PIERNIK PRZEKŁADANY
Znam jeden przepis, zawsze sie udaje i smakuje tak, jak piernik smakowac powinien. Piecze się łatwo, ja sobie robotę rozkładam na raty i robię je przy okazji innych kuchennych czynno?ci.
wieczorem: wsypuję do suchego garnka 2 szklanki (500 ml) cukru i prażę na ?rednim ogniu kilkana?cie minut, aż się skarmeluje na br?zowo. Zalewam 2 szklankami mleka (uwaga pryska) i gotuję chwilę - do rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia i dodaję: 2/3 kostki masła, 5 łyżek powideł ?liwkowych, 2 torebki przyprawy do piernika, mieszam i ... zostawiam do rana.
rano: nastawiam piekarnik na 175*C
Do przestudzonego karmelu - z dodatkami - dorzucam: 4 szkl. m?ki, 1łyżeczkę czubat? sody i 2 proszku do pieczenia, wykładam na wysmarowan? masłem blaszkę, lub do dwóch keksówek, i piekę 30-40 minut, sprawdzam patyczkiem!
Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika polewam gęstym lukrem (1/2 kg cukru pudru, sok z cytryny+gor?ca woda), dekoruję kandyzowanymi owocami i pozwalam by zastygł.
Kroję na spore kostkii, które potem dzielę na piętra i przekładam powidłami.
jak upiec piernik(i) ? - podzielmy sie przepisami
jak upiec piernik(i) ? - podzielmy sie przepisami
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 16:36 przez Asikunda, łącznie zmieniany 1 raz.
Life's a game,
soul is serious
soul is serious
piernik - 2
JABŁKOWY
Upraż jabłka - do ciasta potrzeba 3/4 litra gotowych - dodaj cukier, cynamon (lub gotowy mix przypraw do szarlotki) i cukier. PrzestudĽ.
Dodaj: 4 szklanki m?ki, 2 łyżki miodu, 2 torebki przyprawy do piernika, szklankę pokrojonych bakalii (figi, daktyle, ...) lubu 3 opakowania gotowej mieszanki bakaliowej do keksu, 1 stopione masło, 2 szklanki cukru, 3 czubate łyżki sody. Upiecz w 180*C, przez ok. 1 godzinę w 2 keksówkach posmarowanych maslem i wysypanych kasz? mann? lub tart? bułk?. Po ostudzeniu polej lukrem cytrynowym (sok z cytryny+cukier puder)
smacznego c.d.n.
Upraż jabłka - do ciasta potrzeba 3/4 litra gotowych - dodaj cukier, cynamon (lub gotowy mix przypraw do szarlotki) i cukier. PrzestudĽ.
Dodaj: 4 szklanki m?ki, 2 łyżki miodu, 2 torebki przyprawy do piernika, szklankę pokrojonych bakalii (figi, daktyle, ...) lubu 3 opakowania gotowej mieszanki bakaliowej do keksu, 1 stopione masło, 2 szklanki cukru, 3 czubate łyżki sody. Upiecz w 180*C, przez ok. 1 godzinę w 2 keksówkach posmarowanych maslem i wysypanych kasz? mann? lub tart? bułk?. Po ostudzeniu polej lukrem cytrynowym (sok z cytryny+cukier puder)
smacznego c.d.n.
Life's a game,
soul is serious
soul is serious
piernik - 3
Ciasto marchewkowe - niby piernik
Składniki:
2 szklanki marchwi utartej na drobnej tarce
2 szklanki m?ki szymanowskiej
4 łyżki cukru, najlepiej br?zowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki skórki pomarańczowej
bakalie – ok. 1,5 szklanki - wcze?niej zalać wrz?tkiem
1/3 szklanki oleju
woda w razie potrzeby
Pokrojone bakalie, skórkę, marchew mieszamy ze sob?. M?kę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczypt? soli. Mieszamy m?kę z bakaliami i olejem, dodaj?c tyle wody, aby wyszło do?ć gęste ciasto.
Wkładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny w 180 *C.
Składniki:
2 szklanki marchwi utartej na drobnej tarce
2 szklanki m?ki szymanowskiej
4 łyżki cukru, najlepiej br?zowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki skórki pomarańczowej
bakalie – ok. 1,5 szklanki - wcze?niej zalać wrz?tkiem
1/3 szklanki oleju
woda w razie potrzeby
Pokrojone bakalie, skórkę, marchew mieszamy ze sob?. M?kę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczypt? soli. Mieszamy m?kę z bakaliami i olejem, dodaj?c tyle wody, aby wyszło do?ć gęste ciasto.
Wkładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny w 180 *C.
Life's a game,
soul is serious
soul is serious