Strona 1 z 1

Dobroczynne substancje w diecie bhaktów

: 02 wrz 2009, 17:53
autor: Waldemar
Pomidor:

Zawiera mnóstwo witamin. Jeden średni pomidor zaspokaja około połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminę C. Ma witaminy B1, D i E, beta-karoten, kwas foliowy. Z minerałów głównie sód i potas. Także łatwo przyswajalny wapń. Żelazo, magnez, fosfor, miedź, mangan, kobalt, cynk, brom, nikiel, jod, fluor i chrom. Zawiera także śladowe ilości alkaloidu solaniny oraz antybiotyk tomatynę.
Jednak najcenniejszym składnikiem pomidorów jest likopen. Najsilniejszy przeciwutleniacz. Ma wyjątkową wśród przeciwutleniaczy zdolność gromadzenia się głównie w tkankach okrężnicy, płucach, gruczole krokowym, ściankach jelita grubego, piersiach, macicy, wątrobie i w skórze, i chronienia ich przed chorobami.
Aż 85% likopenu dostępnego w naszej diecie znajduje się w pomidorach.

Dane na podstawie poradnika Natura i Ty (miesięcznik).

Pozdrawiam :)
Waldemar

: 02 wrz 2009, 23:43
autor: Waldemar
Tulasi (Bazylia święta):

Ma właściwości odmładzające, oczyszczające krew, podnoszące odporność. Wspomaga leczenie infekcji, przeziębień, grypy. Reguluje trawienie. Uspokaja system nerwowy i zapobiega bezsenności. Substancje zawarte w tulasi silnie zwalczają wolne rodniki działając przeciwutleniająco i antybakteryjnie. Hamują proces starzenia się komórek.

Bazylia pospolita:

Uprawia się ją w Polsce jako przyprawę i w celach leczniczych. Zawiera znaczne ilości olejku eterycznego, garbniki, saponiny, liczne kwasy organiczne i składniki mineralne.
Jej substancje działają wszechstronnie na organizm. Pobudzają układ trawienny i zwiększają przyswajalność składników pokarmowych. Zapobiegają wzdęciom i przeciwdziałają zaparciom. Działają dobrze na układ nerwowy przy jego nadmiernym pobudzeniu i w stanach depresyjnych.

Na podstawie poradnika Natura i Ty. :)

: 03 wrz 2009, 00:16
autor: Waldemar
Winogrona:

Zawierają duże ilości węglowodanów i kwasy organiczne. I aż 17 aminokwasów. A także olejki eteryczne, garbniki i enzymy. Witaminy i minerały. Zwłaszcza sporo potasu, żelaza i wapnia. Magnez, jod, mangan i kobalt. I witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, P i PP.
Owoce winogron stosuje się w lecznictwie od najdawniejszych czasów. Najczęściej przy astmie oskrzelowej i skłonności do przeziębień i gryp spowodowanej brakiem odporności organizmu. Kuracja polega na spożywaniu do 2 kilogramów winogron dziennie przez okres 1-1,5 miesiąca. Przed śniadaniem 1kg i przed obiadem i kolacją po 1/2 kg.

Na podstawie poradnika Natura i Ty. :)

: 03 wrz 2009, 00:43
autor: Waldemar
Kukurydza:

Zawiera dużo skrobi, białka, karotenoidy, flawonoidy, sterole, saponiny. I witaminy z grupy B1, B2, B6 i PP. Biotynę zwaną czasem witaminą H. Z minerałów ma wysoką ilość fosforu. Olej kukurydziany zawiera około 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, znaczne ilości fosdatydów i witaminy E.
Kukurydzę zaleca się jako składnik diety chorym na cukrzycę. Jako środek moczopędny i lekko pobudzający.
Leczniczo stosowane są wywary z włosów kukurydzy. Stosuje się je przy chorobach dróg moczowych i w stanach zapalnych miedniczek nerkowych i pęcherza.

Na podstawie poradnika Natura i Ty.

: 03 wrz 2009, 08:15
autor: John
Dzięki Waldemarze za zaangażowanie w opis zdrowego jedzenia. Forum odwiedzają różni ludzie i na pewno co niektórym da to do myślenia, zwłasza przecziwnikom wegetarianizmu.

