Strona 2 z 2

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 19 kwie 2012, 10:50
autor: Vaisnava-Krpa
Komu chcesz wierzyć - Bogu czy rządowi?

Prawdziwa historia witaminy D

http://www.youtube.com/watch?v=Yx1ifb-6 ... ploademail

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 19 kwie 2012, 12:17
autor: Martanda Dasa
Napisz kilka slow info dla mnie, bo ja mam taka predkosc, ze zeby to obejrzec bede musial spedzic 40min. przed komputerem.

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 19 kwie 2012, 18:22
autor: Vaisnava-Krpa
Chodzi o to, że trzeba wychodzić na Słońce, dla ciebie to może tak się nie tyczy, ale dla mnie bardzo ważne. Słońce to produkcja witaminy D, która jest czymś więcej niż tylko witaminą, ma działanie jakby nadzorcze. Kremy do opalania zatrzymują część promieniowania antyrakowego a przepuszczają rakowe. Dlatego naturalne Słońce bez kremów nie szkodzi. Średnio 15 minut do 30 przy bardzo pochmurnej pogodzie wystarcza do pokrycia dziennej dawki, która oficjalnie jest uznana za potrzebna w mniejszych ilościach. Ale to jest sprawa znana też jako dyrektywa unijna CODEX ALIMENTARIUS, która pod pretekstem dbania o zdrowie i propagandy, że witaminy szkodzą, w niedalekiej przyszłości będzie chciała zmniejszyć dzienne zalecane dawki witamin do poziomu placebo albo nieistotnego farmakologicznie. O ile sztuczne witaminy można przedawkować, o tyle naturalnych się nie da. Sztuczne witaminy działają też często odwrotnie, czyli zmniejszają jeszcze bardziej braki danej witaminy. Dzieje się tak dlatego, ze mimo, że wzór chemiczny jest taki sam jak naturalny, to sztucznie układa się to odwrotnie, tak jakby od lustra odbić. Nie da się sztucznie uzyskać identycznie, takie jest chyba prawo natury, że wiązania idą w odwrotnym kierunku, kiedy pozyskuje się sztucznie. Dlatego identyczny jak naturalny nie znaczy dokładnie to samo. Udowodniono, że niektóre izomery powodują nawet śmierć w stosunku do naturalnych substancji, które są bezpieczne. O tym oficjalna polityka zdrowotna, która podpiera się rzekomo nauką, milczy.

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 20 kwie 2012, 07:03
autor: Martanda Dasa
Dziekuje Prabhu, u nas Surya jest dosyc obfity i skorzystam z tej porady.
Dziekuje, ze napisales o wiele wiecej niz kilka slow.

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 20 kwie 2012, 18:13
autor: padmak
Bardzo dobre zestawienie o witaminach. Warto nawet umieścić link do tych informacji na stronie głównej Nama-Hatta, by móc łatwo tu wracać.

Mam jeszcze ciekawy artykuł o Witamina B17 (amigdalina, laetrile, letril)

To link do całego artykułu: http://zdrowobycie.blogspot.com/2010/07 ... a.html?m=1

A to ciekawe urywki:

"...Grudzień 2000. Australijskie gazety donoszą,, że naukowcy w Londynie odkryli "naturalny system produkujący cyjanek potasu, wytwarzany przez roślin", którego zadaniem byłoby lokalizowanie i niszczenie tumorów rakowych u ludzi. Chociaż badacze przedstawiają kassawę jako roślinne źródło cyjanku aktywnie niszczącego tumory, to KCN zawarty w kassawie jest dokładnie taki sam jak i ten znajdujący się w pestkach moreli, czyli źródle zniesławionej i zakazanej witaminy B17 Laetrile.

Nie jest to wcale nowe odkrycie, ale tylko lekko zmodyfikowana wersja pracy sławnego biochemika Ernsta Krebsa, który 40 lat wcześniej zidentyfikował i wyodrębnił witaminę B17. Krebs i jego współpracownicy zaatakowani zostali wściekle przez AMA ( American Medical Association) i międzynarodowe kompanie farmaceutyczne przypuszczalnie dlatego, że jako witamina produkowana z pestek moreli B17 Laetrile nie mogła zostać opatentowana w celu dostarczania ogromnych profitów dla udziałowców

I chociaż obecnie owi "szanowani" badacze medyczni w Londynie przyznają ostatecznie, że B17 może zostać użyta do niszczenia rakowatych narośli, czytelnicy może zechcą przestudiować poniższy raport badawczy, napisany przez autora w 1994 r. i opublikowany w 1995 r....."

