SŁODYCZE

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Vaisnava-Krpa
Posty: 4935
Rejestracja: 23 lis 2006, 17:43
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

SŁODYCZE

Post autor: Vaisnava-Krpa » 21 lut 2007, 11:47

Słodycze, nie mleczne. Mleczne wpisujemy w temacie : Mleczne słodko?ci

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

LADDU

Post autor: Indulekha » 23 lut 2007, 22:46

Laddu
Besan laddu wg. Adiraja dasa:

350 g masła
400 g m?ki z grochu włoskiego
2 Ł posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 Ł wiórków kokosowych
1/2 ł ?wieżo zmielonych nasion kardamonu lub 1 ł mielonego cynamonu
250 g cukru pudru

Na małym ogniu stopić w garnku masło. Wsypać m?kę z grochu włoskiego i smażyć mieszaj?c. Po 15 minutach m?ka powinna być na tyle podprażona, że zacznie wydzielać orzechowy zapach. Teraz dodać wiórki kokosowe, orzechy i mielony kardamon. Smażyć jeszcze przez 2 minuty, ci?gle mieszaj?c. Zdj?ć garnek z ognia i dodać cukier puder. Mieszać dokładnie widelcem, aby rozbić grudki i dobrze poł?czyć wszystkie składniki. Odstawić na kilka minut, by mieszanka ostygła.
Po ostygnięciu uformować z niej 12-15 kulek wielko?ci orzecha włoskiego lub rozprowadzić równo na tacy i pokroić na małe kwadraty lub diamenciki.

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: LADDU

Post autor: Rasasthali » 31 mar 2007, 10:50

Bardzo prosze o dokladny przepis na latwe paczki! Robilam z babcia jak bylam mala, ale z jajkami. Moj maz lubi paczki i szybko sie musze nauczyc.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

;)

Post autor: Indulekha » 31 mar 2007, 11:58

Raska :D zapraszam na przyspieszony kurs robienia p?czków :D

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Ciasto

Post autor: Rasasthali » 20 maja 2007, 12:55

Ulubione ciasto mojego meza i przyjaciol, przepis dostalam od Madzi z Lodzi.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Ciasto:
2.5 szklanki maki
1 maslo
2 lyzeczki plaskie sody
½ szklanki cukru
½ szklanki jogurtu

½ kg truskawek (lub innych owocow)

Kruszonka: 2L masla + 2L cukru + 4L maki

Roztopic maslo, w misce wymiesac make, sode, cukier, dodac maslo i jogurt, wyrobic ciasto i wstawic do wysmarowanej tluszczem blaszki. Na to wylozyc truskawki (lub inne owoce, ja czesto robie z jablkami i sliwkami), mozna posypac cynamonem czy cukrem waniliowym. Zrobic kruszonke i posypac owoce. Wstawic do piekarnika i piec ok 45 minut w temp. 180C. Podawac z bita smietana 

Alternatywnie mozna zrobic mase makowa:

Masa makowa:

2.5 dkg zmielonego w mlynku maku
½ l mleka
1 budyn
1L masla
1L maki
2/3 szklanki cukru
½ szkl rodzynek

Mak zagotowac z 1/3l mleka (reszte polaczyc budyniem, maka i cukrem). Na gotujacy sie mak wlac budyniowa mieszanke dodac maslo i rodzynki. Ostudzic i polozyc na ciasto i piec w ten sam sposob jak wyzej.
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Cisto drozdzowe - tez przepisu Madzi

Post autor: Rasasthali » 20 maja 2007, 12:55

CIASTO DROZDZOWE

Zaczyn:
2L cukru
¼ szkl cielego nleka
3 dkg drozdzy
2.3 L maki

Ciasto:
¾ kg maki +1/2 szkl jagurtu
½ szkl cieplego mleka
4L cukru
3L masla

Kruszonka:
2L masla, 2L cukru, 4L maki

Najpierw zrobic zaczyn. Rozpuscic drozdze w cieplym mleku z cukrem i maka, zosawic do wystygniecia.W czasie gdy zaczyn rosnie, przygotowac skladniki na ciasto. Mieszamy je ze soba i od razu dodajemy zaczyn. Odstawiamy na ½ godz w cieple miejsce. Potem wkladamy do foemki i na ciescie mozemy polozyc owoce sezonowe. I posypujemy kruszonka z cukrem waniliowym – bedzie lepsze niz na zwyklym. Odstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 30-40 min w 180C .
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: Cisto drozdzowe - tez przepisu Madzi

Post autor: Rasasthali » 16 cze 2007, 17:24

Na vrindzie bylo pytanie o klremowki i napoleonke - czy ktos tutaj cos takiego robil? Bardzo bym chciala upiec dla meza!
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

kremówki

Post autor: Indulekha » 23 cze 2007, 14:24

Najlepsze kremówki jakie jadłam, były produkcji Iśwari.
Postaram się zdobyc przepis ;)

Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Re: kremówki

Post autor: Rasasthali » 23 cze 2007, 19:28

Mam tu taki przepis:

Napoleonki

Ciasto:

40 dak maki
10 dag masla
10-15 dag cukru
1 L smietany
1-2 L mleka
1 opakowanie proszku do pieczenia

Utrzec maslo z cukrem i smietana na gladka mase. Zmieszac proszek z maka, dodac do utartego masla. Jesli ciasto sie nie zlepia dodac 1-2 L mleka. Rozwalkowaac i upiec dwa placki. Przelozyc budyniem i posypac cukrem pudrem.

Masa budyniowa:

1 budyn
1.5 szkl mleka ugotowac i wystudzic
2 L cukru

1 szkl cukru pudru
1 cukier waniliowy rozetrzec
1 kostka masla

Dodawac budyn i wymieszac.

Kruche ciasto na napoleonki (alternatywa):

40 dag maki
125 dag masla
½ - 2/3 szklanki kwasne gestej smietany

Wyrobic ciasto z powyzszych skladnikow i schlodzic w lodowce przez okolo 30 min. Podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac na grubosc okolo 0.5 cm, nakluc widelcem i upiec. Przelozyc budyniem
http://actinidia.wordpress.com/

Awatar użytkownika
Indulekha
Posty: 360
Rejestracja: 24 lis 2006, 22:00
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Indulekha » 23 cze 2007, 19:50

Wielkie dzięki Raska :D

ODPOWIEDZ