w sprawie jajek

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Krsna Karsani
Posty: 5
Rejestracja: 07 kwie 2007, 20:36
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Krsna Karsani » 21 kwie 2007, 15:21

W swiatyni we wroclawiau jest sklepik w ktorym mozna kupic roznego rodzju dale czy przyprawy.A jezeli chodzi o ciasta bez jaj to zaden problem,ja robie torty czy serniki bez jak i sa super... :D

Awatar użytkownika
Jagadisha das
Posty: 107
Rejestracja: 17 lut 2007, 12:18
Lokalizacja: Kraków

Re: w sprawie jajek

Post autor: Jagadisha das » 28 maja 2007, 10:22

hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Nie wiem czy jajka powodują rośnięcie ciasta, raczej wątpię. Natomiast pewnie powodują kleistość, dzięki której ciasto się nie rozpada. Gdy moja żona piecze sernik, to używa budyniu waniliowego, który podobno świetnie się w tej roli sprawdza. Wiem jedno, żaden sernik się nie rozleciał i wszystkie były super!
Potwierdzam też, że w niektórych potrawach (jak naleśniki), można po prostu pominąć jajka bez dodawania żadnego suplementu.
Trust no future, however pleasant...
Ten świat nie jest miejscem dla gentelmana...

mad

Post autor: mad » 28 maja 2007, 11:48

Arkadiusz pisze:czasami mąka , woda, sól i też sas super.

Gndd napisała:
myslalam, ze w dzisiejszych czasach kupowanie przez internet z Zachodu to nie problem.
Jest jeszcze jedna bariera: trzeba mieć konto dolarowe lub w euro a nie w zl, a nie jeste?my w strefie euro.
Jest teraz mozliwosc zalozenia sobie konta paypalowego ( http://www.paypal.pl/pl ). Wystarczy tylko konto bankowe i karta debetowa, albo kredytowa. Kupujac przez paypal, automatycznie nastepuje zamiana zlotowek na dana walute, no i wiekszosc zachodnich krajow uzywa paypala, np na ebayu w Anglii jest to podstawowy sposob placenia.

Awatar użytkownika
gndd
Posty: 457
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:24

Post autor: gndd » 28 maja 2007, 11:52

Albo konto bankowe i jakakolwiek karta, np. Visa. Ja tak kupuje caly czas.
Govindanandini

We don't get it, so we fear it. (Bob Geldof)
http://podserve.biggu.com/podcasts/show/iskcon-studies
http://www.flickr.com/photos/12994088@N06/sets/72157601908066950/

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Post autor: Rasasthali » 28 maja 2007, 12:03

Arkadiusz pisze:Można też kupić ksiażkę Kuchnia Kryszny np. w świątyni we Wroclawiu, są też wydane inne ksiażki jak np: Ciasta i ciasteczka na wegetariańskim stole i Wegetarianizm po mistrzowsku napisane przez Rati Manjari dasi.

Czasem korzystam z tej ksiazki Rati Manjari, moze napiszecie z ktorych przepisow korzystaliscie i czy wyszly dobre? Wiem ze autorka sama tych przepisow nie probowala, przynajmniej nie wszystkich.

Podalam kilka przepisow w dziale 'slodycze' - moze sie przydadza.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Post autor: Rasasthali » 28 maja 2007, 12:05

hellena pisze:ale czy jest mozliwe ze ciasto wtedy nie wyrosnie?? a moze zamiast jajek mozna dawac proszek do pieczenia czy cos, np do nalesnikow, albo robic z samej wody i maki?? bo jakja chyba powoduja rosniecie, jest jeszcze cos innego co rowniez je powoduje?
Ja zwykle dodaje zamiast jajek smietane albo olej. Sa tez zastepniki jajek, ale ich nie probowalam. Jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: w sprawie jajek

Post autor: Rasasthali » 28 maja 2007, 12:08

Jagadisha das pisze:
hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Nie wiem czy jajka powodują rośnięcie ciasta, raczej wątpię. Natomiast pewnie powodują kleistość, dzięki której ciasto się nie rozpada. Gdy moja żona piecze sernik, to używa budyniu waniliowego, który podobno świetnie się w tej roli sprawdza. Wiem jedno, żaden sernik się nie rozleciał i wszystkie były super!
Potwierdzam też, że w niektórych potrawach (jak naleśniki), można po prostu pominąć jajka bez dodawania żadnego suplementu.
Czy ten budyn najpierw gotuje czy dodaje proszek budyniowy? Brzmi dobrze - a moze Twoja zona zechciala by sie podzielic tym tajemnym przepisem ? :-)

Ja moge podac przepis na sernik na zimno, ktory w Oxfordzie robimy prawie na kazda impreze i jeszcze sie nie znudzil :-)
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Re: w sprawie jajek

Post autor: Indulekha » 28 maja 2007, 13:15

Rasasthali pisze: Ja moge podac przepis na sernik na zimno, ktory w Oxfordzie robimy prawie na kazda impreze i jeszcze sie nie znudzil :-)
śmiało :D

szczególnie że sezon truskawkowy się zaczyna :D
a moim zdaniem :wink:
najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce 8)

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: w sprawie jajek

Post autor: Rasasthali » 28 maja 2007, 13:16

Indulekha pisze:najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce 8)
Ale pozostaje pytanie jak zrobic galaretke - nigdzie nei widzialam tych bez zelatyny :-((
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Re: w sprawie jajek

Post autor: Indulekha » 28 maja 2007, 15:46

Rasasthali pisze:
Indulekha pisze:najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce 8)
Ale pozostaje pytanie jak zrobic galaretke - nigdzie nei widzialam tych bez zelatyny :-((
jest w sprzedaży;)
nazywa sie plumki

http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?i ... =&char_id=

ODPOWIEDZ