CIASTA I CIASTECZKA

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

CIASTA I CIASTECZKA

Post autor: Indulekha » 29 lis 2006, 21:58

PIERNIK MARCHEWKOWY

2 szklanki marchewki utartej na drobnej tarce
2 szklanki maki
2 - 4 łyżki cukru, najlepiej br?zowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki karobu
bakalie - ok szklanki - wcze?niej zalać wrz?tkiem
1/2k. masła
woda w razie potrzeby
Bakalie, skórkę, marchew mieszamy ze sob?.
M?kę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczypt? soli
następnie ł?czymy wszystkie składnik dodaj?c roztopione masło,
jeżeli ciasto jest za gęste należy dodać wody.

Wkładamy ciasto do blaszki i pieczemy około godziny w 190-200stC.

naturalbeat

Post autor: naturalbeat » 29 lis 2006, 22:20

fajnie ze wrzucilas ten przepis zaczynaj?c taki w?tek, przynajmniej będzie porz?dek

jagat
Posty: 36
Rejestracja: 23 lis 2006, 15:22

Post autor: jagat » 01 gru 2006, 16:05

SZARLOTKA na kruchym cie?cie..

Składniki na ciasto
- 0,5 kg m?ki krupczatki
- kostka masła (20 dag) - miękkiego
- 1 szkl. cukru (ew. c. pudru)
- 0,5 szkl. gęstej ?mietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru wanilinowego
- otarta skórka z jednej cytryny
- szcz. soli

Składniki na przecier jabłkowy:
- 1,5 - 2 kg jabłek (reneta, antonówka, boskop, lub inne podabne)
- 10 - 15 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ewentualnie: posiekane orzechy, migdały lub wiórki kokosowe


Zagnie?ć ciasto, (aby było bardziej kruche można dodać 3-4 łyżki m?ki kukurydzianej). Wstawić do lodówki na 1 godzinę (lub cał? noc :wink:)

W tym czasie przygotowujemy przecier: umyte jabłka pokroić na ćwiartki, rozgotować w garknu do miękko?ci, przetrzeć przez sito, dodać cukier i cynamon - wymieszać. Uwaga: 1/3 czę?ci jabłek można drobno pokroić i dodać do przecieru.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto podzielić je na dwie czę?ci, większ? wylepić blachę (ł?cznie z brzegami) i rozprowadzić na nim przecier jabłkowy; z drugiej czę?ci ciasta (ok. 1/3) porobić wałeczki, układaj?c je uko?nie na wierzchu,(ew. posypać wiórkami lub orzechami - niekoniecznie).

Piec w temp. ok. 200 st.C, przez około 45-60 min. do zarumienienia. Po upieczeniu, można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
W wersji bardziej wykwintnej, podajemy ze spor? warstw? bitej ?mietany. :wink: Obrazek

Awatar użytkownika
manasacandra
Posty: 12
Rejestracja: 24 lis 2006, 10:50
Lokalizacja: Baar, CH

Post autor: manasacandra » 02 gru 2006, 20:54

Makowiec

Ciasto:
125 g. maki
0.5 dl wody
15 g drozdzy
60 g masla

Nadzienie:
125 g maku
60 g cukru brazowego
60 g rodzynek
3 lyzki stolowe dzemu (jablkowy lub jakis inny)

Najpierw trzeba zarobic ciasto. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze, dodac maslo i make. Na poczatku ciasto moze wydac sie za mokre, ale trzeba po prostu dluzej je wyrabiac i bedzie elastyczne i nie klejace sie. Po wyobieniu zawinac w sciereczke i wlozyc do garnka z zimna woda. Ciasto opadnie na dno (powinno byc okolo 3 litrow wody w garnku). Gdy ciasto wyplynie na powierzchnie wody, oznacza to, ze jest gotowe.

Nadzienie: mak zagotowujemy, po czym odsaczamy na sitku. Nastepnie przekrecamy go wraz z cukrem przez masznke (okolo 4-5 razy). Dodajemy rodzynki, dzem, dobrze mieszamy i nadzienie gotowe.

Teraz, gdy ciasto juz wyplynelo, odwijamy ze scierki, na stolnice podsypujemy troche maki i rozwalkujemy ciasto na ksztalt kwadratu. Nakladamy mak, zwijamy w rulon, polewamy mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przey 40 min. (az do zarumienienia sie ciasta). Gdy makowiec przestygnie mozna polac go kukrem, ofiarowac Panu Krysznie i delektowac sie smakiem.

alcia1
Posty: 8
Rejestracja: 13 lis 2007, 11:47

Post autor: alcia1 » 13 lis 2007, 19:44

ale fajny przepis na makowiec ,muszę go zrobić

Awatar użytkownika
Misialina
Posty: 158
Rejestracja: 27 maja 2012, 21:50

Re: CIASTA I CIASTECZKA

Post autor: Misialina » 08 lut 2013, 22:24

Kiedy parę dni temu popełniłam to ciasto, stało się ono moim ulubieńcem :)

Ciasto grejpfrutowe z najpyszniejszą polewą/kremem

Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy z oliwek lub jakiegokolwiek innego oleju (u mnie rzepakowego)
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka startej skórki grejpfruta różowego
1/2 szklanki świeżego soku z grejpfruta różowego
1 różowy grejpfrut,pokrojony w cienkie plasterki, ułożone na wierzchu (opcjonalnie)

Przygotować tortownicę - wysmarować olejem i posypać mąką.
W misce wymieszać suche składniki, w tym cukier. Dodać oliwę i mleko i wymieszać. Następnie dodać sok grejpfrutowy i skórkę. Dokładnie wymieszać i wylać ciasto do tortownicy.
Najlepsze ciasto z cienko ciętych plasterki grejpfruta i piec w piekarniku 180 stopni co najmniej 30 minut. (U mnie było bliżej do 40 i przykryłam w połowie pieczenia folią aluminiową, żeby się nie spiekło). Ostudzić.
Najprostsze i najlepsze ciacho ever :D

Krem z serka mascarpone:
1 szklanka mascarpone
1 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wanilii (albo aromatu o jakimkolwiek smaku)

Powoli zmiksować mascarpone w misce, aż będzie kremowy i miękki. Dodać powoli cukier puder i dalej miksować. Dodać sok z cytryny i wanilię miksować, aż się dobrze połączą. Posmarować masą ciasto.

PYCHOTKA!!!
bhajahu re mana sri-nanda-nandana-abhaya-charanaravinda re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re

ODPOWIEDZ