: 03 wrz 2009, 08:49
autor: Vaisnava-Krpa
Bardzo dobry pomysł Waldemarze!

: 04 wrz 2009, 16:27
autor: Waldemar
Gynostemma królewska:

Roślina (ziele) z gór południowych Chin.
Zawiera wiele aminokwasów, witamin i minerałów: selen, mangan, cynk, wapń, potas, magnez, fosfor i inne.
W Chinach używana jest do leczenia stanów zapalnych, kaszlu, w terapii zapalenia oskrzeli i innych chorób.
Wskazania: astma, zapalenia oskrzeli, bezsenność, wszelkie rodzaje stresu, nadciśnienie i niedociśnienie, niedobory witamin i osłabienie organizmu, nadwaga, uszkodzenia wątroby i inne.
Przeciwwskazania: dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, przeszczepy, okres przed i po szczepieniach ochronnych :evil: , przyjmowanie leków i ziół zmniejszających krzepliwość krwi.

Dane z internetu.

Od jakichś 10 lat, co rok chorowałem na zapalenie oskrzeli, od 1 do 3 razy w roku. Na początku marca znowu zachorowałem. Wziąłem dwie serie antybiotyków i nie było poprawy zdrowia. Przez miesiąc miałem codziennie ataki kaszlu.
Kupiłem przez internet gynostemmę królewską. Początkowo parzyłem ją z dwóch małych łyżeczek. Jest bardzo gorzka w dużych ilościach. Gdy mi się trochę poprawiło zacząłem parzyć ją z jednej łyżeczki. Po 2 miesiącach choroba i kaszel ustąpiły całkowicie.
Teraz piję napar z niej profilaktycznie. Biorę palcami szczyptę gynostemmy, dwie szczypty mieszanek ziół oczyszczających organizm z toksyn i saszetkę kwiatu lipy dla poprawy smaku. Zalewam prawie 2 litrami wrzącej wody ( pełny średniej wielkości czajnik). Mam dwa garnki z przykrywkami do parzenia ziół na przemian. Po ostygnięciu naparu piję go do posiłków i gdy mi się chce pić. Jeden garnek naparu na dzień, czasami dwa dni.

Pozdrawiam :)
Waldemar

: 04 wrz 2009, 18:44
autor: Waldemar
Hakorośl rozesłana (Devil's Claw - czarci pazur):

Roślina pochodzi z Afryki Południowej. Wybrana przez zielarzy na roślinę roku 2005. Substancja lecznicza pozyskiwana jest z korzenia rośliny. Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, uśmierzająco, przeciwreumatycznie, przeciwbólowo. Polecana jest w leczeniu chorób stawów.

Biszofit (naturalny balsam mineralny):

Pochodzi z Rosji i z Ukrainy. Wydobywany jest ze złóż w ziemi, z głębokości do 1700 metrów.
Substancja oprócz siarczanów i chlorków magnezu, wapnia, potasu i sodu zawiera ponad 30 różnych mikroelementów ważnych dla funkcjonowania organizmu: brom, jod, chrom, mangan, żelazo, krzem, lit, molibden, miedź i wiele innych. Są one jako substancje aktywne łatwo wchłaniane przez skórę.

Hakorośl + Biszofit są sprzedawane jako Zestaw Zdrowe Stawy I.

Wskazania: choroby reumatyczne, artretyzm (zwyrodnienia układu kostno - stawowego), artroza (bóle pleców, kolan, bioder, barków, itp), choroba Bechtierowa (zesztyniające zapalenie stawów kręgosłupa), dna moczanowa, lumbago, postrzał, rwa kulszowa, ostrogi, haluksy i inne dolegliwości.

Przeciwwskazania: bardzo wrażliwa skóra, ciąża, wrzody żołądka i jelit, przyjmowanie insuliny; leków immunosupresyjnych i zastrzyków z białek, przeszczepy, okres przed i po szczepieniach ochronnych :evil: .

Firma sprzedająca Hakorośl i Biszofit zaleca stosować oba preparaty jednocześnie.

