Pierogi i inne tradycyjne dania kuchni polskiej
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Pierogi i inne tradycyjne dania kuchni polskiej
Poszukuje przepisow na dania kuchni polskiej, jak pierogi (np pierogi z serem). Czy ktos moglby podac mi przepisy i pomysly?
Rasasthali
Rasasthali
http://actinidia.wordpress.com/
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: Pierogi i inne tradycyjne dania kuchni polskiej
To nikt nie umie zrobic pierogow i pomoc biednej mlodej zonie ?
http://actinidia.wordpress.com/
-
- Posty: 4936
- Rejestracja: 23 lis 2006, 17:43
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
He he, u nas w domu mało jest kuchni polskiej, glównie indyjska i postindyjska, oraz włoska (salatki, makarony). Z polskich dań znam żurek, pierogi ruskie i nie wiem co jest jeszcze polskie. Lubię kopytka i pyzy czasami, ale nie wiem czy to polskie. Mówi się, że warzywa przywiozła do Polski Królowa włoska Bona, a jak żywili się nasi przodkowie wcześniej to nie wiem. Ziemniaki i pomidory dotarły i zadomowiły się u nas późno, 18 czy 19 wiek. Pochodzą z Ameryki południowej. Ciekawe co jedli w średniowieczu, bo chłopi podobno nie jedli dziczyzny wcale lub rzadko, więc pozostaje chleb i może ktoś wie co jeszcze?
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie
Ciasto na pierogi:
3/4 kg mąki luksusowej
szczypta soli
1/3 k. masła
100ml jogurtu
ciepła woda.
Farsz:
1/2kg ziemniaków
200g sera białego
szczypta pieprzu czarnego + 1/5ł ASOFETIDY
1/5ł soli
PRZEPIS
FARSZ
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Asofetidę podsmażyć .
Gdy ziemniaki wystygną zmieszać je z serem ubić lub przemielić . Przyprawić pieprzem, asofetida i solą.
CIASTO
Wysypaną mąkę i sól na stolnicy zagniatać dodając powoli najpierw jogurt następnie ciepłej wody+ roztopione masło. Ciasto ma odchodzić od rąk i nie lepić się. Ma mieć konsystencję plasteliny ), czyli ma się dobrze ugniatać. Wyrabiać przez chwilę ciasto. Podzielić na pół. Jedną połówkę przykryć ściereczką, by nie wyschło.Drugą połówkę położyć na stolnicy i wałkować, aż będzie dość cienkie. W tym czasie powinna się już gotować w dużym garnku osolona woda na pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub wycinamy szklanką (druga opcja lepsza ). Na kółka lub kwadraty nakładamy farsz i brzegi ciasta zwilżamy wodą i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek i czekamy ok. 5-7 min aż się ugotują (jeśli z początku wyjdzie komuś grube ciasto, to należy dłużej gotować).
Ciasto na pierogi:
3/4 kg mąki luksusowej
szczypta soli
1/3 k. masła
100ml jogurtu
ciepła woda.
Farsz:
1/2kg ziemniaków
200g sera białego
szczypta pieprzu czarnego + 1/5ł ASOFETIDY
1/5ł soli
PRZEPIS
FARSZ
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Asofetidę podsmażyć .
Gdy ziemniaki wystygną zmieszać je z serem ubić lub przemielić . Przyprawić pieprzem, asofetida i solą.
CIASTO
Wysypaną mąkę i sól na stolnicy zagniatać dodając powoli najpierw jogurt następnie ciepłej wody+ roztopione masło. Ciasto ma odchodzić od rąk i nie lepić się. Ma mieć konsystencję plasteliny ), czyli ma się dobrze ugniatać. Wyrabiać przez chwilę ciasto. Podzielić na pół. Jedną połówkę przykryć ściereczką, by nie wyschło.Drugą połówkę położyć na stolnicy i wałkować, aż będzie dość cienkie. W tym czasie powinna się już gotować w dużym garnku osolona woda na pierogi. Rozwałkowane ciasto dzielimy na kwadraty lub wycinamy szklanką (druga opcja lepsza ). Na kółka lub kwadraty nakładamy farsz i brzegi ciasta zwilżamy wodą i zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek i czekamy ok. 5-7 min aż się ugotują (jeśli z początku wyjdzie komuś grube ciasto, to należy dłużej gotować).
