który żółty ser jest vege?

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
Asikunda
Posty: 117
Rejestracja: 03 gru 2006, 11:29
Lokalizacja: NRR Mysiadło

który żółty ser jest vege?

Post autor: Asikunda » 07 kwie 2010, 22:27

który żółty ser jest vege?

moja korespondencja z Panią technolog produkcji z Mlekowity:



=============================================
----- Original Message -----
From:
To: laboratorium@mlekovita.com.pl

w nawiązaniu do dzisiejszej rozmowy telefonicznej,
prosze o przesłanie informacji n/t składu serów żółtych produkowanych
we wszystkich zakładach Mlekowity. Szczególnie interesuje mnie
pochodzenie podpuszczki, obecność tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i
białek jaj.

pozdrawiam, Ewa Michalska

==============================================



----- Original Message -----
From: laboratorium@mlekovita.com.pl
Sent: Tuesday, March 30, 2010 7:12 AM


Szanowna Pani,
sery podpuszczkowe dojrzewajace produkowane przez SM MLEKOVITA zawieraja podpuszczkę mikrobiologiczną oraz sery typu holenderskiego zawieraja substancje konserwujacą -azotan potasu, zaś sery typu szwajcarskiego -substancję konserwującą lizozym (wytwarzany z jaj).
Sery zawierają wyłącznie tłuszcz zwierzecy pochodzacy z mleka.
Produkujemy również produkty seropodobne, które zawierają zamiast tłuszczu zwierzecego tłuszcz roslinny.

Z poważaniem
SM MLEKOVITA
Kierownik Wydziału Kontroli Jakości
Anna Matwiejszyn

=====================================================


----- Original Message -----
From: laboratorium@mlekovita.com.pl

Szanowna Pani,
sery typu szwajcarskiego produkowane przez SM MLEKOVITA to:
ser Ementaler, Mazdamer, Sokół, Prymus, Sokole oko (jest to ser wędzony) i Dziurdamer i tylko te sery zawierają lizozym (wytwarzany z jaj).


Sery typu holenderekiego produkowane przez SM MLEKOVITA nie zawierają tego skladnika (takie jak np. Gouda, mini Gouda, Gouda wędzona, Edamski, mini Edam, Podlaski, Morski, Kaszelański, Mazowiecki, Tylzycki, Złota gouda, Bialostocki, Salami, Wiejski, Cheddar, ser Gouda z pieprzem, ser Gouda z ziołami.
Również ser Mozzarella i Gołka zakopiańska nie zawiera lizozymu.


Nie wiem jak inni producenci, więc prosze zwracać uwagę na nazwę producenta.
Pozdrawiam
SM MLEKOVITA
Anna Matwiejszyn
Life's a game,
soul is serious

ODPOWIEDZ