: 21 kwie 2007, 15:21
W swiatyni we wroclawiau jest sklepik w ktorym mozna kupic roznego rodzju dale czy przyprawy.A jezeli chodzi o ciasta bez jaj to zaden problem,ja robie torty czy serniki bez jak i sa super...
Nie wiem czy jajka powodują rośnięcie ciasta, raczej wątpię. Natomiast pewnie powodują kleistość, dzięki której ciasto się nie rozpada. Gdy moja żona piecze sernik, to używa budyniu waniliowego, który podobno świetnie się w tej roli sprawdza. Wiem jedno, żaden sernik się nie rozleciał i wszystkie były super!hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Jest teraz mozliwosc zalozenia sobie konta paypalowego ( http://www.paypal.pl/pl ). Wystarczy tylko konto bankowe i karta debetowa, albo kredytowa. Kupujac przez paypal, automatycznie nastepuje zamiana zlotowek na dana walute, no i wiekszosc zachodnich krajow uzywa paypala, np na ebayu w Anglii jest to podstawowy sposob placenia.Arkadiusz pisze:czasami mąka , woda, sól i też sas super.
Gndd napisała:
Jest jeszcze jedna bariera: trzeba mieć konto dolarowe lub w euro a nie w zl, a nie jeste?my w strefie euro.myslalam, ze w dzisiejszych czasach kupowanie przez internet z Zachodu to nie problem.
Arkadiusz pisze:Można też kupić ksiażkę Kuchnia Kryszny np. w świątyni we Wroclawiu, są też wydane inne ksiażki jak np: Ciasta i ciasteczka na wegetariańskim stole i Wegetarianizm po mistrzowsku napisane przez Rati Manjari dasi.
Ja zwykle dodaje zamiast jajek smietane albo olej. Sa tez zastepniki jajek, ale ich nie probowalam. Jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?hellena pisze:ale czy jest mozliwe ze ciasto wtedy nie wyrosnie?? a moze zamiast jajek mozna dawac proszek do pieczenia czy cos, np do nalesnikow, albo robic z samej wody i maki?? bo jakja chyba powoduja rosniecie, jest jeszcze cos innego co rowniez je powoduje?
Czy ten budyn najpierw gotuje czy dodaje proszek budyniowy? Brzmi dobrze - a moze Twoja zona zechciala by sie podzielic tym tajemnym przepisem ?Jagadisha das pisze:Nie wiem czy jajka powodują rośnięcie ciasta, raczej wątpię. Natomiast pewnie powodują kleistość, dzięki której ciasto się nie rozpada. Gdy moja żona piecze sernik, to używa budyniu waniliowego, który podobno świetnie się w tej roli sprawdza. Wiem jedno, żaden sernik się nie rozleciał i wszystkie były super!hellena pisze:zastanawialam sie, w wielu ciastach uzywa sie jajek, czy mozna je w jakis sposob zastapic by cisto nie stracilo? czy jest jakis substytut?
Potwierdzam też, że w niektórych potrawach (jak naleśniki), można po prostu pominąć jajka bez dodawania żadnego suplementu.
śmiałoRasasthali pisze: Ja moge podac przepis na sernik na zimno, ktory w Oxfordzie robimy prawie na kazda impreze i jeszcze sie nie znudzil
Ale pozostaje pytanie jak zrobic galaretke - nigdzie nei widzialam tych bez zelatyny (Indulekha pisze:najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce
jest w sprzedaży;)Rasasthali pisze:Ale pozostaje pytanie jak zrobic galaretke - nigdzie nei widzialam tych bez zelatyny (Indulekha pisze:najlepszy na świecie jest sernik na zimno z truskawkami w galaretce