Strona 2 z 2

Re: Domowy wypiek chleba

: 10 cze 2011, 09:02
autor: karszani
Gotowe mieszanki sa zwykle uzywane do pieczenia chleba w automacie do chleba.Mam taka maszyne i kiedys jej uzywałam ale niestety nie da sie w niej zrobic chleba na zakwasie nadaje sie jedynie do wypieku chleba na drożdzach.
Najbezpieczniej kupic make samemu (a najlepiej kupic ziarno i samemu je zmielic wtedy to juz doskonalosc) wtedy ma sie gwarancje chleba bez polepszaczy itp

Fungicydy

: 28 cze 2012, 12:55
autor: Arleta
Od pewnego czasu zauważyłam, że do wszystkich ziaren (np. maku, sezamu, kminku, słonecznika), bakalii itd. producenci dodają jakieś silne fungicydy (środki grzybo- i pleśniobójcze). Po dodaniu ich chleb i ciasto na drożdżach nie rosną dobrze. Zaczęłam płukać wielokrotnie te ziarna i bakalie w wodzie na sitku, przed dodaniem do ciasta i od tej pory nie ma problemu z prawidłowym rośnięciem ciasta.

CZYLI UWAGA NA FUNGICYDY W ŻYWNOŚCI! Na pewno są szkodliwe dla zdrowia.