedy nakłada się na skórę i jest narażonym na działanie słońca, kurkuma jest silnie antybakteryjna. Jej właściwości anty-grzybicze działają silnie na Candida albicans, Candida kruseii i parasilosis Candida. Inne czynniki, takie jak korzeń mniszka, oset, lukrecja, karczochy i flawonoidy, mogą zwiększyć skuteczność terapeutyczną kurkumy.
Kurkuma może być dodawana do żywności bogatej w białka aby wspomóc trawienie i zapobiega powstawaniu gazów. Promuje prawidłowy metabolizm w organizmie, pomaga w trawieniu białek. Jest skutecznie używana do utrzymania flory jelita grubego. Również pomocna przy bolesnym miesiączkowaniu.
Kurkuma zwiększa produkcję trzech enzymów: UDP-glukuronylotransferazy,S-transferazy glutationowej i hydroksylazy arylowej węglowodorów. Są to chemiczne „noże”, które w wątrobie rozbijają potencjalnie szkodliwe substancje. W podobny sposób kurkuma chroni osoby przyjmujące leki takie jak methotrexat lub poddawane innej formie chemioterapii, w której używa się substancji metabolizowanych w wątrobie, czy też transportowanych przez nią. – James A. Dukes, doktor nauk medycznych, „Najważniejsze zioła doktora Duke’a”
Kurkuma w kosmetyce
Innym wykorzystaniem kurkumy jest zastosowanie w pielęgnacji urody. Jest stosowana jako składnik ziołowych kosmetyków w Indiach od czasów starożytnych i jest nadal w użyciu do dziś.
Przez regularne stosowanie kurkumy, skóra staje się miękka i gładka. Przyjmowana regularnie daje również zdrowy blask skóry i tworzy bardziej jasną cerę. Kurkuma jest również opisana w indyjskiej medycynie na różne dolegliwości skórne, w których stosowanie pasty regularnie jest zalecane. Jest ona używana do plam pigmentacji lub plamek, które mogą pojawić się na skórze, a także chorób, takich jak egzemy. Kurkuma jest również stosowana w tradycyjnej medycynie do zadrapań i oparzeń a także wspomagania gojenia.
Natywne używanie kurkumy zewnętrzne i wewnętrzne
Sok z Kurkumy jest używany przy złamaniach kości, zwichnięciach, napiętych mięśniach, skaleczeniach i siniakach aby zmniejszyć obrzęk. Stosuje się na świąd, wysypki skórne, w kaszlu, przeziębieniu i przeciążeniu klatki piersiowej.
Przeciwwskazania:
Kurkuma nie jest polecana dla kobiet w ciąży, gdyż może spowodować stymulację macicy. Obawy te są oparte na zastosowaniu leczniczym i mogą nie mieć znaczenia dla jej konsumpcji jako przyprawy.
Uwaga! Należy pamiętać, że kurkuma jest silnym barwnikiem i może pobrudzić ubrania i meble.