Strona 1 z 1
cieciorka
: 10 kwie 2007, 13:06
autor: hellena
czy ma ktos moze jakie? ciekawe przepisy na przygotowanie cieciorki pomijajac te ktore znajduja sie w Kuchni Kryszny?
: 10 kwie 2007, 14:38
autor: Krsna Karsani
Smaczne sa kotleciki z ciecierzycy lub pasta do kanapek...
: 10 kwie 2007, 19:16
autor: hellena
a jaki jest przepis na te kotleciki??
Siva
: 18 lut 2008, 14:00
autor: Siva
Curry z ciecierzycą
Dania z warzyw
10 dag sklarowanego masła
2 łyżeczki nasion kminku indyjskiefo
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
1 łyżeczka kolendry
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki skruszonej chili cayenne,
3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę,
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub puszka 400 g,
1,5 szklanki pomidorów obranych i krojonych w kostkę lub z puszki,
kilka łyżek jogurtu,
sól
Rozgrzać masło, dodać kuminu i gorczycę, kolendrę i kurkumę, podsmażyć, aż nasiona zbrązowieją.
Dodać cayenne, sól i ziemniaki.
Zmniejszyć gaz, gotować dalej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, lepiej dodać ją na końcu, bo szybko się rozpada.
Przed podaniem dodać jogurt
: 18 lut 2008, 16:47
autor: Marysia
Falafel- TO TE KOTLECIKI
Porcja dla 4-6 osób. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.
250 g cieciorki
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1 łyżka drobno posiekanej kolendry,
4-5 cebulek dymek,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki kminku,
sól, pieprz,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
olej do smażenia.
1. cieciorkę opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz.
2. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od ciecierzycy. Odcedzić go,
osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch (cieciorka)
powinien mieć konsystencje suchego puree.
3. Pietruszkę i kolendre posiekać. Wymieszać z ciecierzycą. Czosnek i zielone końce
cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz soda dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2 godz. do wyschnięcia.
4. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a
następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
5. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a następnie podać na półmisku.
pyyyyycha!!!!!
: 25 maja 2009, 10:11
autor: Śrimatek
pychotka:):):):):)