jak upiec piernik(i) ? - podzielmy sie przepisami

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
Asikunda
Posty: 117
Rejestracja: 03 gru 2006, 11:29
Lokalizacja: NRR Mysiadło

jak upiec piernik(i) ? - podzielmy sie przepisami

Post autor: Asikunda » 06 gru 2006, 15:19

PIERNIK PRZEKŁADANY

Znam jeden przepis, zawsze sie udaje i smakuje tak, jak piernik smakowac powinien. Piecze się łatwo, ja sobie robotę rozkładam na raty i robię je przy okazji innych kuchennych czynno?ci.

wieczorem: wsypuję do suchego garnka 2 szklanki (500 ml) cukru i prażę na ?rednim ogniu kilkana?cie minut, aż się skarmeluje na br?zowo. Zalewam 2 szklankami mleka (uwaga pryska) i gotuję chwilę - do rozpuszczenia. Zdejmuję z ognia i dodaję: 2/3 kostki masła, 5 łyżek powideł ?liwkowych, 2 torebki przyprawy do piernika, mieszam i ... zostawiam do rana.

rano: nastawiam piekarnik na 175*C
Do przestudzonego karmelu - z dodatkami - dorzucam: 4 szkl. m?ki, 1łyżeczkę czubat? sody i 2 proszku do pieczenia, wykładam na wysmarowan? masłem blaszkę, lub do dwóch keksówek, i piekę 30-40 minut, sprawdzam patyczkiem!
Po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika polewam gęstym lukrem (1/2 kg cukru pudru, sok z cytryny+gor?ca woda), dekoruję kandyzowanymi owocami i pozwalam by zastygł.

Kroję na spore kostkii, które potem dzielę na piętra i przekładam powidłami.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, 16:36 przez Asikunda, łącznie zmieniany 1 raz.
Life's a game,
soul is serious

Awatar użytkownika
Asikunda
Posty: 117
Rejestracja: 03 gru 2006, 11:29
Lokalizacja: NRR Mysiadło

piernik - 2

Post autor: Asikunda » 12 gru 2006, 16:35

JABŁKOWY

Upraż jabłka - do ciasta potrzeba 3/4 litra gotowych - dodaj cukier, cynamon (lub gotowy mix przypraw do szarlotki) i cukier. PrzestudĽ.

Dodaj: 4 szklanki m?ki, 2 łyżki miodu, 2 torebki przyprawy do piernika, szklankę pokrojonych bakalii (figi, daktyle, ...) lubu 3 opakowania gotowej mieszanki bakaliowej do keksu, 1 stopione masło, 2 szklanki cukru, 3 czubate łyżki sody. Upiecz w 180*C, przez ok. 1 godzinę w 2 keksówkach posmarowanych maslem i wysypanych kasz? mann? lub tart? bułk?. Po ostudzeniu polej lukrem cytrynowym (sok z cytryny+cukier puder)


smacznego c.d.n.
Life's a game,
soul is serious

Awatar użytkownika
Asikunda
Posty: 117
Rejestracja: 03 gru 2006, 11:29
Lokalizacja: NRR Mysiadło

piernik - 3

Post autor: Asikunda » 20 gru 2006, 12:08

Ciasto marchewkowe - niby piernik
Składniki:
2 szklanki marchwi utartej na drobnej tarce
2 szklanki m?ki szymanowskiej
4 łyżki cukru, najlepiej br?zowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki skórki pomarańczowej
bakalie – ok. 1,5 szklanki - wcze?niej zalać wrz?tkiem
1/3 szklanki oleju
woda w razie potrzeby

Pokrojone bakalie, skórkę, marchew mieszamy ze sob?. M?kę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczypt? soli. Mieszamy m?kę z bakaliami i olejem, dodaj?c tyle wody, aby wyszło do?ć gęste ciasto.

Wkładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny w 180 *C.
Life's a game,
soul is serious

ODPOWIEDZ