cieciorka

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
hellena
Posty: 25
Rejestracja: 05 mar 2007, 20:59
Lokalizacja: Wrocław

cieciorka

Post autor: hellena » 10 kwie 2007, 13:06

czy ma ktos moze jakie? ciekawe przepisy na przygotowanie cieciorki pomijajac te ktore znajduja sie w Kuchni Kryszny?

Krsna Karsani
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2007, 20:36
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Krsna Karsani » 10 kwie 2007, 14:38

Smaczne sa kotleciki z ciecierzycy lub pasta do kanapek...

Awatar użytkownika
hellena
Posty: 25
Rejestracja: 05 mar 2007, 20:59
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: hellena » 10 kwie 2007, 19:16

a jaki jest przepis na te kotleciki??

Awatar użytkownika
Siva
Posty: 71
Rejestracja: 20 gru 2006, 16:57
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Siva

Post autor: Siva » 18 lut 2008, 14:00

Curry z ciecierzycą
Dania z warzyw

10 dag sklarowanego masła
2 łyżeczki nasion kminku indyjskiefo
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka kolendry
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki skruszonej chili cayenne,
3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę,
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka 400 g,
1,5 szklanki pomidorów obranych i krojonych w kostkę lub z puszki,
kilka łyżek jogurtu,
sól

Rozgrzać masło, dodać kuminu i gorczycę, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż nasiona zbrązowieją.
Dodać cayenne, sól i ziemniaki.
Zmniejszyć gaz, gotować dalej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, lepiej dodać ją na końcu, bo szybko się rozpada.
Przed podaniem dodać jogurt
Sri Krsna Caitanya Prabhu Nityananda!

Marysia
Posty: 5
Rejestracja: 17 lut 2008, 10:11

Post autor: Marysia » 18 lut 2008, 16:47

Falafel- TO TE KOTLECIKI
Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.

250 g cieciorki
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1 łyżka drobno posiekanej kolendry,
4-5 cebulek dymek,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki kminku,
sól, pieprz,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
olej do smażenia.


1. cieciorkę opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz.

2. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od ciecierzycy. Odcedzić go,
osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch (cieciorka)
powinien mieć konsystencje suchego puree.

3. Pietruszkę i kolendre posiekać. Wymieszać z ciecierzycą. Czosnek i zielone końce
cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz soda dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2 godz. do wyschnięcia.

4. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a
następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.

5. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a następnie podać na półmisku.


pyyyyycha!!!!!

Awatar użytkownika
Śrimatek
Posty: 6
Rejestracja: 25 maja 2009, 09:04

Post autor: Śrimatek » 25 maja 2009, 10:11

pychotka:):):):):)

ODPOWIEDZ