żywność

Co cię porusza, boli, cieszy
navadvipacandra
Posty: 21
Rejestracja: 24 cze 2008, 13:10

żywność

Post autor: navadvipacandra » 14 gru 2009, 01:10

chciałem się podzielić pewnymi wiadomościami odnośnie żywienia... studjuję rolnictwo ekologiczne w instytucie rolnictwa na PSW i dowiedziałem sie pewnych rzeczy od profesorów a mianowicie ze nie ma nie modyfikowanej genetycznie soi oraz kukurydzy oraz że mleka UHT są najpierw odtłuszczane a potem dodaje się do nich olej palmowy aby miały ten 1, 2 czy 3,2 % tłuszczu to tak bardziej odnośnie gotowania dla Bóstw może,nie wiem czy ma to jakieś znaczenie czy też nie, ale może ktoś mądrzejszy oceni.

Awatar użytkownika
Kedarnath dasa
Posty: 152
Rejestracja: 05 lip 2008, 00:11

Post autor: Kedarnath dasa » 14 gru 2009, 09:36

Kukurydzę też modyfikują genetycznie? :shock:
Każdy produkt sojowy jest po modyfikacji?

Awatar użytkownika
padmak
Posty: 730
Rejestracja: 24 lut 2009, 01:01
Lokalizacja: Birmingham/Milanówek
Kontakt:

Post autor: padmak » 14 gru 2009, 10:04

Odnośnie soi i kukurydzy to większość upraw na świecie ma zmodyfikowany łańcuch DNA. Na dzień dzisiejszy nie znamy jeszcze jakie to skutki uboczne przyniesie dla naszego zdrowia, ale są już pierwsze przypuszczenia (np. niepłodność) Te zmiany w łańcuchu DNA zostały dokonane po to aby można było uprawy opryskiwać np. Randapem firmy Monsanto. Dzięki zmianie genetycznej soi i kukurydzy wszyskie chwasty i pasorzyty miały ginąć a nowa soja i kukurydza nie.
Ta sprawa dotyczy też innych produktów roślinnych: bawełna, kakao i wiele innych.

Ten olej palmowy również jest dodawany do masła EXTRA 83% (82%). Czasem w prasie lub nawet w TV pojawia sie krótka informacja, że jacyś studenci badali masła, różnych producentów z Polski, mało które było tłuszczem zwierzęcym (z mleka) Jednak nie można było dowiedzieć się, którzy to producenci. Ta informacja to już była utajona.
No cóż - pieniądz rządzi a olej palmowy jest tańszy.

navadvipacandra
Posty: 21
Rejestracja: 24 cze 2008, 13:10

Post autor: navadvipacandra » 14 gru 2009, 10:39

każdy produkt jest zrobiony z soi modyfikowanej genetycznie,nawet jak sobie wyhodujemy w ogródku to nasiona mamy modyfikowane to samo tyczy sie kukurydzy,owszem właśnie nie wiadomo jaki ma to wpływ na ludzi,oczywiście jak zje się sporadycznie to pewnie nie wiekszy niż ogólnie zatruta woda czy całe środowisko :)

navadvipacandra
Posty: 21
Rejestracja: 24 cze 2008, 13:10

Post autor: navadvipacandra » 14 gru 2009, 10:42

jeszcze jedno czasem ktos kupuje ziemniaczki holenderskie bo niby smaczne i czyste i kształtne ale czy wiecie że...w Polsce uzywa się około 3 kg nawozu na 1 ha, w Holandii 10 kg na 1 ha a w Japonii 14 kg na 1 ha, naszczęscie dużo japonskiej żywności w Polsce nie ma :) tak więc lepiej polskie małe pyry i niekształtne niż duże holendry :twisted:

Vaisnava-Krpa
Posty: 4936
Rejestracja: 23 lis 2006, 17:43
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Vaisnava-Krpa » 15 gru 2009, 11:43

Oficjalnie niby kukurydza pochodząca z Węgier jest niemodyfikowana genetycznie, jednak wiem od Sanepidu, ze stwierdza się zanieczyszczenia. A jezeli zanieczyszczenie GMO jest poniżej 1% to nie trzeba informowac o tym. Ale nawet jak jest większe to i tak producenci zatajają jeśli mogą to ukryć. Co do kukurydzy to od lat nie jem, nie lubię zresztą, kakao też nie jadam, soja się zdarza. Dlatego rozmyslam aby nie jeśc też soji, nawet tej oznaczonej jako wolnej od GMO.


Mleko UHT najlepiej nie pić. Cały tluszcz jest zabierany poprzez proces homogenizacji, która rozwala naturalną budowę mleka. Takie uszkodzone mleko, które dzięki temu dluzej zachowuje trwalośc jest czymś sztucznym jak sztuczne witaminy czy leki. Nienaturalna struktura białek powoduje, ze nie sprzyjają zdrowiu (tak w skrócie).
Oszust zajmuje miejsce nauczyciela. Z tego powodu cały świat jest zdegradowany. Możesz oszukiwać innych mówiąc: "Jestem przebrany za wielbiciela", ale jaki jest twój charakter, twoja prawdziwa wartość? To powinno być ocenione. - Śrila Prabhupada

ODPOWIEDZ