WITAMINY I MINERAŁY
: 19 lut 2012, 16:34
WITAMINA A
Gdzie poza apteką można dostać witaminę A:
- owoce: dynie, papaje, mango, awokado, śliwki, brzoskwinie, morele;
- warzywa kolorowe: marchewkę, pomidory,
- warzywa zielone: brokuły, szczypiorek, jarmuż, szpinak, sałata, groszek zielony.
Witamina A
- wzrost i ogólny rozwój organizmu,
- tworzenie kości,
- produkcja hormonów,
- widzenie (także nocne),
- prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry,
- ochrona przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz).
Hipowitaminoza (niedobór witaminy A)
Niedobór witaminy A objawia się niedowidzeniem w warunkach słabego oświetlenia (tzw. ślepota zmierzchowa, kurza ślepota), co jest związane z brakiem rodopsyny. Znaczna hipowitaminoza A może prowadzić z kolei do zrogowacenia rogówki (kseroftalmii), jej owrzodzeń, a nawet rozpadu. Rogowacenie obejmuje również inne nabłonki, między innymi dróg oddechowych, co zwiększa ryzyko stanów zapalnych oraz przewodu pokarmowego, co objawia się biegunkami, zaburzeniami w wydzielaniu soków trawiennych i śliny. Zmiany w błonie śluzowej dróg moczowych mogą być z kolei przyczyną kamicy nerkowej. Rogowacieją również nabłonki mieszków włosowych, a gruczoły łojowe zanikają.
Na skutek niedoboru retinolu mogą wystąpić także porowatość kości oraz zanik miazgi zębowej i zębiny. Nadmierny rozrost kości czaszki może z kolei wywoływać ucisk na nerwy czaszkowe zaburzając funkcjonowanie układu nerwowego. Upośledzone zostają także funkcje rozrodcze, trudniej przebiega proces gojenia. W wyniku niedoboru witaminy A może również dojść do uszkodzenia ucha wewnętrznego.
Objawy hipowitaminozy A pojawiają się na ogół dopiero po kilku miesiącach braku retinolu w pożywieniu. Jest to związane z dużymi zapasami witaminy w wątrobie.
Hiperwitaminoza (nadmiar witaminy A)
Początkowymi objawami nadmiaru witaminy A w organizmie są drażliwość, zmniejszony apetyt i swędzenie. Następnie pojawiają się zmęczenie, wypadanie włosów i bóle kostne. Wystąpić może także hepatosplenomegalia (powiększenie wątroby i śledziony), a nawet zaburzenia neurologiczne i zwiększenie ciśnienia wewnątrzczaszkowego.
Opisane są również przypadki ostrych zatruć witaminą A. Występują one po podaniu dawek wynoszących ok. 1 000 000 j.m. i objawiają się bólami głowy, wymiotami i zwiększonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym. Dolegliwości znikają po odstawieniu witaminy.
Doprowadzenie do hiperwitaminozy A nie jest możliwe w przypadku przedawkowania β-karotenu. Jego przekształcanie się w retinol zależy bowiem od aktualnego zapotrzebowania organizmu na ten związek. Przy spożywaniu nadmiaru β-karotenu może jednak wystąpić żółte zabarwienie skóry.
Zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi ok. 5000-7000 j.m. Jednostki międzynarodowe określają aktywność retinolu. 1 j.m. oznacza biologiczną aktywność 0,3 µg witaminy A, 0,34 µg octanu witaminy A lub 0,6 µg prowitaminy A. Aktywność ta jest wyznaczana w badaniach na szczurach. Do określenia zawartości witaminy A są również wykorzystywane jednostki wagowe (mg) oraz tzw. ekwiwalenty retinolu, gdzie: 1 ekwiwalent retinolu jest równoważny 1 mg retinolu i 6 µg β-karotenu lub 12 µg innych prowitamin A (np. α-karotenu, γ-karotenu, kryptoksantyny).