"...Pestka z moreli zawiera witaminę B17, która leczy nowotwór w 100 proc. przypadków, nawet jego najbardziej złośliwe odmiany – twierdzi dr Ernesto Corntrerasa, który w swojej klinice wyleczył z raka wiele tysięcy pacjentów

Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Najpierw znaleziono ją w jądrach pestek moreli, potem stwierdzono, że występuje aż w 1200 gatunkach różnych roślin. Najwięcej jednak w pestkach popularnych owoców, takich jak morele, brzoskwinie, nektaryny, śliwki, jabłka, gruszki, wiśnie czy czereśnie.

Lecznicze działanie B17 opisano już w egipskich papirusach sprzed 5000 lat, proponując użycie wody migdałowej do leczenia raka skóry. Podobne zapiski o stosowaniu gorzkich migdałów pochodzą z Chin sprzed 4500 lat. W nowożytnej medycynie pierwsze informacje o tym, że B17 skutecznie leczy raka pojawiły się ponad 50 lat temu. Jej gorącym propagatorem był biochemik dr Ernest Krebs. Szacuje się, że od tego czasu około 100 tys. chorych na raka wyleczonych zostało letrilem. Skuteczne działanie B17 udowodniono w niezależnych badaniach w ponad 20 krajach, zarówno w przypadku ludzi, jak i zwierząt. Skuteczność wyleczeń sięga prawie 100 proc. pod warunkiem, że pacjent wcześniej nie został osłabiony naświetlaniem czy tzw. chemią. Jednym z najbardziej znanych współczesnych ośrodków leczących letrilem jest meksykańska klinika dra Ernesto Contrerasa Rodrigueza. ..."

"...Wielu światowej sławy lekarzy nie boi się leczyć witaminą B17. Jednak nie ujmując wielu zacnym polskim lekarzom większość albo nie słyszała o letrilu w ogóle, albo zapoznała się z fałszywymi informacjami na jego temat, albo zwyczajnie boi się odejścia od narzucanych przez koncerny farmaceutyczne procedur. To trochę tak, jak z ociepleniem klimatu. W Polsce lato jest zimniejsze niż zwykle, ale Polska przyłącza się do walki z ociepleniem klimatu. Straszy się nas ubytkiem lodu na Arktyce (biegun północny), a totalnie przemilcza rekordowy przyrost pokrywy lodowej na Antarktydzie (biegun południowy) itd. itd...."

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 23 kwie 2012, 06:24
autor: Waldemar
W mango jest duża pestka.

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 23 kwie 2012, 08:38
autor: Waldemar
Zrobiłem dzisiaj eksperyment.
Kłopot, pies brata, ma guza rakowego na grzbiecie.
Wśród innych frykasów dałem mu kawałek pestki mango.
Zaczął od pestki mango.

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 24 kwie 2012, 09:15
autor: Waldemar
Korzyści zdrowotne wynikające z kiwi:

Przez LovePeaceBliss

1) Anti Cancer: Kiwi zawiera wiele flawonoidów i karotenoidów, które wykazały działanie antyoksydacyjne. Te składniki odżywcze są odpowiedzialne za ochronę DNA przed uszkodzeniem tlenu związanego. Dzięki zapobieganiu DNA przed uszkodzeniem, wzrost raka jest zahamowany i jej zapobiegać. (Szczególnie rak jelita grubego)

2) Walki chorób układu krążenia: Jedzenie kiwi codziennie ma takie samo działanie jak aspiryna dla zdrowia serca obniżonej krzepliwości krwi), ale bez skutków ubocznych, takich jak zapalenie i krwawienie w przewodzie tract.This zapobiega gromadzeniu się osadów i tablice w ścianach tętnic, w konsekwencji, ochronę przed chorobami układu krążenia.

3) Zapobiega astmy i innych chorób układu oddechowego: To ze względu na wysoką zawartość witaminy C w owocach.

