SŁODYCZE

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
Rasasthali
Posty: 641
Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
Lokalizacja: USA

Post autor: Rasasthali » 23 cze 2007, 19:52

Indulekha pisze:Wielkie dzięki Raska :D
No problem! Problem natomiast jest taki, ze przepis ten mam z zeszycika Puspa Sary (skserowanego od kogos innego chyba) i jeszcze go nie probowalam. Moze ktos jest chetny na eksperyment? ;-)
http://actinidia.wordpress.com/

alcia1
Posty: 8
Rejestracja: 13 lis 2007, 11:47

Post autor: alcia1 » 20 kwie 2008, 11:50

a ja szukam przepis na tort migdałowy,może ktoś robił?
I coś podobnego jak karpatka ,można bez jajek takie coś zrobić?

przemasura
Posty: 59
Rejestracja: 04 kwie 2008, 14:24

Re: SŁODYCZE

Post autor: przemasura » 28 lip 2009, 20:30

Arkadiusz pisze:Słodycze, nie mleczne. Mleczne wpisujemy w temacie : Mleczne słodko?ci


SEZAMKI TUDZIEŻ ICHNIOPODOBNE WIKTUAŁY

"Kopiąc" po forum - dopiero teraz dotarłem do Twojego tematu, Arkadiuszu. Może więc dopiszę się przepisem na sezamki. Potrzebujemy ok.:
300g ziaren sezamu (wg upodobań można wcześniej prażyć na sucho na patelni i poczekać na przestygnięcie)
300g cukru
łyżkę miodu
łyżkę wody (lub dwie) i do dzieła:

Cukier do gara, dodajemy wodę - całość karmelizujemy na średniomałym ogniu do jasnego brązu, potem dodajemy miód (dosłownie na chwilkę, wg ayurvedy smażony miód jest toksyczny) i zaraz potem sezam. Całość mieszamy i z pomocą łyzki wypakowujemy na arkusz pergaminu (rozłożony na blaszce do pieczenia - temperatura!) lub papier sniadaniowy do pieczenia. Przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy na grubość jaka nam odpowiada. powstałą substancyję zostawiamy do przestygnięcia i jeszcze ciepłą kroimy na kawałki. Voila! o wariacjach dyniowo-słonecznikowo-orzechowych nie wspomnę: każdy ma jakąś fantazję. Powodzenia w szorowaniu gara z pozostałosci - najprościej zalać wodą i poczekać z godzinkę. Panu Krysznie życzymy smacznego :D

Awatar użytkownika
Draupadi dd
Posty: 100
Rejestracja: 05 cze 2008, 18:25

Post autor: Draupadi dd » 29 lip 2009, 16:27

Hare Krishna;
podaje przepis na kulki z orzechow-nie z ziemnych:
40-50dkg pistacji lub włoskich albo nerkowcow-najlepsze laskowe(waga bez skorupek), zmielić w młynku do kawy; cukier trzcinowy(może być buraczany ciemny) 30-50dkg, 2p. wanilinowego, masło 1 kostke, wiórki kokosowe 20dkg, rodzynki; przyprawy to zmielony kardamon, cynamon trochę imbiru
rozpuscic masło w garnku na małym ogniu, wsypać przyprawy, cukry ; mieszać, aby się nie przypaliło dodać wiórki i zmielone orzechy potem rodzynki, jak kto lubi i w trakcie dodawania mieszać, mozna dolać trochę maślanki. Aż do zgęstnienia masy-przy mieszaniu masa powinna odchodzić od dna.
Po wystygnieciu można zrobic kulki i obtoczyc wiórkami. Albo masę przelożyc do formy i pokroić w kostki. Smacznego! :lol:

Awatar użytkownika
Gosiaxvx
Posty: 28
Rejestracja: 18 mar 2009, 21:45
Lokalizacja: WWA
Kontakt:

Post autor: Gosiaxvx » 06 sie 2009, 22:24

Tarta truskawkowa:

ciasto:

1szkl maki jeczmiennej
1 szkl maki pszennejc (moze byc sama pszenna)
2 lyzki fruktozy
szczpta soli
pól kubeczka margaryny provamel (moze byc 1/3 szkl oleju )[wersja dla wegetarian może być z masłem]

masa:

kostka tofu naturalnego
cukier waniliowy (sa takie z trzyciny cukrowej fajne)
2 lyzki fruktozy
2 lyzki suropu kukurydzianego
200ml mleka kokosowego (najlepiej jesli jest takie geste)
budyn waniliowy

polewa:
uzylam polewy czerwonej do tortow firmy bio vegan. do rozrobienia zamiast wody uzylam soku.

ciasto zagniesc, wstawic do lodowki na godzinke.nastepnie uzlozyc je w blaszce. skladniki na mase zmiksowac i postawic na sredni ogien. podgrzewac lekko dopoki nie zacznie sie robic konsystencja budyniowa. po ostudzeniu wykladamy na upieczone ciasto. nastepnie ukladamy truskawki i polewamy polewa.smacznego.

ciasto wyglada tak: Obrazek

Awatar użytkownika
Gosiaxvx
Posty: 28
Rejestracja: 18 mar 2009, 21:45
Lokalizacja: WWA
Kontakt:

Post autor: Gosiaxvx » 27 sie 2009, 17:28

SEZAMKI - super extra prosty przepis:

100g sezamu uprażyć na patelni.następnie dodać 2 łyżki syropu daktylowego.wymieszać- zacznie gęstnieć. chwilę tak potrzymać na patelni.masę wyłożyć na papier do pieczenia ciast i nakryć kolejną warstwą papieru. rozwałkować wałkiem do ciasta na płasko. pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. nie można zostawiać na bardzo długo bo potem ten papier z góry ciężko odkleić. ...odkleić papier i pokroić.gotowe.smacznego!

ps. i nie trzeba nic szorować ;)

ps2. można to zrobić również z ryżem dmuchanym i innymi bakaliowymi gadżetami.

ODPOWIEDZ