Strona 1 z 1

ZUPA i RYŻ z POKOJOWEJ WIOSKI KRYSZNY

: 17 lut 2008, 11:39
autor: Marysia
Bardzo proszę o przepis na tę czerwoną zupę-papkę ( wydaje mi się, że fasolową) , oraz ten żółciutki ryż z przyprawami, które podawaliście w Pokojowej Wiosce Kryszny. szukam przepisów w necie, ale nie moge znaleźć:/ Próbowałam sama podrobić te potrawy. wyszło prawie tak samo, ale to jeszce nie to!!!

: 17 lut 2008, 20:56
autor: Indulekha
Witaj!
O przepis na czerwona zupę trzeba zapytać mistrza który ją gotował ;)
Wydaje mi się że to była rozgotowana fasolka/groszek żółty z kostką sojową w koncentracie.
Jeśli chodzi o przepis na ryż to ja zazwyczaj robię tak:
1 szkl. ryżu ( najlepiej basmati)
1i3/4 szkl. gorącej wody
1Ł. masła
szczypta soli
1/4 ł kurkumy lub szafranu
Na roztopione masło wrzucam kurkumę ,następnie ryż.
Należy prażyć przez około 3-5 min,na średnim ogniu.
Następnie zalać osoloną woda i gotować na małym ogniu przez 15-20 min.
Osobiście polecam ryż z szafranem :)
Oczywiście należy pamiętać o rzeczy najważniejszej czyli ofiarować jedzonko Bogu.

Siva

: 18 lut 2008, 13:54
autor: Siva
Bukiet warzywny na ostro


600 g fasolki szparagowej,
2 papryki,
1 bakłażan,
1/2 kabaczka,
1 papryka chili,
1/2 łyżeczki imbiry,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka curry,
szczypta cynamonu,
1/2 łyżeczki kminku indyjskiego,
2 goździki,
1/2 szkalnki bulionu warzywnego

fasolkę umyć, oczyścić, poobcinać końce i pokroić na małe kawałki
paprykę, bakłażana i kabaczka umyć, pokroić w kostkę i poddusić na oliwie
chili obrać, oczyścić z nasion i posiekać
w rondlu rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki i obsmażyć na małym ogniu
dodać fasolkę i pozostałe przyprawy
smażyć 3 min. mieszając
wlać bulion i dusić 10 min. na małym ogniu pod przykryciem


pycha

Siva

: 18 lut 2008, 13:55
autor: Siva
Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej (kuchnia indyjska)


300 ml oleju,
1 łyżeczka kminku indyjskiego,
1 i 1/2 łyżki czarnej gorczycy,
4 czerwone chili,
3 świeże pomidory, pokrojone w plasterki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżego chili drobno posiekanego
200 g zielonej fasolki szparagowej,
2 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę,
300 ml wody,
świeże, posiekane listki kolendry

w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej
wsypać nasiona gorczycy, kiedy przestaną strzelać wsypać kminek
dodać plasterki pomidora i chili
dodać sól i imbir
dodać fasolkę i ziemniakli , smażyć przez 5 min., ciągle mieszając
wlać wodę, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając przez 10-15 min., mieszając od czasu do czasu

udekorować zieloną kolendrą, podawać na gorąco

: 18 lut 2008, 16:49
autor: Marysia
Dziękuję Wam bardzo:)
Jutro na pewno przygotuję i będę się rozkoszować smakiem:)