4) Zwiększa odporności: Ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C i jej uzupełnienie związków przeciwutleniających, kiwi okazał się odporny Booster.

5) Zarządzanie ciśnienia krwi: Jest to bardzo bogate źródło zdrowych potasu elektrolitu. Potas odgrywa istotną rolę w komórkach ciała, trzymając płynów ustrojowych-elektrolitową równowagę, które pomagają serca sterowania i ciśnienie krwi przez przeciwdziałanie skutkom sodu.

6) zdrowie pokarmowy: Kiwi są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga utrzymać zdrowie układu trawiennego w ryzach i jest dobry do wiązania i usuwania toksyn z jelita grubego, który jest pomocny w zapobieganiu raka jelita grubego. Błonnik działa również zapobiegać zaparciom i inne problemy żołądkowo-jelitową.

7) Utrzymuje zdrowe urodzenia: Ma wartość cztery brzoskwinie spacerem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla kobiet przed iw trakcie ciąży. Kwas foliowy przyczynia się do rozwoju komórek krwi dla dziecka w łonie matki.

8) Ochrona oczu: Kiwi to dobre źródło luteiny i zeaksantyny, naturalnych substancji chemicznych w ludzkim oku. Luteina pomaga odfiltrować szkodliwego niebieskiego światła, który pomaga zapobiec związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i rozwoju jaskry i zaćmy.

9) dobre dla skóry: Kiwi jest dobrym źródłem witaminy E, przeciwutleniacz, który pomaga przed potencjalnymi degeneracji skóry i zastanawia się pracy dla zdrowia skóry

Re: WITAMINY I MINERAŁY

: 05 gru 2012, 22:49
autor: Vaisnava-Krpa
Witaminy syntetyczne

a.) witaminy z grupy B complex

-podawanie ich syntetycznych odpowiedników mija się z celem, ponieważ zwyczajnie nie są wchłaniane przez organizm. Jedyny efekt jaki zauważymy, to zabarwienie moczu na kolor jasnożółty.

-należy spożywać naturalne formy tych witamin, np: spirulinę (b complex), drożdże (b1, b2, b6), lecytynę nie modyfikowaną genetycznie (cholina, inozytol, kwasy tłuszczowe NNKT).

-z syntetycznych form przydatny jest tylko inozytol, ale nie jest to według obecnej “nauki” typowa witamina B (kiedyś była uznawana).

-jakie konsekwencje może przynieść nieprzemyślane dawkowanie syntetycznych witamin z grupy b? Jeśli chodzi o witaminę b 3 (witamina PP), powoduje ona podrażnienie przewodu pokarmowego, czasami krwawienia żołądka i dwunastnicy, możliwe jest toksyczne uszkodzenie wątroby i encefalopatia wątrobowa (czyli: nieodwracalne uszkodzenie mózgu na skutek niewydolności wątroby).

-sprawa jest bardziej skomplikowana, jeśli chodzi o syntetyczną witaminę b6. Oprócz uszkodzenia wątroby (dawki powyżej 100 mg przez długi czas) powoduje także.. zespół uzależnienia od witaminy b 6 (dawki 200 mg i więcej przez ponad miesiąc. Jest to zespół chorobowy bardzo słabo opisany w literaturze jak i internecie, leczy się go dożywotnim podawaniem dużych dawek witaminy b 6 – niemożliwe jest jego wyleczenie.

-witamina b 6 podawana w dawkach większych niż 1000 mg dziennie powoduje specyficzny efekt dopaminowy i wzrost energii życiowej, jednak jest to słabo opisane, konsekwencje tego są, poza uszkodzeniem wątroby – praktycznie nieznane.

b.) witamina C

-syntetyczna forma tej witaminy prawie w ogóle nie jest wchłaniana z przewodu pokarmowego – wchłania się 2% – 30% przyjętej dawki tej witaminy. Należy stosować formy naturalne witaminy C – pisałem kiedyś o tym.

-ponadto, syntetyczna forma witaminy C obciąża nerki. Może spowodować ona kamicę nerkową, uszkodzenie nerek, czy nawet krystalizację szczawianów w przewodach moczowych (bolesne!).

ŹRÓDŁO: http://kefir2010.wordpress.com/2012/01/ ... ej-wiedzy/