Kochani!
Proszę jeśli znajdziecie chwilkę czasu to napiszcie jakiś fajny przepisk.
Co robicie na Chrzescijańskie świeta Bożego Narodzenia?
Bigos
Zacznę od Bigosu
składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg białej kapusty,
- 1 marchewka,
- pół opakowania kostki sojowej,
- 3 suszone śliwki,
- olej do smażenia,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
-1Ł. majeranku, szczypta tymianku, szczypta kminku indyjskiego,
- malutka szczypta sproszkowanego imbiru,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- pieprz, sól do smaku,
-asofetide obowiązkowo
Wykonanie:
Kapustę białą poszatkować, udusić na oleju,. Połączyć oba rodzaje kapusty, gotować, dodać troszkę soli. Dorzucić suszone śliwki. Marchew zetrzeć i dodać do kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, majeranku, tymianku, kminku oraz imbiru.
Kostkę sojową ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyći podsmażyc z przyprawami, dodać do kapusty.. Dodać przecier pomidorowy oraz masale, pieprz i sól - wg uznania. Gotować ok 1 - 1,5 h.
Smacznego!
składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 0,5 kg białej kapusty,
- 1 marchewka,
- pół opakowania kostki sojowej,
- 3 suszone śliwki,
- olej do smażenia,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
-1Ł. majeranku, szczypta tymianku, szczypta kminku indyjskiego,
- malutka szczypta sproszkowanego imbiru,
- słoiczek koncentratu pomidorowego,
- pieprz, sól do smaku,
-asofetide obowiązkowo
Wykonanie:
Kapustę białą poszatkować, udusić na oleju,. Połączyć oba rodzaje kapusty, gotować, dodać troszkę soli. Dorzucić suszone śliwki. Marchew zetrzeć i dodać do kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, majeranku, tymianku, kminku oraz imbiru.
Kostkę sojową ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyći podsmażyc z przyprawami, dodać do kapusty.. Dodać przecier pomidorowy oraz masale, pieprz i sól - wg uznania. Gotować ok 1 - 1,5 h.
Smacznego!
- Rasasthali
- Posty: 641
- Rejestracja: 23 lis 2006, 18:58
- Lokalizacja: USA
Re: Bigos
Ja w tym roku planuje kofte z kalafiora i kapusty:
http://www.iskcon.net.au/kurma/2007/12/23
Moze zrobie tez bigos Indulekhi oraz zupe z mung dhalu z Kuchni Kryszny.
Teraz szukam przepisu na dobre pierogi - moga byc nawet z grzybami bo to glownie dla rodziny - jakies pomysly?
http://www.iskcon.net.au/kurma/2007/12/23
Moze zrobie tez bigos Indulekhi oraz zupe z mung dhalu z Kuchni Kryszny.
Teraz szukam przepisu na dobre pierogi - moga byc nawet z grzybami bo to glownie dla rodziny - jakies pomysly?
http://actinidia.wordpress.com/
Re: Co robicie na Chrzescijańskie świeta Bożego Narodzenia?
Ja w ostatnie święta skorzystałam z pewnego zdumiewająco dobrego przepisu (zmodyfikowanego, bo pominęłam cebulkę )
Wegetariańska ''ryba'' w sosie pomidorowym
Sos grecki:
1 duża puszka pomidorów krojonych
1 szklanka przecieru pomidorowego (lub soku)
1 szklanka wody
4 większe marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
1 czerwona papryka (niekoniecznie)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majeranku (niekoniecznie, ale mile widziane)
kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki (jak wyżej)
papryka w proszku
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Kostka jaglana:
1 szklanka kaszy jaglanej
sól
1 łyżeczka curry
1 łyżka oliwy + trochę tłuszczu (olej, oliwa do wysmarowania formy)
kilka łyżek sosu sojowego (niekoniecznie - można zastąpić)
kilka łyżek mąki lub kaszy kukurydzianej
Wykonanie
Kaszę przelewamy wrzątkiem, płuczemy, wrzucamy do garnka zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień na mały i gotujemy niecałe 10 minut, w trakcie dodajemy trochę soli, sypiemy curry. Kasza powinna być wilgotna. Zestawiamy z ognia, przerzucamy do blendera, miksujemy na budyń. Dodajemy łyżkę oliwy. Masę wylewamy na wysmarowaną odrobiną tłuszczu formę (może to być duży talerz, naczynie żaroodporne, blaszka) i rozsmarowujemy na grubość 1 cm, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy i kroimy w prostokąty (powiedzmy 2 x 6 cm), nie powinny być zbyt duże, każdy z nich maczamy w sosie sojowym, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i wykładamy do lekko nasmarowanego tluszczem naczynia, a konkretnie naczyń. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut. Można też usmażyć
W tym czasie przygotowujemy sos. Obraną włoszczyznę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w dość drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy warzywa chwilę mieszając. Dodajemy szklankę wody i puszkę pomidorów wraz z zalewą. Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut do zmięknięcia warzyw. Dorzucamy ziele angielskie i listki, sól (z tym spokojnie, dosmaczyć można później), paprykę w proszku, 2 łyżki majeranku. Ponieważ miałam niedosyt sosu w sosie dolałam szklankę przecieru pomidorowego. Dorzucamy kilka łyżek posiekanej natki. Mieszamy, 2 minutki i wyłączam gaz, studzę.