Na podstawie danych z internetu.

Stosuję je profilaktycznie ( jedna kapsułka i nacieranie dziennie) na pobolewający mnie czasami lewy staw biodrowy i stawy kolanowe. Biszofit wcieram w skórę przez 5 minut. Hakorośl jest w kapsułkach z żelatyny zwierzęcej. Otwieram kapsułkę i proszek wsypuję do szklanki niegazowanej wody a kapsułkę wyrzucam.
Staw biodrowy i kolanowe wytrzymują już spokojną niedzielną 4 godzinną wędrówkę górami, z Kowar do Czarnowa, do świątyni Śri Śri Panca-tattvy, i z powrotem, przy nadwadze około 20 kg. I 2 godzinne chodzenie podczas uczenia się intonowania i słuchania Maha mantry.

Pozdrawiam :)
Waldemar

: 06 wrz 2009, 16:38
autor: Waldemar
Arbuz:

Roślina z rodziny dyniowatych. Jadalne owoce ma arbuz zwyczajny.
Ma trochę witamin B1, B2 i C. Trochę minerałów: potas, wapń, chlor, sód, siarka, magnez, fosfor, żelazo, miedź.
Podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu. Ma mało kalorii.
Polepsza przemianę materii. Dobrze działa na układ pokarmowy. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów. Jest owocem moczopędnym zalecanym dla chorych na nerki.

: 30 wrz 2009, 17:06
autor: Waldemar
Pyłek kwiatowy (naturalny produkt pszczeli - obnóża):

Jest wytworem pylników kwiatów zbieranym przez pszczoły, które po drodze do ula formują z niego kuleczki - obnóża.
Jest koncentratem witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K i PP. Zawiera substancje wzrostowe, białko, sole mineralne ze śladami mikroelementów: żelaza, miedzi, potasu, sodu, magnezu, wapnia. Zawiera substancje odżywcze i aktywne biologicznie: enzymy, hormony i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Właściwości lecznicze pyłku:
1. Jest doskonałą odżywką ogólnorozwojową. Działa wzmacniająco, regenerująco i anty anemicznie. Rekonwalescentom pozwala szybciej powrócić do zdrowia. Zwiększa zawartość hemoglobiny we krwi o 15%.
2. Zapobiega miażdżycy i wspomaga jej leczenie. Przyjmowany systematycznie zahamowuje zmiany miażdżycowe naczyń mózgowych, poprawia krążenie mózgowe, pamięć i ogólne samopoczucie.
3. Działa leczniczo w schorzeniach gruczołu krokowego (prostaty). Potrafi zahamować chorobę i nie dopuścić do jej nawrotów.
4. Leczy nadkwasotę i wszelkie zaburzenia ze strony jelit.
5. Wyjątkowo dobrze wpływa na wątrobę (obniża poziom bilirubinowy, ochrania komórki wątrobowe, hamuje procesy zapalne i martwicę).
6. Pyłek jest zalecany kobietom w ciąży (wzmacnia i odżywia organizm) i kobietom w okresie przekwitania ( reguluje zmiany hormonalne).
7. Jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na cukrzycę (skutecznie obniża poziom cukru we krwi).
8. Zapobiega wypadaniu włosów i polepsza ich porost. Wpływa dobrze na cerę. Wykazuje właściwości odmładzające. Poprawia wzrok.
9. Znakomicie reguluje procesy przemiany materii, co razem z jego właściwościami odżywczymi wykorzystuje się w zwalczaniu otyłości.
10. Warto go polecić osobom chorym na serce, gdyż 1g pyłku zawiera tyle rutyny, że może uratować kilka osób od krwotoku sercowego.

Zastosowanie:
Dobra kuracja pyłkiem powinna trwać od 4 do 6 tygodni. Należy ją powtarzać kila razy w roku, szczególnie wiosną i jesienią.
Pyłku najczęściej używa się w stanie suchym lub zmieszany z miodem, marmoladą lub twarogiem. Albo sypie się go na chleb z masłem.
Dorośli profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie, dzieci pół łyżeczki dziennie.

Dane na podstawie ulotki firmy pszczelarskiej.