'Kawa świąteczna".

Przepisy, porady kulinarne. "Błędem byłoby jednak sądzić, że wystarczy zostać wegetarianinem, by żyć w zgodzie z prawami natury. Rośliny to także żywe stworzenia. Nie wystarcza też świadomość, że zgodnie z prawem natury jedna żywa istota służy za pokarm innej. Dla człowieka sprawą zasadniczą jest poznanie Najwyższego Pana. Sam ścisły wegetarianizm nie jest jeszcze powodem do dumy. Człowiek musi poświęcić wszystko służbie dla Pana i spożywać tylko resztki pożywienia Mu ofiarowanego. W ten sposób właściwie wywiąże się ze swych obowiązków." - – Sri Isopanisad tekst 1 zn.
Awatar użytkownika
jayanti
Posty: 22
Rejestracja: 27 gru 2006, 19:40

'Kawa świąteczna".

Post autor: jayanti » 04 sty 2009, 14:51

Skawińskie zakłady wyprodukowały na Święta "kawę" rozpuszczalną ,zbożową inkę z dodatkiem imbiru,kardamonu,cynamonu i goździków.
"Kawa" jest smaczna i ma niezaprzeczalna zaletę = przyprawy są tak dokładnie zmielone, że po wypiciu na dnie filiżanki nie zostaje żaden osad, czego nie udało mi się uzyskać po użyciu gotowej mieszanki , kupionej w sklepie wegetariańskim. Bukiet jest tak dobrany, ze zapach jest bardzo przyjemny i bardzo "hinduski".
"Kawę" można używać do ciast i ciasteczek zamiast kakao czy prawdziwej kawy, z którą nie ma nic wspólnego.
Ja osobiście bardzo chętnie piję inkę zamiast kawy prawdziwej czy herbaty.
Dziwię się nawet, że na opakowaniu jest napis "kawa zbożowa", co prawda malutkim drukiem, i Unia nie zaprotestowała.
W Krakowie jest tylko w sieci Carrefour. Cena 5.80 za sporą puszkę.

ODPOWIEDZ