Strona 1 z 1

Dynia do wszystkiego

: 14 gru 2010, 14:44
autor: Arleta
Z doświadczenia wiem, że dynię można stosować niemal do wszystkich potraw. Ale wielu ludzi nie lubi dyni, bo ma mdły, nijaki smak. Jest na to rada: NIGDY nie gotować dyni w wodzie oddzielnie. Trzeba ją gotować (lub dusić) w tym składniku, którego smak ma dominować. Przykład:

* zupa z dyni: dusimy dynię w pomidorach, rozwodnionym koncentracie pomidorowym lub w pomidorach w kawałkach z puszki.
* kruche ciasto przekładane nadzieniem z dyni: dusimy dynię w marmoladzie np. morelowej, brzoskwiniowej.

Dynia łatwo przyjmuje smak innych składników, jeżeli jest w nich gotowana. W ten sposób może być dobrym dodatkiem do niemal wszystkiego, także do przetworów.

Życzę smacznego!

Re: Dynia do wszystkiego

: 14 gru 2010, 16:58
autor: Jarek Owcarz
a ja lubię zupę mleczną z dyni z zacierkmi

Re: Dynia do wszystkiego

: 14 gru 2010, 22:58
autor: Purnaprajna
Zgadzam się a Arletą, co do dyni. Nie lubiłem jej tylko do czasu, kiedy moja żona zaczęła robić z niej wspaniałe zupy! :)

Obrazek

http://www.flickr.com/photos/laksmi_w/4 ... 764380492/

Re: Dynia do wszystkiego

: 15 gru 2010, 13:00
autor: Arleta
Ja też lubię zupę mleczną z dyni, ale ona ma właśnie taki "nijaki" smak. A dynię można używać jako bardzo smaczny dodatek, uzupełnienie lub wypełniacz do innych potraw pod wyżej opisanym warunkiem.

Re: Dynia do wszystkiego

: 15 gru 2010, 19:57
autor: Vaisnava-Krpa
Ja jadam dynię nawet na surowo i mi smakuje :) W surówkach też sobie radzi.