ZUPA i RYŻ z POKOJOWEJ WIOSKI KRYSZNY

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Marysia
Posty: 5
Rejestracja: 17 lut 2008, 10:11

ZUPA i RYŻ z POKOJOWEJ WIOSKI KRYSZNY

Post autor: Marysia » 17 lut 2008, 11:39

Bardzo proszę o przepis na tę czerwoną zupę-papkę ( wydaje mi się, że fasolową) , oraz ten żółciutki ryż z przyprawami, które podawaliście w Pokojowej Wiosce Kryszny. szukam przepisów w necie, ale nie moge znaleźć:/ Próbowałam sama podrobić te potrawy. wyszło prawie tak samo, ale to jeszce nie to!!!

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Indulekha » 17 lut 2008, 20:56

Witaj!
O przepis na czerwona zupę trzeba zapytać mistrza który ją gotował ;)
Wydaje mi się że to była rozgotowana fasolka/groszek żółty z kostką sojową w koncentracie.
Jeśli chodzi o przepis na ryż to ja zazwyczaj robię tak:
1 szkl. ryżu ( najlepiej basmati)
1i3/4 szkl. gorącej wody
1Ł. masła
szczypta soli
1/4 ł kurkumy lub szafranu
Na roztopione masło wrzucam kurkumę ,następnie ryż.
Należy prażyć przez około 3-5 min,na średnim ogniu.
Następnie zalać osoloną woda i gotować na małym ogniu przez 15-20 min.
Osobiście polecam ryż z szafranem :)
Oczywiście należy pamiętać o rzeczy najważniejszej czyli ofiarować jedzonko Bogu.

Awatar użytkownika
Siva
Posty: 71
Rejestracja: 20 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Siva

Post autor: Siva » 18 lut 2008, 13:54

Bukiet warzywny na ostro


600 g fasolki szparagowej,
2 papryki,
1 bakłażan,
1/2 kabaczka,
1 papryka chili,
1/2 łyżeczki imbiry,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka curry,
szczypta cynamonu,
1/2 łyżeczki kminku indyjskiego,
2 goździki,
1/2 szkalnki bulionu warzywnego

fasolkę umyć, oczyścić, poobcinać końce i pokroić na małe kawałki
paprykę, bakłażana i kabaczka umyć, pokroić w kostkę i poddusić na oliwie
chili obrać, oczyścić z nasion i posiekać
w rondlu rozgrzać olej, wrzucić wszystkie składniki i obsmażyć na małym ogniu
dodać fasolkę i pozostałe przyprawy
smażyć 3 min. mieszając
wlać bulion i dusić 10 min. na małym ogniu pod przykryciem


pycha
Sri Krsna Caitanya Prabhu Nityananda!

Awatar użytkownika
Siva
Posty: 71
Rejestracja: 20 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Siva

Post autor: Siva » 18 lut 2008, 13:55

Curry z ziemniaków i fasolki szparagowej (kuchnia indyjska)


300 ml oleju,
1 łyżeczka kminku indyjskiego,
1 i 1/2 łyżki czarnej gorczycy,
4 czerwone chili,
3 świeże pomidory, pokrojone w plasterki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżego chili drobno posiekanego
200 g zielonej fasolki szparagowej,
2 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę,
300 ml wody,
świeże, posiekane listki kolendry

w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej
wsypać nasiona gorczycy, kiedy przestaną strzelać wsypać kminek
dodać plasterki pomidora i chili
dodać sól i imbir
dodać fasolkę i ziemniakli , smażyć przez 5 min., ciągle mieszając
wlać wodę, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając przez 10-15 min., mieszając od czasu do czasu

udekorować zieloną kolendrą, podawać na gorąco
Sri Krsna Caitanya Prabhu Nityananda!

Marysia
Posty: 5
Rejestracja: 17 lut 2008, 10:11

Post autor: Marysia » 18 lut 2008, 16:49

Dziękuję Wam bardzo:)
Jutro na pewno przygotuję i będę się rozkoszować smakiem:)

ODPOWIEDZ