Strona 1 z 1

CIASTA I CIASTECZKA

: 29 lis 2006, 21:58
autor: Indulekha
PIERNIK MARCHEWKOWY

2 szklanki marchewki utartej na drobnej tarce
2 szklanki maki
2 - 4 łyżki cukru, najlepiej br?zowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki karobu
bakalie - ok szklanki - wcze?niej zalać wrz?tkiem
1/2k. masła
woda w razie potrzeby
Bakalie, skórkę, marchew mieszamy ze sob?.
M?kę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczypt? soli
następnie ł?czymy wszystkie składnik dodaj?c roztopione masło,
jeżeli ciasto jest za gęste należy dodać wody.

Wkładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny w 190-200stC.

: 29 lis 2006, 22:20
autor: naturalbeat
fajnie ze wrzucilas ten przepis zaczynaj?c taki w?tek, przynajmniej będzie porz?dek

: 01 gru 2006, 16:05
autor: jagat
SZARLOTKA na kruchym cie?cie..

Składniki na ciasto
- 0,5 kg m?ki krupczatki
- kostka masła (20 dag) - miękkiego
- 1 szkl. cukru (ew. c. pudru)
- 0,5 szkl. gęstej ?mietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- otarta skórka z jednej cytryny
- szcz. soli

Składniki na przecier jabłkowy:
- 1,5 - 2 kg jabłek (reneta, antonówka, boskop, lub inne podabne)
- 10 - 15 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ewentualnie: posiekane orzechy, migdały lub wiórki kokosowe


Zagnie?ć ciasto, (aby było bardziej kruche można dodać 3-4 łyżki m?ki kukurydzianej). Wstawić do lodówki na 1 godzinę (lub cał? noc :wink:)

W tym czasie przygotowujemy przecier: umyte jabłka pokroić na ćwiartki, rozgotować w garknu do miękko?ci, przetrzeć przez sito, dodać cukier i cynamon - wymieszać. Uwaga: 1/3 czę?ci jabłek można drobno pokroić i dodać do przecieru.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić je na dwie czę?ci, większ? wylepić blachę (ł?cznie z brzegami) i rozprowadzić na nim przecier jabłkowy; z drugiej czę?ci ciasta (ok. 1/3) porobić wałeczki, układaj?c je uko?nie na wierzchu,(ew. posypać wiórkami lub orzechami - niekoniecznie).

Piec w temp. ok. 200 st.C, przez około 45-60 min. do zarumienienia. Po upieczeniu, można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
W wersji bardziej wykwintnej, podajemy ze spor? warstw? bitej ?mietany. :wink: Obrazek

: 02 gru 2006, 20:54
autor: manasacandra
Makowiec

Ciasto:
125 g. maki
0.5 dl wody
15 g drozdzy
60 g masla

Nadzienie:
125 g maku
60 g cukru brazowego
60 g rodzynek
3 lyzki stolowe dzemu (jablkowy lub jakis inny)

Najpierw trzeba zarobic ciasto. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze, dodac maslo i make. Na poczatku ciasto moze wydac sie za mokre, ale trzeba po prostu dluzej je wyrabiac i bedzie elastyczne i nie klejace sie. Po wyobieniu zawinac w sciereczke i wlozyc do garnka z zimna woda. Ciasto opadnie na dno (powinno byc okolo 3 litrow wody w garnku). Gdy ciasto wyplynie na powierzchnie wody, oznacza to, ze jest gotowe.

Nadzienie: mak zagotowujemy, po czym odsaczamy na sitku. Nastepnie przekrecamy go wraz z cukrem przez masznke (okolo 4-5 razy). Dodajemy rodzynki, dzem, dobrze mieszamy i nadzienie gotowe.

Teraz, gdy ciasto juz wyplynelo, odwijamy ze scierki, na stolnice podsypujemy troche maki i rozwalkujemy ciasto na ksztalt kwadratu. Nakladamy mak, zwijamy w rulon, polewamy mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przey 40 min. (az do zarumienienia sie ciasta). Gdy makowiec przestygnie mozna polac go kukrem, ofiarowac Panu Krysznie i delektowac sie smakiem.

: 13 lis 2007, 19:44
autor: alcia1
ale fajny przepis na makowiec ,muszę go zrobić

Re: CIASTA I CIASTECZKA

: 08 lut 2013, 22:24
autor: Misialina
Kiedy parę dni temu popełniłam to ciasto, stało się ono moim ulubieńcem :)

Ciasto grejpfrutowe z najpyszniejszą polewą/kremem

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub jakiegokolwiek innego oleju (u mnie rzepakowego)
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka startej skórki grejpfruta różowego
1/2 szklanki świeżego soku z grejpfruta różowego
1 różowy grejpfrut,pokrojony w cienkie plasterki, ułożone na wierzchu (opcjonalnie)

Przygotować tortownicę - wysmarować olejem i posypać mąką.
W misce wymieszać suche składniki, w tym cukier. Dodać oliwę i mleko i wymieszać. Następnie dodać sok grejpfrutowy i skórkę. Dokładnie wymieszać i wylać ciasto do tortownicy.
Najlepsze ciasto z cienko ciętych plasterki grejpfruta i piec w piekarniku 180 stopni co najmniej 30 minut. (U mnie było bliżej do 40 i przykryłam w połowie pieczenia folią aluminiową, żeby się nie spiekło). Ostudzić.
Najprostsze i najlepsze ciacho ever :D

Krem z serka mascarpone:
1 szklanka mascarpone
1 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wanilii (albo aromatu o jakimkolwiek smaku)

Powoli zmiksować mascarpone w misce, aż będzie kremowy i miękki. Dodać powoli cukier puder i dalej miksować. Dodać sok z cytryny i wanilię miksować, aż się dobrze połączą. Posmarować masą ciasto.

PYCHOTKA!!!