Teraz trzeba ocenić ilość sosu, wkładu i formy jaką dysponujemy. Wkład powiniem mieć sos pod i nad sobą, by móc się z nim należycie zaprzyjaźnić.
Na dno formy wykładamy część sosu, teraz warstwa krokiecików, następnie sos, kolejna warstwa krokiecików i reszta sosu. Do lodówki na kilka godzin i gotowe. Jest z tym trochę zabawy, choć nieuciążliwej i zaręczam, że warto, pyszności! Smacznego
Wyszło bardzo dobre
Wegetariańska ''ryba'' w sosie pomidorowym
Sos grecki:
1 duża puszka pomidorów krojonych
1 szklanka przecieru pomidorowego (lub soku)
1 szklanka wody
4 większe marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
1 czerwona papryka (niekoniecznie)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki majeranku (niekoniecznie, ale mile widziane)
kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki (jak wyżej)
papryka w proszku
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Kostka jaglana:
1 szklanka kaszy jaglanej
sól
1 łyżeczka curry
1 łyżka oliwy + trochę tłuszczu (olej, oliwa do wysmarowania formy)
kilka łyżek sosu sojowego (niekoniecznie - można zastąpić)
kilka łyżek mąki lub kaszy kukurydzianej
Wykonanie
Kaszę przelewamy wrzątkiem, płuczemy, wrzucamy do garnka zalewamy 3 szklankami wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień na mały i gotujemy niecałe 10 minut, w trakcie dodajemy trochę soli, sypiemy curry. Kasza powinna być wilgotna. Zestawiamy z ognia, przerzucamy do blendera, miksujemy na budyń. Dodajemy łyżkę oliwy. Masę wylewamy na wysmarowaną odrobiną tłuszczu formę (może to być duży talerz, naczynie żaroodporne, blaszka) i rozsmarowujemy na grubość 1 cm, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy i kroimy w prostokąty (powiedzmy 2 x 6 cm), nie powinny być zbyt duże, każdy z nich maczamy w sosie sojowym, następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i wykładamy do lekko nasmarowanego tluszczem naczynia, a konkretnie naczyń. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i piekę ok 30 minut. Można też usmażyć
W tym czasie przygotowujemy sos. Obraną włoszczyznę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w dość drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy warzywa chwilę mieszając. Dodajemy szklankę wody i puszkę pomidorów wraz z zalewą. Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut do zmięknięcia warzyw. Dorzucamy ziele angielskie i listki, sól (z tym spokojnie, dosmaczyć można później), paprykę w proszku, 2 łyżki majeranku. Ponieważ miałam niedosyt sosu w sosie dolałam szklankę przecieru pomidorowego. Dorzucamy kilka łyżek posiekanej natki. Mieszamy, 2 minutki i wyłączam gaz, studzę.
Teraz trzeba ocenić ilość sosu, wkładu i formy jaką dysponujemy. Wkład powiniem mieć sos pod i nad sobą, by móc się z nim należycie zaprzyjaźnić.
Na dno formy wykładamy część sosu, teraz warstwa krokiecików, następnie sos, kolejna warstwa krokiecików i reszta sosu. Do lodówki na kilka godzin i gotowe. Jest z tym trochę zabawy, choć nieuciążliwej i zaręczam, że warto, pyszności! Smacznego
Wyszło bardzo dobre
bhajahu re mana sri-nanda-nandana-abhaya-charanaravinda re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
- Purnaprajna
- Posty: 2267
- Rejestracja: 23 lis 2006, 14:23
- Lokalizacja: Helsinki/Warszawa
- Kontakt:
Re: Co robicie na Chrzescijańskie świeta Bożego Narodzenia?
Szczerze powiem, że na ogół leżę, i nie mam już czasu na żadne przepisy.Indulekha pisze:Co robicie na Chrzescijańskie świeta Bożego Narodzenia?.
Prasadam blog mojej żony Vairagya-laksmi dd: http://www.purevege.com/
Foto galeria mojej żony: http://www.flickr.com/photos/48823311@N03/
Mój blog: http://purnaprajna.blogspot.com/
Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461
Foto galeria mojej żony: http://www.flickr.com/photos/48823311@N03/
Mój blog: http://purnaprajna.blogspot.com/
Moja muzyka: http://www.acidplanet.com/artist.asp?so ... 069&T=6461
- Green_lake
- Posty: 396
- Rejestracja: 30 kwie 2007, 17:25
- Lokalizacja: z jeziora, z zielonego jeziora
- Kontakt:
Re: Co robicie na Chrzescijańskie świeta Bożego Narodzenia?
Jem karpia
[i]"Jedyną stałą rzeczą jest zmiana"[/i]
Re: Co robicie na Chrzescijańskie świeta Bożego Narodzenia?
Czy ktoś ma zapisany i mógłby się podzielić przepisem na bigos z forum virinda ? to był najlepszy przepis na bigos , niestety na forum nie można wejść