Zapotrzebowanie na witaminę A jest większe w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Nadmierna suplementacja w czasie ciąży może jednak działać teratogennie i prowadzić do uszkodzenia płodu. Większe spożycie produktów bogatych w retinol i β-karoten jest również niezbędne w przypadku schorzeń przebiegających z upośledzonym wchłanianiem witaminy A, takich jak uszkodzenie wątroby (marskość lub zapalenie wątroby, choroby dróg żółciowych) czy zaburzenie wchłaniania tłuszczów.
Z badań naukowych wynika, że do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A we krwi niezbędny jest cynk. Jest on potrzebny do procesów uwalniania witaminy A z wątroby. U chorych cierpiących z powodu marskości wątroby stężenie cynku we krwi jest zmniejszone, ich stan (wraz z upośledzonym widzeniem w ciemności) nie poprawia się po leczeniu witaminą A. Fakty te potwierdzają przypuszczenie, że niedobór cynku może niepomyślnie oddziaływać na metabolizm witaminy A.
W procesach wchłaniania witaminy A z przewodu pokarmowego uczestniczą kwasy żółciowe oraz witamina E (tokoferol).
W wyniku przedawkowania witaminy A może nawet dojść do uszkodzenia wątroby. Nie należy więc nadużywać kapsułek z witaminą A. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 5000 jednostek międzynarodowych lub 1000 równoważników retinolu. Dlatego mogą być wyłącznie ordynowane przez lekarza po zbadaniu chorego i nie mogą być nadużywane! Większość organizmów wyższych, a więc i człowiek, nie jest w stanie syntetyzować witaminy A. Musi być ona dostarczana w pożywieniu jako gotowy produkt lub w postaci bezpośredniego prekursora, czyli karotenu.
Magazynowanie witaminy A odbywa się w wątrobie, dlatego musimy oszczędzać ten narząd. Gdy wejdziemy z jasnego pomieszczenia do ciemnego i długo trwa przyzwyczajenie wzroku do widzenia w ciemności – ponad 7-8 sekund – to znaczy, że mamy niedobory witaminy A. Jeżeli ten czas przedłuża się do kilkunastu sekund, to jest to ostrzegawczy sygnał, aby jak najszybciej udać się po pomoc do lekarza. Zleci nam wtedy na pewno pigułki i odpowiednią dietę, aby jak najszybciej organizm uzyskał równowagę. Ale nie tylko od lekarzy należy oczekiwać pomocy. Nasze zdrowie jest również w rękach rolników. Produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza pełnotłuste mleko i masło, są najbogatszymi źródłami witaminy A i jej prowitamin. Zależy to jednak od sposobu żywienia zwierząt i przechowywania gotowych produktów.
Aby nie dopuścić do niedoborów lub braku witaminy A powinniśmy wiedzieć, w jakich produktach ona się znajduje:
Produkt Zawartość witaminy A w l00 g
masło 2000 j.m.
ser biały pełnotłusty 800 j.m.
śmietana 700 j.m.
twaróg 130 j.m.
mleko 90 j.m
Karoten, czyli prowitamina A, znajduje się w następujących ilościach w 100 g produktu w przeliczeniu na jednostki międzynarodowe:
Produkt Zawartość prowitaminy A w 100 g
marchew 15000 j.m.
natka pietruszki, szczaw, jarzębina 13000 j.m.
szpinak 10000 j.m.
kapusta włoska 5600 j.m.
rzeżucha 4250 j.m.
sałata 3200 j.m.
śliwki suszone 2000 j.m.
dynia 1600 j.m.
pomidory 850 j.m.
groch i grzyby kurki 800 j.m.
brzoskwinie 750 j.m.
morele 700 j.m.
kapusta biała 630 j.m.
fasola szparagowa, zielona 450 j.m.
śliwki świeże 370 j.m.
jeżyny 300 j.m.
groszek zielony 200 j.m.
Poznaj sekret jak żyć w zdrowiu i nie dopuścić do choroby? Dowiedz się jak zwalczyć choroby cywilizacyjne »
http://zdrowieiuroda.blox.pl/2009/04/Zn ... kiego.html
Witamina A występuje również w olejach roślinnych, owocach cytrusowych.
