PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI
-
- Posty: 4936
- Rejestracja: 23 lis 2006, 17:43
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI
Tutaj wpisujemy wszystko, co nie mie?ci się w innych kategoriach a pasuje do tematu.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 18:59 przez Vaisnava-Krpa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: PRZYSTAWKI, PRZEKˇSKI
Zeby nie bylo ze tylko wykorzystuje przepisy Indu i innych, to tez cos wkleje, co ostatno odkrylam.
Przepis pochodzi z kuchni libanskiej.
Baba Ghanouj - czyli salatka z baklazana
2 duze baklazany
asafetida
1 cytryna
3 lyzki stolowe tahini
1/ 2 lyzeczki soli
oliwa z oliwek oraz swieza natka pietruszki do dekoracji
Usun liscie z baklazana (ale nie wiecej!) i piecz pod grilem przez okolo 10-20 minut, az skorka sie zabrazowi a w srodku bedzie miekkie.
Kiedy gotowe, usun skore a miazsz przeloz do misy. DOdaj przyprawe (asafeida, oryginalnie jest czosnek, ale my oczywiscie nie uzywamy) i dodaj do mikstury. Ja to ubijam narzedziem do ubijania ziemniakow i troche blenderem, ale nie za dlugo, zeby z baklazana nie zrobic zbyt 'wodnistej' miazgi. Dodaj tahini i sol oraz cytryne.
Nastepnie przystroj: mozna zrobic w srodku wysepke a wokol niej (w dziurce wokol wysepki) polac oliwa. Wysepke przystroj ladnie natka. Oryginalnie posypuje sie czerwonymi nasionami papryki badz granatu.
Mozna wlozyc do lodowki zeby ochlodzic i podawac z chlebkiem pitta, ktory powinien byc dostepny, a jak nie to moze z grubymi czapati?
Przepis pochodzi z kuchni libanskiej.
Baba Ghanouj - czyli salatka z baklazana
2 duze baklazany
asafetida
1 cytryna
3 lyzki stolowe tahini
1/ 2 lyzeczki soli
oliwa z oliwek oraz swieza natka pietruszki do dekoracji
Usun liscie z baklazana (ale nie wiecej!) i piecz pod grilem przez okolo 10-20 minut, az skorka sie zabrazowi a w srodku bedzie miekkie.
Kiedy gotowe, usun skore a miazsz przeloz do misy. DOdaj przyprawe (asafeida, oryginalnie jest czosnek, ale my oczywiscie nie uzywamy) i dodaj do mikstury. Ja to ubijam narzedziem do ubijania ziemniakow i troche blenderem, ale nie za dlugo, zeby z baklazana nie zrobic zbyt 'wodnistej' miazgi. Dodaj tahini i sol oraz cytryne.
Nastepnie przystroj: mozna zrobic w srodku wysepke a wokol niej (w dziurce wokol wysepki) polac oliwa. Wysepke przystroj ladnie natka. Oryginalnie posypuje sie czerwonymi nasionami papryki badz granatu.
Mozna wlozyc do lodowki zeby ochlodzic i podawac z chlebkiem pitta, ktory powinien byc dostepny, a jak nie to moze z grubymi czapati?
http://actinidia.wordpress.com/