Placki ziemniaczane 'a la bliny.

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
jagat
Posty: 36
Rejestracja: 23 lis 2006, 15:22

Placki ziemniaczane 'a la bliny.

Post autor: jagat » 26 lis 2006, 00:50

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3/4 szkl. mleka,
- 2-3 łyżki m?ki pszennej,
- 1.5 łyżeczki soli, pieprz,
- oliwa do smażenia.


Ziemniaki (umyte i opłukane), zetrzeć na drobnej tarce. miazgę wyłożyć na sito.
Odcedzony płyn pozostawić, aby skrobia opadła na dno. Ostrożnie zlać sok z wierzchu, a skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Zalać wrz?cym mlekiem, energicznie przy tym mieszaj?c, dodać m?kę, sól i pieprz.
Na patelni porcjami rozgrzewać oliwę, smarzyć na niej cienkie okr?głe placuszki.
Podawać z sosem pomidorowym, ?mietan?, surówk? itp.

ODPOWIEDZ