Gdzie poza apteką można dostać witaminę A:
- owoce: dynie, papaje, mango, awokado, śliwki, brzoskwinie, morele;
- warzywa kolorowe: marchewkę, pomidory,
- warzywa zielone: brokuły, szczypiorek, jarmuż, szpinak, sałata, groszek zielony.
Witamina A
- wzrost i ogólny rozwój organizmu,
- tworzenie kości,
- produkcja hormonów,
- widzenie (także nocne),
- prawidłowy rozwój i funkcjonowanie skóry,
- ochrona przed nowotworami i chorobami serca (przeciwutleniacz).
Hipowitaminoza (niedobór witaminy A)
Niedobór witaminy A objawia się niedowidzeniem w warunkach słabego oświetlenia (tzw. ślepota zmierzchowa, kurza ślepota), co jest związane z brakiem rodopsyny. Znaczna hipowitaminoza A może prowadzić z kolei do zrogowacenia rogówki (kseroftalmii), jej owrzodzeń, a nawet rozpadu. Rogowacenie obejmuje również inne nabłonki, między innymi dróg oddechowych, co zwiększa ryzyko stanów zapalnych oraz przewodu pokarmowego, co objawia się biegunkami, zaburzeniami w wydzielaniu soków trawiennych i śliny. Zmiany w błonie śluzowej dróg moczowych mogą być z kolei przyczyną kamicy nerkowej. Rogowacieją również nabłonki mieszków włosowych, a gruczoły łojowe zanikają.
Na skutek niedoboru retinolu mogą wystąpić także porowatość kości oraz zanik miazgi zębowej i zębiny. Nadmierny rozrost kości czaszki może z kolei wywoływać ucisk na nerwy czaszkowe zaburzając funkcjonowanie układu nerwowego. Upośledzone zostają także funkcje rozrodcze, trudniej przebiega proces gojenia. W wyniku niedoboru witaminy A może również dojść do uszkodzenia ucha wewnętrznego.
Objawy hipowitaminozy A pojawiają się na ogół dopiero po kilku miesiącach braku retinolu w pożywieniu. Jest to związane z dużymi zapasami witaminy w wątrobie.
Hiperwitaminoza (nadmiar witaminy A)
Początkowymi objawami nadmiaru witaminy A w organizmie są drażliwość, zmniejszony apetyt i swędzenie. Następnie pojawiają się zmęczenie, wypadanie włosów i bóle kostne. Wystąpić może także hepatosplenomegalia (powiększenie wątroby i śledziony), a nawet zaburzenia neurologiczne i zwiększenie ciśnienia wewnątrzczaszkowego.
Opisane są również przypadki ostrych zatruć witaminą A. Występują one po podaniu dawek wynoszących ok. 1 000 000 j.m. i objawiają się bólami głowy, wymiotami i zwiększonym ciśnieniem wewnątrzczaszkowym. Dolegliwości znikają po odstawieniu witaminy.
Doprowadzenie do hiperwitaminozy A nie jest możliwe w przypadku przedawkowania β-karotenu. Jego przekształcanie się w retinol zależy bowiem od aktualnego zapotrzebowania organizmu na ten związek. Przy spożywaniu nadmiaru β-karotenu może jednak wystąpić żółte zabarwienie skóry.
Zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi ok. 5000-7000 j.m. Jednostki międzynarodowe określają aktywność retinolu. 1 j.m. oznacza biologiczną aktywność 0,3 µg witaminy A, 0,34 µg octanu witaminy A lub 0,6 µg prowitaminy A. Aktywność ta jest wyznaczana w badaniach na szczurach. Do określenia zawartości witaminy A są również wykorzystywane jednostki wagowe (mg) oraz tzw. ekwiwalenty retinolu, gdzie: 1 ekwiwalent retinolu jest równoważny 1 mg retinolu i 6 µg β-karotenu lub 12 µg innych prowitamin A (np. α-karotenu, γ-karotenu, kryptoksantyny).
