Strona 1 z 5

w sprawie jajek

: 24 mar 2007, 17:58
autor: hellena
zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?

Re: w sprawie jajek

: 25 mar 2007, 13:02
autor: gndd
hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Jezeli znasz angielski i jezeli Cie stac to mozesz nabyc ksiazke kucharska wylacznie z przepisami ciast bez jajek. Tytul jest "Book of Eggfree Cakes" i mozesz ja nabyc np. stad: http://www.blservices.com/shop.asp .

: 25 mar 2007, 13:24
autor: Vaisnava-Krpa
Trochę niepraktyczna ta porada, mieszkamy w Polsce ;)

Są w sklepach ze zdrową żywnością produkty zastępujące jajka. Poza tym są przepisy wegetariańskie, zajrzyj na stronę Cintamani dasi, która rownież prezentowała te przepisy w programach telewizyjnych, więc pewnie są dobre, oraz w gazecie wyborczej: http://ucztavege.most.org.pl/index.html . Na samym dole kliknij Przepisy.

Można też kupić ksiażkę Kuchnia Kryszny np. w świątyni we Wroclawiu, są też wydane inne ksiażki jak np: Ciasta i ciasteczka na wegetariańskim stole i Wegetarianizm po mistrzowsku napisane przez Rati Manjari dasi.
Ja też niedługo zamieszczę przepisy zebrane razem z Kuriera Nama-Hatta.

: 25 mar 2007, 14:53
autor: hellena
to tez dobre pomysly, ale myslalam raczej o modyfikowaniu przepisow juz istniejacych, tyle ze zawierajacych jajka. a kuchnie kryszny juz mam:)

: 25 mar 2007, 15:08
autor: Vaisnava-Krpa
Napisz jaki przepis chcesz modyfikować, to ci ktoś pewnie pomoże, albo przedstawi swój. Są tu osoby jak Indulekha czy Asikunda, które znaj? się na tym. Może jeszcze i kto? inny się zna, ale nie wiem o tym :)

modyfikacja

: 25 mar 2007, 21:56
autor: Indulekha
hellena pisze:to tez dobre pomysly, ale myslalam raczej o modyfikowaniu przepisow juz istniejacych, tyle ze zawierajacych jajka. a kuchnie kryszny juz mam:)
eksperymenty kulinarne to całkiem fajna zabawa ;)

w pewnych przepisach można po prostu pominac dodawanie jajek :D

: 25 mar 2007, 23:14
autor: gndd
Arkadiusz pisze:Trochę niepraktyczna ta porada, mieszkamy w Polsce ;)
To przepraszam, myslalam, ze w dzisiejszych czasach kupowanie przez internet z Zachodu to nie problem.

: 26 mar 2007, 16:09
autor: hellena
ale czy jest mozliwe ze ciasto wtedy nie wyrosnie?? a moze zamiast jajek mozna dawac proszek do pieczenia czy cos, np do nalesnikow, albo robic z samej wody i maki?? bo jakja chyba powoduja rosniecie, jest jeszcze cos innego co rowniez je powoduje?

: 26 mar 2007, 18:41
autor: Vaisnava-Krpa
Czasami mąka , woda, sól i też są super.

Gndd napisała:
myslalam, ze w dzisiejszych czasach kupowanie przez internet z Zachodu to nie problem.
Jest jeszcze jedna bariera: trzeba mieć konto dolarowe lub w euro a nie w zl, a nie jesteSmy w strefie euro.

: 26 mar 2007, 20:44
autor: hellena
a jeszcze jedno pytanko, tym razem bez zwiazku z jajkami:) gdzie moglabym nabyc roznego rodzaju dale, bo sa one generalnie trudno dostepne. mam na mysli wroclaw czy opole, jakies wyprobowane miejsca?