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: Pierogi ruskie
Induji i Arkuji, wielkie dzieki za odpowiedz i za przepis! Zrobie w najblizszej przyslosci! Czy sadzisz, ze zamiast sera balego moge uzyc fety bo to wlasnie teraz mam w lodowce? A jak nie to bede musiala zrobic serek sama!
Jak macie jakiekolwiek przepisy na roznego typu slaskie kluseczki itd, to tez prosze. Indu juz nauczyla mnie jak robic kopytka (wloskie gnocchi), ktore zrobimy w Oxfordzie furrore!
Dziekujemy (maz i ja)
Rasa
Jak macie jakiekolwiek przepisy na roznego typu slaskie kluseczki itd, to tez prosze. Indu juz nauczyla mnie jak robic kopytka (wloskie gnocchi), ktore zrobimy w Oxfordzie furrore!
Dziekujemy (maz i ja)
Rasa
http://actinidia.wordpress.com/
kluski leniwe
Kluski leniwe
1/2kg białego sera
1 kg ziemniaków gotowanych ( muszą być zimne)
sól
1 Ł mąki ziemniaczanej
4 Ł mąki pszennej
szczypta pieprzu
Przepis:
Ser i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąke pieprz i szczypte soli . Wymieszać i uformować wałek, spłaszczyć go i kroić duże kawałki. Wrzucać na gorącą osoloną wodę( można dodac łyżkę oleju), po wypłynięciu na powierzchnie gotowac około 2 min.
1/2kg białego sera
1 kg ziemniaków gotowanych ( muszą być zimne)
sól
1 Ł mąki ziemniaczanej
4 Ł mąki pszennej
szczypta pieprzu
Przepis:
Ser i ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąke pieprz i szczypte soli . Wymieszać i uformować wałek, spłaszczyć go i kroić duże kawałki. Wrzucać na gorącą osoloną wodę( można dodac łyżkę oleju), po wypłynięciu na powierzchnie gotowac około 2 min.
Re: Pierogi ruskie
hmm...Rasasthali pisze:Induji i Arkuji, wielkie dzieki za odpowiedz i za przepis! Zrobie w najblizszej przyslosci! Czy sadzisz, ze zamiast sera balego moge uzyc fety bo to wlasnie teraz mam w lodowce? A jak nie to bede musiala zrobic serek sama!
Nie mam pojęcia jak feta zachowuje się podczas gotowania.
Rasasthali przepis na ciato już masz, więc podam Ci tylko przepis na farsz co jest dziecinnie proste.
Farsz nr 1 Kaszę gryczaną mieszasz pół na pół z białym serem tłustym lub półtłustym, doprawiasz wg uznania
Farsz nr 2 Mielisz soczewicę ugotowaną w bulionie warzywnym ( lub do zmielonej soczewicy dodajesz rozpuszczone kostki bulionowe warzywne)
Farsz nr 3 (mój ulubiony) Pół na pól mieszasz szpinak z białym serkiem tłustym lub półtłustym i doprawiasz wg uznania
Farsz nr 4 Do ugotowaneji zmielonej na suche puree cieciorki dodajesz zmielony kmin rzymski, zmielona kolendrę, zmielona pietruszę i czosnek (ilość przypraw wg uznania) i sól oczywiście
Wstawiamy na 2 godz do lodówki, zeby cieciorka "przesiąkła" przyprawami
POZDRAWIAM!!! I POWODZENIA
Farsz nr 1 Kaszę gryczaną mieszasz pół na pół z białym serem tłustym lub półtłustym, doprawiasz wg uznania
Farsz nr 2 Mielisz soczewicę ugotowaną w bulionie warzywnym ( lub do zmielonej soczewicy dodajesz rozpuszczone kostki bulionowe warzywne)
Farsz nr 3 (mój ulubiony) Pół na pól mieszasz szpinak z białym serkiem tłustym lub półtłustym i doprawiasz wg uznania
Farsz nr 4 Do ugotowaneji zmielonej na suche puree cieciorki dodajesz zmielony kmin rzymski, zmielona kolendrę, zmielona pietruszę i czosnek (ilość przypraw wg uznania) i sól oczywiście
Wstawiamy na 2 godz do lodówki, zeby cieciorka "przesiąkła" przyprawami
POZDRAWIAM!!! I POWODZENIA