PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Vaisnava-Krpa
Posty: 4936
Rejestracja: 23 lis 2006, 17:43
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI

Post autor: Vaisnava-Krpa » 21 lut 2007, 11:48

Tutaj wpisujemy wszystko, co nie mie?ci się w innych kategoriach a pasuje do tematu.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2007, 18:59 przez Vaisnava-Krpa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: PRZYSTAWKI, PRZEKˇSKI

Post autor: Rasasthali » 15 wrz 2007, 15:52

Zeby nie bylo ze tylko wykorzystuje przepisy Indu i innych, to tez cos wkleje, co ostatno odkrylam.

Przepis pochodzi z kuchni libanskiej.

Baba Ghanouj - czyli salatka z baklazana

2 duze baklazany
asafetida
1 cytryna
3 lyzki stolowe tahini
1/ 2 lyzeczki soli
oliwa z oliwek oraz swieza natka pietruszki do dekoracji


Usun liscie z baklazana (ale nie wiecej!) i piecz pod grilem przez okolo 10-20 minut, az skorka sie zabrazowi a w srodku bedzie miekkie.

Kiedy gotowe, usun skore a miazsz przeloz do misy. DOdaj przyprawe (asafeida, oryginalnie jest czosnek, ale my oczywiscie nie uzywamy) i dodaj do mikstury. Ja to ubijam narzedziem do ubijania ziemniakow i troche blenderem, ale nie za dlugo, zeby z baklazana nie zrobic zbyt 'wodnistej' miazgi. Dodaj tahini i sol oraz cytryne.

Nastepnie przystroj: mozna zrobic w srodku wysepke a wokol niej (w dziurce wokol wysepki) polac oliwa. Wysepke przystroj ladnie natka. Oryginalnie posypuje sie czerwonymi nasionami papryki badz granatu.


Mozna wlozyc do lodowki zeby ochlodzic i podawac z chlebkiem pitta, ktory powinien byc dostepny, a jak nie to moze z grubymi czapati?

Obrazek
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Indulekha » 15 wrz 2007, 15:56

Dzięki Rasko :D przetestujemy :D

ODPOWIEDZ