Strona 1 z 2

Domowy wypiek chleba

: 06 cze 2011, 23:57
autor: Arleta
Zaczęłam sama piec chleb w domu, bo mam dosyć płacenia niebotycznych sum w sklepie, a poza tym ten sklepowy chleb jest ohydny (może to skutek karmicznych wpływów piekarzy?)

W każdym razie wypróbowuję różne przepisy- wszystkie są dosyć skomplikowane i trudne. Czy może zna ktoś jakiś prosty i szybki sposób na udany chlebek? Jaki jest przepis na chleb sprzedawany w świątyniach?

Re: Domowy wypiek chleba

: 07 cze 2011, 08:54
autor: karszani
Chlebek pieczony w swiatyniach to chleb na zakwasie ...
Sama tez piekę w domu chleb na zakwasie ale przyznaje ze nie da sie upiec takiego chlebka szybko i łatwo,ale pozniejszy efekt rekompensuje włożony wysiłek :)

Re: Domowy wypiek chleba

: 07 cze 2011, 11:04
autor: Vaisnava-Krpa
To co jest w sklepach to ktoś postulował kiedyś aby nazywać prawnie wyrobami chlebopodobnymi. Dzięki masie polepszaczy, z najgorszej i najstarszej mąki może wyjść chleb. Niektóre polepszacze zawierają naprawdę długą listę dodatków.

Re: Domowy wypiek chleba

: 07 cze 2011, 21:38
autor: Indulekha
Z pieczywa polecam Czapati, można sobie zrobić ciasta na 2-3 dni i zajadać codziennie świeże. Chleb na zakwasie nie należy do najzdrowszych np jest ciężko strawny.

Re: Domowy wypiek chleba

: 08 cze 2011, 10:55
autor: Draupadi dd
Hare Krishna,
od ponad 20tu lat piekę chleb i bułki z owocami, nie ma to jak własny wypiek w pracy :lol: dodaję tez rózne przyprawy do mąki np kardamon do słodkich bułek, pychota!

Re: Domowy wypiek chleba

: 08 cze 2011, 18:47
autor: karszani
[quote="Indulekha"]Z pieczywa polecam Czapati, można sobie zrobić ciasta na 2-3 dni i zajadać codziennie świeże. Chleb na zakwasie nie należy do najzdrowszych np jest ciężko strawny.[/quote

Cięzkostrawnosc chleba zalezy od ilosci dodanej mąki zytniej razowej.Ja robie chleb na zakwasie z pszennej razowej i białej i jak dla mnie jest ok.
Ale oczywiscie czapati sa the best tylko nalepsze sa gorące,a z chlebka mozna zrobic kanapeczki na wynos :)

Re: Domowy wypiek chleba

: 08 cze 2011, 23:05
autor: Arleta
karszani pisze:Ja robie chleb na zakwasie z pszennej razowej i białej i jak dla mnie jest ok.
Jako początkująca bardzo proszę o dokładny przepis na ten chleb.

Pozdrawiam :)

Re: Domowy wypiek chleba

: 09 cze 2011, 16:20
autor: karszani
Polecam Ci strone www.chleb.info.pl
Znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje na temat pieczenia chleba na zakwasie ...
Rowniez korzystalam z tej strony piekąc swoje pierwsze chlebki...

powodzenia :)

Re: Domowy wypiek chleba

: 10 cze 2011, 03:36
autor: Arleta
Wielkie dzięki za ten link :)
W sklepach zauważyłam gotowe zestawy mąki z dodatkami do pieczenia chleba. Czy warto z tego korzystać? Są tam jakieś polepszacze, ale z opisu nie wyglądają bardzo groźnie, ani chemicznie.

Re: Domowy wypiek chleba

: 10 cze 2011, 03:37
autor: Arleta
Wielkie dzięki za ten link :)
W sklepach zauważyłam gotowe zestawy mąki z dodatkami do pieczenia chleba. Czy warto z tego korzystać? Są tam jakieś polepszacze, ale z opisu nie wyglądają bardzo groźnie, ani chemicznie.