Głodni i łasi w Ekadasi

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
pollywantsacracker
Posty: 22
Rejestracja: 01 gru 2006, 14:59
Lokalizacja: Warszawa

Głodni i łasi w Ekadasi

Post autor: pollywantsacracker » 02 gru 2006, 14:04

Hari Hari!
Ekadasi to wiadomo czas postu ,ale czasem się mozna zastanawiamy co zrobić jak jest to akurat jakis festival czy urodzinki i co zrobić wtedy dobrego. Poza tym ja nie poszczę całkowicie w Ekadasi więc piszcie co by?cie chcieli wtedy ofiarować i przyj?ć ku chwale Pana.
Poniżej kilka przepisów.
Pollywantsacracker

Awatar użytkownika
pollywantsacracker
Posty: 22
Rejestracja: 01 gru 2006, 14:59
Lokalizacja: Warszawa

CIASTO EKADASOWE

Post autor: pollywantsacracker » 02 gru 2006, 14:16

CIASTO EKADASZOWE

150 g mleka w proszku -pełnego
150 g m?ki ziemn
200 g cukru
1 ł sody
50 g masła
50 g wiórek kokosowych
2 banany
10 ml jogurtu
skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
szczypta bhakti (mozna więcej w zależno?ci od uznania):)

(proporcje podane na tortownicę o ?redn 25 cm)

a)Mleko i m?kę przesiać by znikły grudki , dodać sodę i cukier
b)wiórki podprażyć na roztopionym ma?le
c)w osobnym naczyniu rozgniesc banany (puree), poł?czyć z jogurtem, skórkami pomar. i cytr. ,a następnie dodac wiórki
d)poł?czyć ze składnikami z punktu a) i ubić porz?dnie łyżk?
e)wyłożyć cało?ć do posmarowanej masłem tortownicy, można obsypać m?k? ziemniaczan? lub wyłożyć na pergaminie
f) piec 20 -30 min w temp 180 C
g) zrobic test patyczkiem i je?li ok to wyj?ć i zostawić na 10 min
h) wyjać z formy
i) kiedy w miarę ostygnie obłożyć bit? ?mietan? i owocami, a potem już tylko dzwoneczek, mantry.... i na zdrowie
Pollywantsacracker

Awatar użytkownika
pollywantsacracker
Posty: 22
Rejestracja: 01 gru 2006, 14:59
Lokalizacja: Warszawa

KOTLETY GRYCZANE

Post autor: pollywantsacracker » 02 gru 2006, 14:23

KOTLETY GRYCZANE;

150 g kaszy gryczanej
400 g białego rozdrobnionego sera
masło
sól
przyprawy (czarny pieprz, asafetida)
olej słonecznikowy

a) Kaszę ugotować w podwójnej ilo?ci wody razem ze spor? ilo?ci? masła, aż będzie, że tak powiem, pół sypka.
b) Dodać ser oraz przyprawy (te ostatnie wedle uznania)
c) Uformować wałeczki o ?rednicy 2-3 cm i długo?ci 5-6 cm
d) Piec na blaszce z olejem słonecznikowym w temp 180 C lub smażyć na patelni w małej ilo?ci oleju
Podawać z chutneyem pomidorowym lub dowolnym odpowiednim sosem
Pollywantsacracker

Awatar użytkownika
pollywantsacracker
Posty: 22
Rejestracja: 01 gru 2006, 14:59
Lokalizacja: Warszawa

SUPER-BUDYŃ

Post autor: pollywantsacracker » 02 gru 2006, 14:34

SUPER- BUDYŃ

1 l mleka
1/3 szklanki m?ki ziemniaczanej
1/3 kostki masla
kilka nitek szafranu
2 duże goĽdziki
3/4 szklanki cukru

a)Odlać 0,5 szkl mleka i rozpu?cić w nim m?kę ziemn
b)Rozdrobnić suchy szafran na proszek ,po czym rozpuscić go w łyżeczce mleka
c)Gotować pozostałe mleko z masłem,cukrem i goĽdzikami ,aż sie z lekka odparuje
d) mieszaj?c dodawać powoli "zaczyn" z m?k? ziemniaczan? (punkt a), wcze?iej wyjać goĽdziki
e) dodać rozpuzczony szafran i gotować dwie minuty na wolnym ogniu aż zgęstnieje i zrobi się z tego jednolity pudding
f) odstawic do całkowitego ostygniecia i ofiarowywać najlepiej na zimno.

Te przepisy nie s? mojego pomysłu ,ale zapewniam,że sprawdzone.
Pollywantsacracker

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Indulekha » 27 gru 2006, 19:43

dla łasuchów ekadasziowych polecam :
ziemniaki pieczone :D
w fazie końcowj pieczenia posypanie żółtym serem
do tego jak?? sałatke warzywna
zapewniam głód znika :twisted:

naturalbeat

Post autor: naturalbeat » 27 gru 2006, 19:56

a mozna i tak:

baklazany kroimy na grube plastry i wrzucamy do piekarnika, kiedy juz sie zapiek? solimy posypujemy bazyli? i wrzucamy połówke sera koziego cammembert przekrojon? czę?ci? do góry i przyklówamy wykałaczk? dopiekamy do momentu kiedy ser zaxcznie splywac .
podajemy z dzemem zurawinowym

Obrazek

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: Głodni i łasi w Ekadasi

Post autor: Rasasthali » 09 sty 2007, 19:02

pollywantsacracker pisze:Hari Hari!
Ekadasi to wiadomo czas postu ,ale czasem się mozna zastanawiamy co zrobić jak jest to akurat jakis festival czy urodzinki i co zrobić wtedy dobrego. Poza tym ja nie poszczę całkowicie w Ekadasi więc piszcie co by?cie chcieli wtedy ofiarować i przyj?ć ku chwale Pana.
Poniżej kilka przepisów.
Festiwal czy urodzinki najlepiej przesunac, chyba ze sie nie da. Ekadasi ma nie tylko znaczenie duchowe, ale takze 'odciaza' ziemie z nieustannej eksploatacji, jesli wiecej osob posci czy ogranicza jedzenie w ten sam dzien. To tylko mysl. Ale jak przypomne sobie jakis przepis, to tez przysle.

Z mezem zwykle jemy zupe-krem z ugotowanych i zmiksowanych slodkich ziemniakow, ziemniakow normalnych, brokulow (i innych warzyw) z dodatkiem smietany doprawione kminkiem indyjskim, pieprzem i swieza natka pietruszki/komperkiem. Dobre i zdrowe.
http://actinidia.wordpress.com/

ODPOWIEDZ