Zapotrzebowanie na witaminę A jest większe w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Nadmierna suplementacja w czasie ciąży może jednak działać teratogennie i prowadzić do uszkodzenia płodu. Większe spożycie produktów bogatych w retinol i β-karoten jest również niezbędne w przypadku schorzeń przebiegających z upośledzonym wchłanianiem witaminy A, takich jak uszkodzenie wątroby (marskość lub zapalenie wątroby, choroby dróg żółciowych) czy zaburzenie wchłaniania tłuszczów.
Z badań naukowych wynika, że do utrzymania prawidłowego poziomu witaminy A we krwi niezbędny jest cynk. Jest on potrzebny do procesów uwalniania witaminy A z wątroby. U chorych cierpiących z powodu marskości wątroby stężenie cynku we krwi jest zmniejszone, ich stan (wraz z upośledzonym widzeniem w ciemności) nie poprawia się po leczeniu witaminą A. Fakty te potwierdzają przypuszczenie, że niedobór cynku może niepomyślnie oddziaływać na metabolizm witaminy A.
W procesach wchłaniania witaminy A z przewodu pokarmowego uczestniczą kwasy żółciowe oraz witamina E (tokoferol).
W wyniku przedawkowania witaminy A może nawet dojść do uszkodzenia wątroby. Nie należy więc nadużywać kapsułek z witaminą A. Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 5000 jednostek międzynarodowych lub 1000 równoważników retinolu. Dlatego mogą być wyłącznie ordynowane przez lekarza po zbadaniu chorego i nie mogą być nadużywane! Większość organizmów wyższych, a więc i człowiek, nie jest w stanie syntetyzować witaminy A. Musi być ona dostarczana w pożywieniu jako gotowy produkt lub w postaci bezpośredniego prekursora, czyli karotenu.
Magazynowanie witaminy A odbywa się w wątrobie, dlatego musimy oszczędzać ten narząd. Gdy wejdziemy z jasnego pomieszczenia do ciemnego i długo trwa przyzwyczajenie wzroku do widzenia w ciemności – ponad 7-8 sekund – to znaczy, że mamy niedobory witaminy A. Jeżeli ten czas przedłuża się do kilkunastu sekund, to jest to ostrzegawczy sygnał, aby jak najszybciej udać się po pomoc do lekarza. Zleci nam wtedy na pewno pigułki i odpowiednią dietę, aby jak najszybciej organizm uzyskał równowagę. Ale nie tylko od lekarzy należy oczekiwać pomocy. Nasze zdrowie jest również w rękach rolników. Produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza pełnotłuste mleko i masło, są najbogatszymi źródłami witaminy A i jej prowitamin. Zależy to jednak od sposobu żywienia zwierząt i przechowywania gotowych produktów.
Aby nie dopuścić do niedoborów lub braku witaminy A powinniśmy wiedzieć, w jakich produktach ona się znajduje:
Produkt Zawartość witaminy A w l00 g
masło 2000 j.m.
ser biały pełnotłusty 800 j.m.
śmietana 700 j.m.
twaróg 130 j.m.
mleko 90 j.m
Karoten, czyli prowitamina A, znajduje się w następujących ilościach w 100 g produktu w przeliczeniu na jednostki międzynarodowe:
Produkt Zawartość prowitaminy A w 100 g
marchew 15000 j.m.
natka pietruszki, szczaw, jarzębina 13000 j.m.
szpinak 10000 j.m.
kapusta włoska 5600 j.m.
rzeżucha 4250 j.m.
sałata 3200 j.m.
śliwki suszone 2000 j.m.
dynia 1600 j.m.
pomidory 850 j.m.
groch i grzyby kurki 800 j.m.
brzoskwinie 750 j.m.
morele 700 j.m.
kapusta biała 630 j.m.
fasola szparagowa, zielona 450 j.m.
śliwki świeże 370 j.m.
jeżyny 300 j.m.
groszek zielony 200 j.m.
Poznaj sekret jak żyć w zdrowiu i nie dopuścić do choroby? Dowiedz się jak zwalczyć choroby cywilizacyjne »
http://zdrowieiuroda.blox.pl/2009/04/Zn ... kiego.html
Witamina A występuje również w olejach roślinnych, owocach cytrusowych.