Bułki z jagodami - jagodzianki ,kluski na parze i takie buchty drożdżowe
może ktoś ma przepisy jak je zrobić?
Szukam przepisu ale nie mogą znaleźć
Bułki z jagodami - jagodzianki ,kluski na parze
Gaura
Ja na Twoim miejscu Alcia 1 poszedłbym na łatwiznę i zrobiłbym symplisy z jagodami.
Co to są buchty?
Ja przy przygotowywaniu posiłków w dużej mierze polegam na intuicji. A później sprawdzam co mi wyszło. Już parę potraw po prostu wyrzuciłem i nic wielkiego się nie stało. Ciągle się uczę na bieżąco. Stosuję zasadę, im prostsza potrawa, tym lepiej. A najprostsze potrawy to warzywa i owoce, które można zjeść bez gotowania.
Pozdrawiam,
Waldemar
Ja na Twoim miejscu Alcia 1 poszedłbym na łatwiznę i zrobiłbym symplisy z jagodami.
Co to są buchty?
Ja przy przygotowywaniu posiłków w dużej mierze polegam na intuicji. A później sprawdzam co mi wyszło. Już parę potraw po prostu wyrzuciłem i nic wielkiego się nie stało. Ciągle się uczę na bieżąco. Stosuję zasadę, im prostsza potrawa, tym lepiej. A najprostsze potrawy to warzywa i owoce, które można zjeść bez gotowania.
Pozdrawiam,
Waldemar
symplisy z jagodami.? a jak się je robi?Waldemar pisze:Gaura
Ja na Twoim miejscu Alcia 1 poszedłbym na łatwiznę i zrobiłbym symplisy z jagodami.
Co to są buchty?
Pozdrawiam,
Waldemar
a buchty to takie słodkie bułeczki z nadzieniem ,upieczone tak ,że się stykają ze sobą bokami
to jeszcze raz ponawiam prośbę o przepis -przepisy na drozdzowe ciasto słodkie do bułek i klusek na parze
1 paczka mleka w proszku (ale tylko: pełnego dla niemowląt)alcia1 pisze: symplisy z jagodami.? a jak się je robi?
1 szklanka cukru pudru
1 kostka dobrego masła
olejek do ciast waniliowy lub migdałowy
łatwo dostępne bakalie i jagody
Wszystkie suche składniki i jagody wymieszać w dużej misce. Dodać miękkie, ale nie stopione masło (o temperaturze pokojowej, wcześniej trzeba wyjąć je z lodówki aby rozmiękło) i olejek. Rękoma wyrobić składniki jak ciasto na chleb. Ciasto powinno się łatwo lepić. Ulepić w rękach kulki i wstawić je do lodówki, do schłodzenia.
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Waldemar
Re: Bułki z jagodami - jagodzianki ,kluski na parze
Jagodzianki :
na 14 bułeczek:
½ szklanki cukru,
4,5 – 5 szklanek mąki,
2 szklanki mleka,
szczypta soli,
50 g masła,
10 g suchych drożdży,
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
200 g jagód,
2 łyżki cukru pudru
Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia masła. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże, cukier. Mleko lekko studzimy, aby nie było mocno gorące, ponieważ drożdże mogą się zaparzyć i ciasto nie będzie rosło. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie formujemy 14 kulek i każdą spłaszczamy. Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdą spłaszczoną kulkę nakładamy po łyżce jagód i formujemy bułeczkę. Wkładamy do blaszki u mnie dwie tortownice, każda ma 26 cm średnicy i układamy obok siebie bułeczki. Wierzch bułeczek smarujemy odrobinką mleka i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Jagodzianki możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody i łyżeczka soku z cytryny, mieszamy i polewamy. Smacznego.
na 14 bułeczek:
½ szklanki cukru,
4,5 – 5 szklanek mąki,
2 szklanki mleka,
szczypta soli,
50 g masła,
10 g suchych drożdży,
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
200 g jagód,
2 łyżki cukru pudru
Do garnuszka wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia masła. Do miski wsypujemy mąkę, sól, drożdże, cukier. Mleko lekko studzimy, aby nie było mocno gorące, ponieważ drożdże mogą się zaparzyć i ciasto nie będzie rosło. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i wkładamy do miseczki, przykrywając ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie formujemy 14 kulek i każdą spłaszczamy. Jagody mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru. Na każdą spłaszczoną kulkę nakładamy po łyżce jagód i formujemy bułeczkę. Wkładamy do blaszki u mnie dwie tortownice, każda ma 26 cm średnicy i układamy obok siebie bułeczki. Wierzch bułeczek smarujemy odrobinką mleka i wstawiamy do piekarnika na 25-30 min. w temp. 180 C do złotego koloru skórki. Jagodzianki możemy również polać lukrem: szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody i łyżeczka soku z cytryny, mieszamy i polewamy. Smacznego.
bhajahu re mana sri-nanda-nandana-abhaya-charanaravinda re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
Re: Bułki z jagodami - jagodzianki ,kluski na parze
Najlepsze bez jajeczne pączki na parze
3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywać po kawałku ciasta, formować kulkę, układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczyć. Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wkładać do naczynia do gotowania na parze, parować około 8 minut.
Ja gotowałam tradycyjnie na gazie zawiązanej na garnku pod dużą miską
3,5 szklanki mąki pszennej
50g drożdży
szklanka letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
Z drożdży, mleka, cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki, oleju i szczypty soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (około 10 minut). Odrywać po kawałku ciasta, formować kulkę, układać na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem, lekko spłaszczyć. Bułeczki przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wkładać do naczynia do gotowania na parze, parować około 8 minut.
Ja gotowałam tradycyjnie na gazie zawiązanej na garnku pod dużą miską
bhajahu re mana sri-nanda-nandana-abhaya-charanaravinda re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
durlabha manava-janama sat-sange taroho e bhava-sindhu re
Re: Bułki z jagodami - jagodzianki ,kluski na parze
Bardzo dobre przepisy. Sprawdziłem. Polecam.