Strona 1 z 1

E120

: 25 wrz 2012, 21:56
autor: Misialina
nie chciałam zakładać nowego tematu, bo to może nie jest największy temat, ale nie wiem gdzie umieścić taką przestrogę. Pewnie wiecie i to tylko ja jestem taka zacofana i się dowiaduję takich rzeczy (ale stopniowo i W KOŃCU - to też dobrze ;D )

Otóż, dla tych którzy ewentualnie mogą nie wiedzieć:
E120 - koszenila, karmina - to materiał białkowy pochodzący z owadów.
Czerwce do produkcji koszenili zabija się przez wystawienie na działanie wysokiej temperatury. Można to robić na wiele sposobów (np. zanurzenie w gorącej wodzie, wystawienie na działanie światła słonecznego, pary wodnej czy podwyższonej temperatury w cieplarce), uzyskując w ten sposób różną barwę produktu. Inaczej wyglądała produkcja tego barwnika w Polsce. Polska koszenila stosowana była na szeroką skalę w przemyśle tekstylnym do połowy XIX wieku. Wytwarzano ją z innego gatunku owadów – czerwców polskich (Porphyrophora polonica).
Naturalny, czerwony barwnik żywności wyizolowany z owadów Coccus cacti, żyjących na różnych gatunkach sukulentów. E120 (i) jest czystym barwnikiem, podczas gdy E120 (ii) jest surowym ekstraktem.
Występuje w wielu produktach.
Obecnie koszenila jest wciąż szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in.: cieni do powiek, szamponów i tuszów do rzęs, ale jej zastosowania nie kończą się na kosmetykach. Koszenilą barwi się także napoje alkoholowe, sosy (głównie sos jabłkowy), owocowe nadzienia do ciast, mięsa, wypieki, jogurty i polewy. Szczególnie często występuje w truskawkowych jogurtach.
'Ponieważ jest to ekstrakt z owadów, E120 nie może być spożywany przez wegan i wegetarian a także przez niektóre ugrupowania religijne.'

Ogólnie polecam też stronę http://www.food-info.net/pl/index.htm
Są tam wszystkie potrzebne informacje, opisane również bezpieczeństwo dla wegan, wegetarian i wyznań ;)