Strona 2 z 5

: 21 kwie 2007, 15:21
autor: Krsna Karsani
W swiatyni we wroclawiau jest sklepik w ktorym mozna kupic roznego rodzju dale czy przyprawy.A jezeli chodzi o ciasta bez jaj to zaden problem,ja robie torty czy serniki bez jak i sa super... :D

Re: w sprawie jajek

: 28 maja 2007, 10:22
autor: Jagadisha das
hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Nie wiem czy jajka powodują rośnięcie ciasta, raczej wątpię. Natomiast pewnie powodują kleistość, dzięki której ciasto się nie rozpada. Gdy moja żona piecze sernik, to używa budyniu waniliowego, który podobno świetnie się w tej roli sprawdza. Wiem jedno, żaden sernik się nie rozleciał i wszystkie były super!
Potwierdzam też, że w niektórych potrawach (jak naleśniki), można po prostu pominąć jajka bez dodawania żadnego suplementu.

: 28 maja 2007, 11:48
autor: mad
Arkadiusz pisze:czasami mąka , woda, sól i też sas super.

Gndd napisała:
myslalam, ze w dzisiejszych czasach kupowanie przez internet z Zachodu to nie problem.
Jest jeszcze jedna bariera: trzeba mieć konto dolarowe lub w euro a nie w zl, a nie jeste?my w strefie euro.
Jest teraz mozliwosc zalozenia sobie konta paypalowego ( http://www.paypal.pl/pl ). Wystarczy tylko konto bankowe i karta debetowa, albo kredytowa. Kupujac przez paypal, automatycznie nastepuje zamiana zlotowek na dana walute, no i wiekszosc zachodnich krajow uzywa paypala, np na ebayu w Anglii jest to podstawowy sposob placenia.

: 28 maja 2007, 11:52
autor: gndd
Albo konto bankowe i jakakolwiek karta, np. Visa. Ja tak kupuje caly czas.

: 28 maja 2007, 12:03
autor: Rasasthali
Arkadiusz pisze:Można też kupić ksiażkę Kuchnia Kryszny np. w świątyni we Wroclawiu, są też wydane inne ksiażki jak np: Ciasta i ciasteczka na wegetariańskim stole i Wegetarianizm po mistrzowsku napisane przez Rati Manjari dasi.

Czasem korzystam z tej ksiazki Rati Manjari, moze napiszecie z ktorych przepisow korzystaliscie i czy wyszly dobre? Wiem ze autorka sama tych przepisow nie probowala, przynajmniej nie wszystkich.

Podalam kilka przepisow w dziale 'slodycze' - moze sie przydadza.

: 28 maja 2007, 12:05
autor: Rasasthali
hellena pisze:ale czy jest mozliwe ze ciasto wtedy nie wyrosnie?? a moze zamiast jajek mozna dawac proszek do pieczenia czy cos, np do nalesnikow, albo robic z samej wody i maki?? bo jakja chyba powoduja rosniecie, jest jeszcze cos innego co rowniez je powoduje?
Ja zwykle dodaje zamiast jajek smietane albo olej. Sa tez zastepniki jajek, ale ich nie probowalam. Jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?

Re: w sprawie jajek

: 28 maja 2007, 12:08
autor: Rasasthali
Jagadisha das pisze:
hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Nie wiem czy jajka powodują rośnięcie ciasta, raczej wątpię. Natomiast pewnie powodują kleistość, dzięki której ciasto się nie rozpada. Gdy moja żona piecze sernik, to używa budyniu waniliowego, który podobno świetnie się w tej roli sprawdza. Wiem jedno, żaden sernik się nie rozleciał i wszystkie były super!
Potwierdzam też, że w niektórych potrawach (jak naleśniki), można po prostu pominąć jajka bez dodawania żadnego suplementu.
Czy ten budyn najpierw gotuje czy dodaje proszek budyniowy? Brzmi dobrze - a moze Twoja zona zechciala by sie podzielic tym tajemnym przepisem ? :-)

Ja moge podac przepis na sernik na zimno, ktory w Oxfordzie robimy prawie na kazda impreze i jeszcze sie nie znudzil :-)

Re: w sprawie jajek

: 28 maja 2007, 13:15
autor: Indulekha
Rasasthali pisze: Ja moge podac przepis na sernik na zimno, ktory w Oxfordzie robimy prawie na kazda impreze i jeszcze sie nie znudzil :-)
śmiało :D

szczególnie że sezon truskawkowy się zaczyna :D
a moim zdaniem :wink:
najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce 8)

Re: w sprawie jajek

: 28 maja 2007, 13:16
autor: Rasasthali
Indulekha pisze:najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce 8)
Ale pozostaje pytanie jak zrobic galaretke - nigdzie nei widzialam tych bez zelatyny :-((

Re: w sprawie jajek

: 28 maja 2007, 15:46
autor: Indulekha
Rasasthali pisze:
Indulekha pisze:najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce 8)
Ale pozostaje pytanie jak zrobic galaretke - nigdzie nei widzialam tych bez zelatyny :-((
jest w sprzedaży;)
nazywa sie plumki

http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?i ... =&char_id=