Dynia do wszystkiego
: 14 gru 2010, 14:44
Z doświadczenia wiem, że dynię można stosować niemal do wszystkich potraw. Ale wielu ludzi nie lubi dyni, bo ma mdły, nijaki smak. Jest na to rada: NIGDY nie gotować dyni w wodzie oddzielnie. Trzeba ją gotować (lub dusić) w tym składniku, którego smak ma dominować. Przykład:
* zupa z dyni: dusimy dynię w pomidorach, rozwodnionym koncentracie pomidorowym lub w pomidorach w kawałkach z puszki.
* kruche ciasto przekładane nadzieniem z dyni: dusimy dynię w marmoladzie np. morelowej, brzoskwiniowej.
Dynia łatwo przyjmuje smak innych składników, jeżeli jest w nich gotowana. W ten sposób może być dobrym dodatkiem do niemal wszystkiego, także do przetworów.
Życzę smacznego!
* zupa z dyni: dusimy dynię w pomidorach, rozwodnionym koncentracie pomidorowym lub w pomidorach w kawałkach z puszki.
* kruche ciasto przekładane nadzieniem z dyni: dusimy dynię w marmoladzie np. morelowej, brzoskwiniowej.
Dynia łatwo przyjmuje smak innych składników, jeżeli jest w nich gotowana. W ten sposób może być dobrym dodatkiem do niemal wszystkiego, także do przetworów.
Życzę smacznego!